«Να κλείσουμε την πόρτα στη μιζέρια και στην εσωστρέφεια»

Με κυρίαρχο μήνυμα την ενότητα, ως απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας, που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κόσμος της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε προχθές στους χώρους του ξενοδοχείου RODOS PARK, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Στη συνέλευση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και Κω κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θανάσης Χατζηγεωργίου κ.α.. Θερμό χαιρετισμό στην συνέλευση απέστειλε επίσης ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης.
Η ΕΞΡ τίμησε για την προσφορά τους στον Τουρισμό τον κ. Ρέτσο και την κα. Φτακλάκη, ενώ βράβευσε το Σύνδεσμο Ταξί Ρόδου, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία διάκριση που πέτυχαν πρόσφατα τα ταξί του νησιού μας, από μεγάλο διεθνή τουριστικό οργανισμό.
Η συνέλευση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη που αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που “καίνε” τους ξενοδόχους του νησιού μας και στάθηκε ιδιαίτερα στην ενότητα που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ξενοδόχων ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή. «Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται στο μέσο μιας σεζόν, που επανειλημμένα έχω χαρακτηρίσει ως τραμπολίνο. Μια χρονιά που είναι καταλύτης, για καλύτερα επόμενα χρόνια, και με τις αφίξεις να ενισχύονται. Όμως, το να πούμε πως πατάμε πάνω σε ναρκοπέδιο, είναι το λιγότερο. Η αγωνία είναι διάχυτη, για το πώς θα πάει η σεζόν, και τι ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της χρονιάς. Το ζούμε όλοι καθημερινά. Κάνουμε ένα βήμα, και σταυροκοπιόμαστε λέγοντας «Δόξα σοι ο Θεός», τρέμοντας μήπως στο επόμενο ακουστεί το «μπαμ», κι αρχίσουμε τα «Βοήθα Παναγιά μου». Ειδικά μετά από μια «διαβολο-χρονιά», όπως η περσινή…».
«Πιεστήκαμε αφόρητα εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που μας πηγαίνουν πίσω. Φθάσαμε να περάσουμε και το κατώφλι του Εισαγγελέα γιατί δεν μπορούσαμε με πόνο ψυχής να καλύψουμε τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους μας. Δεν το βάλαμε κάτω και δεν σταματήσαμε λεπτό τον αγώνα για τα συμφέροντα του κλάδου και τα δίκαια των ξενοδόχων της Ρόδου. Υπήρξε και μια θετική όψη στα ζητήματα αυτά γιατί αναδείχθηκε η ενότητα. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις χρειάστηκε να δουλέψουμε συλλογικά και να γίνουμε μια γροθιά. Ήρθαμε όλοι πιο κοντά και ο ένας βοήθησε τον άλλον. Αυτό θεωρώ πως είναι μια μεγάλη κατάκτηση την οποία οφείλουμε να τη διατηρήσουμε και να την προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», τόνισε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης
«Οι νέες εποχές επιτάσσουν συστράτευση και ενότητα. Να κλείσουμε την πόρτα στη μιζέρια και στην εσωστρέφεια. Να κάνουμε πράξη το εμείς. Ενότητα στο εσωτερικό της ΕΞΡ αλλά και ενότητα με όλους τους φορείς του τουρισμού. Υπηρετούμε ξεκάθαρα αυτή την αρχή και είμαστε παντού παρόντες και ενεργά συμμετέχοντες στον ΣΕΤΕ, στον ΞΕΕ και πάνω από όλα ειδικά στην ΠΟΞ όπου εκφράζω την φωνή της Ρόδου με την ιδιότητα του εφόρου δημοσίων σχέσεων. Η Ομοσπονδία είναι η αιχμή του δόρατός μας στους αγώνες που δίνουμε. Είναι τιμή που είναι μαζί μας ο κ. Γιάννης Ρέτσος. Τον τιμούμε και εμείς για τον αγώνα που δίνει για την κατοχύρωση των συμφερόντων του κλάδου. Αποτελεί την υπεύθυνη και δυνατή συνδικαλιστική ηγεσία που απαιτούν οι καιροί για να ξεπεραστούν τα δύσκολα και να βγει ο κλάδος στο ξέφωτο. Αποδείχθηκε άξιος τιμονιέρης στη φουρτούνα των δύσκολων καιρών που περνάμε», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΞΡ.
Ο κ. Καμπουράκης, παρουσιάζοντας την Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, έκανε εκτενή αναφορά στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης, προκειμένου οι ξενοδόχοι και ο τουρισμός της Ρόδου να σταθούν στο ύψος τους, μέσα σε ένα περιβάλλον προκλήσεων και προβλημάτων, το οποίο και περιέγραψε.
«Η μεγάλη αλήθεια είναι πως ο τουρισμός εξακολουθεί να πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης στη χώρα μας. Από πού να αρχίσει κανείς, και πού να τελειώσει. Η σεζόν; Πολύ μικρή, για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας. Με λιγότερες διανυκτερεύσεις, ανά επισκέπτη, και με επισκέπτες με περιορισμένη κατά τεκμήριο αγοραστική δύναμη. Η ρευστότητα; Ανύπαρκτη. Κλειστή η στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης. Και αυτά τη στιγμή που το ένα «χαράτσι» διαδέχεται το άλλο, μέσα σε ένα «γαϊτανάκι» υπερφορολόγησης και αφαίμαξης και των τελευταίων ρανίδων αίματος, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Οι υποδομές; Φθίνουσες, και χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα, κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για την αναβάθμισή τους. Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε, όλοι οι Ροδίτες ξενοδόχοι να λειτουργήσουμε, για το καλό των επιχειρήσεών μας, και της οικονομίας, και της κοινωνίας του νησιού μας. Όσοι είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λένε. Και πολύ κακόφωνα μάλιστα. Αλλά εμείς που ζούμε την πραγματικότητα, και που ματώνουμε πάνω από τα ταμεία των ξενοδοχείων μας, ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Μοχθούμε καθημερινά για να σταθούμε όρθιοι λοιπόν, έστω και με σφιγμένα δόντια. Ελπίζοντας πως θα φανεί φως, στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΞΡ.
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος τόνισε πως η φετινή τουριστική σεζόν είναι πολύ κρίσιμη για τον τουρισμό.
«Περάσαμε δύσκολα χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά μπορούμε να αισθανόμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι. Παρά τα όσα έγιναν, την τεράστια δυσφήμιση και την χρεοκοπία της χώρας μας αποδείξαμε πως η Ελλάδα αντέχει. Δείξαμε πως έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον τουρισμό και αν λειτουργήσουμε με ενότητα και ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό που έχουμε τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η σεζόν είναι δύσκολη. Είναι ευχής έργο γιατί όλοι οι φορείς λειτουργούμε σαν σύνολο. Αυτά που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα αυτό αποδεικνύουν», δήλωσε ο κ. Γιάννης Ρέτσος που εξήρε την παρουσία του κ. Α. Καμπουράκη στην ΠΟΞ και την προσφορά του ειδικά στα εργασιακά ζητήματα.
«Τα εργασιακά θέματα κανείς δεν ήθελε να τα διαχειριστεί εξαιτίας των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή. Η θέση που είχαμε από την αρχή για μια αγορά ρυθμισμένη μας βοηθά να κάνουμε πια ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις μας και να διατηρήσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών ψηλά κρατώντας τους μισθούς σε αξιοπρεπές επίπεδο. Από την αρχή αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κλαδική σύμβαση. Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης και η ΕΞΡ βγήκαν μπροστά και υπέγραψαν την πρώτη κλαδική σύμβαση που αποτέλεσε και τον προπομπό για να οδηγηθούμε όλοι οι υπόλοιποι. Τώρα ένα χρόνο μετά μπορώ να πω ότι η συμφωνία αυτή βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα, διατήρησε την εργασιακή ειρήνη στο χώρο και συνέβαλε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο», δήλωσε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ρυθμισμένη η αγορά εργασίας.
«Αυτό θα είναι προς όφελος του τουρισμού. Η αναγνώριση του ΣΕΤΕ ήταν το αποτέλεσμα των θέσεων που είχαμε για τα εργασιακά».
Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που απασχολεί όλους τους ξενοδόχους αλλά και στο ΦΠΑ στην εστίαση. «Το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση θα έχει θετική έκβαση . Θα μειωθεί από το 23% στο 13%. Υπάρχει βάσιμη πιθανότητα αυτό να ισχύσει από την 1η Αυγούστου. Τις επόμενες ημέρες το θέμα αυτό θα έχει κλείσει», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ το θέμα που ξεχωρίζει από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι αυτό που αφορά τη φορολογία των ακινήτων.
«Από το 2014 θα υπάρξει διαφορετική φορολόγηση στα ακίνητα. Εμείς προσπαθήσαμε να πείσουμε και την κυβέρνηση αλλά και την τρόικα πως τα ξενοδοχεία είναι εργαλεία δουλειάς και η αξία τους είναι μεγάλη. Θέλουμε να αποδείξουμε πως για να μείνει το προϊόν ανταγωνιστικό δεν θα πρέπει να συνεχίσει να επιβαρύνεται φορολογικά. Το θέμα αυτό δεν θα κλείσει σύντομα», τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος και στην αλλαγή της διάταξης που αφορά την παροχή άδειας για την πυρασφάλεια των ξενοδοχείων.
Μνεία έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και στην εφαρμογή του συστήματος All Inclusive. «Είναι κάτι που μοιάζει με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Η ίδια η αγορά θα ρυθμίσει τη λειτουργία του. Πιστεύω πως δεν θα σώσει αλλά ούτε και θα διαλύσει την αγορά. Με την πάροδο του χρόνου και την αποκατάσταση των ισορροπιών, η κατάσταση θα αλλάξει αφού τροποποιούνται και οι αγορές. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι Ρώσοι το αγοράζουν αλλά δεν μένουν συνεχώς μέσα στα ξενοδοχεία», τόνισε ο κ. Ρέτσος που έκανε μνεία και στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΕΤΕ για την προβολή της χώρας μέσω της εταιρείας “Marketing Greece”.
Τον λόγο στη συνέλευση πήραν επίσης η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ. Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος της ΕΞΚ κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Χατζηγεωργίου.
Μνεία έγινε στη συνέλευση και στην προσφορά στον τουρισμό του Κυριάκου Μπακάλογλου που έφυγε από τη ζωή.