Να διατηρηθεί, ως έχει το «Νεστορίδειο»

Την έκδοση απόφασης για τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δήμος Ροδίων, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης», ως αυτοτελούς ΝΠΔΔ, σε εκτέλεση και σχετικής επιθυμίας της μεγάλης χορηγού κ. Πάολας Νεστορίδου, ζήτησε με επείγον έγγραφο του από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Γιάννη Ραγκούση ο Δήμαρχος Ρόδου κ Στάθης Κουσουρνάς.
Όπως εκθέτει στο σχετικό έγγραφο με τη με αριθμό 73/18-2-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε η διατήρηση ως αυτοτελούς ΝΠΔΔ, του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δήμος Ροδίων, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης» (Μουσείο), γιατί «αναπτύσσει δραστηριότητα ευρύτερα αναγνωρισμένη, έχει εξειδικευμένο αντικείμενο ως πινακοθήκη, έχει μακροχρόνια απόδοση έργου και έχει γενικότερη καταξίωση και προσφορά».
Αναφέρει παραπέρα ότι το Μουσείο λειτουργεί συνεχώς με πλήρη ετήσια δραστηριότητα από το 1962 μέχρι και σήμερα, επιχορηγούμενο από το Δήμο Ροδίων ετησίως με ποσό όχι κατώτερο του 1.000.000 ευρώ, που αυξάνεται κατά 100.000 ευρώ ανά έτος.
Στεγάζει δε τις συλλογές του σε τέσσερα κτήρια στη Ρόδο, ήτοι:
α) Πινακοθήκη στην πλατεία Σύμης, επιβλητικό αυτόνομο ιπποτικό κτήριο στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης, όπου διαθέτει έργα από μόνιμη συλλογή ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής και φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις επιφανών Ελλήνων καλλιτεχνών,
β) Κέντρο Τέχνης στη Μεσαιωνική Πόλη, οδός Σωκράτους 179 (κτήριο «Παλαιό Συσσίτιο»), το οποίο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και υποστηρίζει το έργο δώδεκα νησιών, καλλιτεχνών, φιλοξενεί εκθέσεις πρωτοποριακής τέχνης και κατά τη θερινή τουριστική περίοδο στεγάζει την έκθεση – δωρεά της κ. Ζ. York με χάρτες και χαρακτικά της Ρόδου, Δωδ/σου και Αρχιπελάγους,
γ) Νέα Πινακοθήκη στην Πλατεία Χαρίτου – 100 χουρμαδιές, κτήριο Νεστορίδειο Μέλαθρον, δωρεά των Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδου, το οποίο φιλοξενεί το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την περίφημη συλλογή Ζωγραφικής, Χαρτικής και Γλυπτικής του 19ου και 20ου αιώνα. Φιλοξενεί επίσης εικαστικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και
δ) Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου στην οδό Ι § Π. Νεστορίδου, που φιλοξενεί καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης, αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας και παράλληλα ένα άτυπα εκπαιδευτικό μηχανισμό.
Το Μουσείο έχει αποκτήσει αναγνωρίσιμη δραστηριότητα, λόγω της πολιτικής του να εμπλουτίζει τις συλλογές του συνεχώς με έργα από καταξιωμένους καλλιτέχνες τόσο με αγορές όσο κι από δωρεές. Γιαυτό και έχει καταξιωθεί με αποτέλεσμα να έχει συνεχείς προσφορές δωρεών, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην παραπάνω απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του. Ενδεικτικά επισημαίνουμε πρόσφατες δωρεές όπως: Δωρεά πέντε έργων του εικαστικού Μάρκ Χατζηπατέρα από τη σειρά Rhodes in Roads, ενός εικαστικού έργου της Βούλας Μασούρα, τεσσάρων γλυπτών του Γιώργου- Νίκου Παπουτσίδη, πενήντα ζωγραφικών έργων από την συλλογή του ζωγράφου Μανώλη Ζέπου, ενός πίνακα του ζωγράφου Γιώργου Λάπα, πέντε πινάκων του Νίκου Σαχίνη, ενός πίνακα του Ξενή Σαχίνη, ενός πίνακα του Δημήτρη Σόρογκα, οκτώ έργων της ζωγράφου ¶ννας Κινδύνη, ενός γλυπτού της Μάγδας Σιάμπουρη, ενός Χαρακτικού της Μαίρης Σχοινά, σαράντα φωτογραφικών έργων από τη Συλλογή του Μανώλη Μεντζάκη από τα γυρίσματα της ταινίας ΕΙ Greco, τεσσάρων έργων από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών από το Εργαστήριο του καθηγητή Θ. Παπαγιάννη, ενός γλυπτού της προτομής του ιδρυτή της Πινακοθήκης Ιωάννου, ενός γλυπτού συμπλέγματος του Ευθύμη Καλεβρά, δύο χαρακτικών του Βάλια Σεμερτζίδη κλπ.
Ο κ Κουσουρνάς επισημαίνει παραπέρα ότι λόγω της αναγνωρίσιμης δραστηριότητας που έχει αποκτήσει το Μουσείο εντός και εκτός Ελλάδας αναπτύσσεται μια δράση ανταλλαγής έργων με αφορμή θεματικές εκθέσεις ολυμπιακούς αγώνες κα. η ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών με πινακοθήκες και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ εξηγεί ότι υπάρχει μία μόνο δημοτική πινακοθήκη σε όλο το Δήμο της Ρόδου, η οποία μάλιστα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή μετά την Εθνική Πινακοθήκη, καθόσον ο συνολικός αριθμός των έργων που διαθέτει ξεπερνά τα 2000, έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών πανελλαδικά και διεθνώς του 18ου, 19ου, 20ου και 21ου αιώνα.
Αναφέρει επιπλέον ότι χάρις στη πολυσχιδή δράση του Μουσείου προσελκύει σημαντικούς χορηγούς, όπως την κα Πάολα Νεστορίδου της οποίας μεγάλη χορηγία είναι το Νεστορίδειο και η Νέα Πτέρυγα του και η οποία αποτελεί παράδειγμα για διάφορους άλλους μικρότερους χορηγούς.
Ήδη έχει γίνει προγραμματισμός δράσης για τα έτη 2011 – 2013, που αφορά κυρίως τη μετατροπή του Μουσείου σε ακόμη πιο ζωντανό οργανισμό, για να κερδίσει ακόμη περισσότερο το ντόπιο κοινό, μικρούς και μεγάλους, και τον επισκέπτη τουρίστα, με ειδικά προγράμματα, αλλά και τη μετατροπή του σε χώρο δημιουργίας και ποιοτικής ψυχαγωγίας.