Μόνο το 1/3 των αιτήσεων για το ΕΣΠΑ έχει πλήρως διεκπεραιωθεί

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί για το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς μέχρι τις 10 Μαϊου εκτιμάται πως δεν θα έχει εξυπηρετηθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η “Δημοκρατική”, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι μόνο για το ένα τρίτο (1/3) των ενδιαφερομένων επιτηδευματιών. Εχει υπολογιστεί πως με τους ρυθμούς που κινείται η όλη διαδικασία, θα έρθει η καταληκτική ημερομηνία της 10ης Μαϊου 2013 κι ακόμα θα υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων που δεν θα έχουν διεκπεραιωθεί.
Οι εκτιμήσεις των Ρόδιων συμβούλων επιχειρήσεων θέλουν την παράταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του μηνός Μαϊου, «εκτός αν υπάρξουν κάποιες θεαματικές κινήσεις από την πλευρά του Υπουργείου και καταστεί εφικτή η γρηγορότερη διεκπεραίωση του έργου που πρέπει να γίνει».
Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πρωτοφανές και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 80% της επιδότησης καταβάλλεται με την προσκόμιση των εξοφλημένων τιμολογίων και χωρίς να προηγείται κάποιος έλεγχος.
Σε ό,τι αφορά τις καφετέριες και τα εστιατόρια, που έχουν μείνει εκτός επιδοτήσεων, οι πληροφορίες της “Δημοκρατικής” αναφέρουν πως εντός του Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα που θα αφορά αποκλειστικά αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και με επιδοτήσεις που θα ξεκινούν από το 40% και θα αυξάνουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα που αφορά επιδοτήσεις καφετεριών και εστιατορίων ισχύει μόνο για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου (Σύμη, Τήλο, Χάλκη κλπ) και δεν έχει σχέση με εκείνο που θα προκηρυχθεί σε μερικές εβδομάδες.