Nα διασφαλίσει την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, στο πρώτο εξάμηνο τουλάχιστον της εφαρμογής του Καλλικράτη, επιδιώκει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
Αυτό ήταν άλλωστε και το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Γραμματέα της ΤΕΔΚΔ Στέλιου Ρηνιού χθες το πρωί, με συμμετοχή των δημάρχων Νότιας Ρόδου Μανώλη Σαββή, Αταβύρου Νίκου Τσουκαλά, Ιαλυσού Στέργου Στάγκα και εκπροσώπων ΟΤΑ του νησιού.
Παρέστη και ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Χατζημάρκος που εξέθεσε τις απόψεις του για το φλέγον θέμα. Δεν έλειψαν όμως στο τέλος της συνάντησης οι εντάσεις και οι καυγάδες μεταξύ του δημάρχου Ιαλυσού Στέργου Στάγκα και του στελέχους της ΔΕΚΡ Νικήτα Ζαβόλα. Το στέλεχος της Δημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας εξεμάνη όταν ο δήμαρχος Ιαλυσού πρότεινε να ανατεθεί για εξοικονόμηση πόρων η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία ενώ προσπάθησε να υπολογίσει το προσωπικό και το κόστος που έχουν για αυτή την υπηρεσία που παρέχουν στους πολίτες οι δήμοι. Τονίστηκε πάντως πως στις αρχές του έτους, θα φανεί η μεγάλη προσφορά, της Δημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας και η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ανάλογη δομή, καθώς τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τεράστια.
“Είμαστε εδώ για να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε δήμο, το προσωπικό που απασχολεί, τον εξοπλισμό και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, γιατί η καθαριότητα είναι δράση που δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει από τώρα να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων, η επάρκεια καυσίμων και ανταλλακτικών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΤΕΔΚΔ Στέλιος Ρηνιού.
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου θα στείλει και έγγραφο στη ΔΕΗ προκειμένου να φροντίσει ώστε να γίνει εξορθολογισμός και βελτίωση των αρχείων σε ότι αφορά τους χρήστες σε κάθε δήμο.
“Θα φροντίσουμε να διορθωθούν οι ελλείψεις με το βιομηχανικό ρεύμα. Παράλληλα έχουμε αναθέσει, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα τρόπο αυτόματης χρέωσης των τελών για να αρθούν οι αδικίες και να υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα για το νέο δήμο”, είπε ο κ. Στέλιος Ρηνιού.
Αναφερόμενος στη ΔΕΚΡ ο Γραμματέας της ΤΕΔΚΔ είπε πως η λειτουργία της επιχείρησης, έδινε πλεονεκτήματα στο νησί αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους. “Πρέπει επίσης να καταγραφεί όλο το προσωπικό που απασχολούνταν στις υπηρεσίες των ΟΤΑ. Μέχρι τώρα οι δήμοι είχαν μικρές υπηρεσίες ύδρευσης και καθαριότητας. ¨Όλα αυτά θα πρέπει να εξατομικευθούν. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γιατί υπάρχει και κόστος, που θα μετακυληθεί στους πολίτες για τις υπηρεσίες που του παρέχονται. Σε ένα μήνα θα έχουμε στοιχεία που θα δοθούν στους υποψηφίους δημάρχους προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων και να γνωρίζουν το πρακτικό κομμάτι της αποκομιδής των απορριμάτων”, είπε ο κ. Ρηνιού προσθέτοντας πως γίνεται προσπάθεια, να συγκροτηθούν συνεργεία για την αποκομιδή των σκουπιδιών στο πρώτο εξάμηνο του έτους,.
“Όπου υπάρχουν συνεργεία, κάνουμε προσπάθεια να παραμείνουν προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αυγή του νέου έτους”, επεσήμανε ο Γραμματέας της ΤΕΔΚ .
Επιδίωξη όλων είναι να υπάρχει εξορθολογισμός και σε ότι αφορά τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πολίτες. Η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου, θεωρείται πως δεν θα είναι δίκαιη για τους πολίτες των μικρών δήμων
“Ένα από τα θέματα ήταν και το αν θα υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο. Ζητούμε να κοστολογηθεί η υπηρεσία και θα αναθέσουμε άμεσα μια αναλογιστική μελέτη για το κόστος λειτουργίας, της αποκομιδής και του ΧΥΤΑ. Ζητούμε να συνεισφέρουν αυτοί που τώρα δεν πληρώνουν τώρα και να υπάρξει εξορθολογισμός, σε ότι αφορά τα τέλη”, είπε ο κ Ρηνιού.
Στην ανάγκη σωστής κοστολόγησης των τελών και να μην υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νοτίας Ρόδου Μανώλης Σαββής.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι η διαχείριση των απορριμμάτων που έχει να κάνει και με τις μη καλές υποδομές. Θεωρούμε πως η οργάνωση πρέπει να αρχίσει από τώρα με την καταγραφή του προσωπικού και του εξοπλισμού που υπάρχει. Επιβάλλεται και η κατασκευή, δεξαμενών καυσίμων σε δύο τρία σημεία του νησιού ενώ πρέπει να γίνουν από τώρα οι διαγωνισμοί για τα ανταλλακτικά”, τόνισε ο δήμαρχος Αταβύρου Νίκος Τσουκαλάς.
Στα χρέη των δήμων που θα γίνουν η αιτία να χάσουν μεγάλο μέρος των εσόδων ακόμη και από τη ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Ιαλυσού, τα όποια έσοδα των ΟΤΑ θα απορροφηθούν από τις τράπεζες, για την κάλυψη των χρεών. Ο δήμαρχος Ιαλυσού πάντως παραδέχθηκε πως από τη ΔΕΗ εισπράττει 2.600.000 ευρώ από τα οποία τα 900.000 καταβάλλονται, για την καθαριότητα στην περιοχή του στα πλαίσια της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με τον κ. Στάγκα τα χρήματα που θα πληρώνονταν σε ιδιωτική εταιρεία, για την αποκομιδή των απορριμμάτων για όλο το νησί θα ήταν λιγότερα από το κόστος που έχει ο δήμος Ρόδου για την πόλη . Ωστόσο οι υπολογισμοί του κ .Στάγκα, ενόχλησαν τον κ Ζαβόλα, που κατηγόρησε τον δήμαρχο Ιαλυσού ότι προωθεί τη λύση της αποκομιδής των σκουπιδιών από ιδιωτική εταιρεία για λόγους οικονομίας. Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο όταν ο Γραμματέας της ΤΕΔΚ προσπάθησε να παρέμβει. “Δεν θα μας φιμώσετε επειδή μιλάει ο δήμαρχος Ιαλυσού”, τόνισε ο κ Ζαβόλας.
Ο πολίτης δεν θα πρέπει να χρεωθεί πάντως ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Δεν μπορούμε να πάμε στα τέλη της πόλης τόνισε ο κ. Στάγκας που μίλησε και για την παρέμβαση του για τα σκουπίδια του αεροδρομίου. “Τα φορτηγά κουβάλησαν 28 τόνους και δέκα κιλά με κόστος 627 ευρώ είπε ο δήμαρχος Ιαλυσού προσθέτοντας πως η εναπόθεση των απορριμμάτων του αεροδρομίου κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ το χρόνο. “Εκτιμώ πως για όλο το νησί το κόστος θα είναι 6.000.000 ευρώ. Με την ιδιωτική εταιρεία θα εξοικονομήσουμε χρήματα”, εξήγησε περαιτέρω ο κ Στάγκας.
“Την άποψη ότι η απώλεια της ΔΕΚΡ, θα φανεί στις αρχές του έτους με τον Καλλικράτη”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας κ Μ Καρπαθάκης
“Πληροφορήθηκα τη συνάντηση και ήρθα για να παραστώ προκειμένου να ενημερωθώ. Η δουλειά που κάνετε, είναι σοβαρή. Η νέα δημοτική αρχή θα χρειαστεί στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις της. Το θέμα του τιμολογίου δηλαδή αν είναι ενιαίο ή όχι στο νησί θέλει μεγάλη συζήτηση για αυτό. Στο Επιμελητήριο οι επιχειρηματίες είχαν ζητήσει να ανοίξει το θέμα,. Αποφασίσαμε να μην το ανοίξουμε ποτέ γιατί θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να μην είναι ενιαίο το τέλος σε όλο το νησί. Δεν μεταφέραμε το ζήτημα των διαφορών των τιμολογίων γιατί θεωρούμε πως η ενιαία τιμολόγηση δεν είναι δίκαια. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο καύσης, είναι αποφάσεις που θα απασχολήσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο. Θα πρέπει να υπάρξει πλάνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους όπως σωστά τέθηκε απο τον γραμματέα της ΤΕΔΚ. Η πρόταση σας θα είναι χρήσιμη ενώ σημαντική θεωρώ την εμπειρία της ΔΕΚΡ, για να στηθεί το πλάνο στο μεταβατικό στάδιο. Θα πρέπει να υπάρξει πρόταση και για τις περιοχές που είχαν πρόβλημα. Τώρα πρέπει να αναδειχθούν τα ειδικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη. Θα περιμένω τα αποτελέσματα, της συνάντησης γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Χατζημάρκος.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/mizon-gia-ton-neo-dimo-to-provlima-ton-skoupidion/













