Μείωση των εισφορών για να… αυξηθούν τα έσοδα

Αποτελεσματικά μέτρα αναχαίτισης της κατάρρευσης των εσόδων αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς η ρύθμιση χρεών που έληξε στις 15 Οκτωβρίου δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης της «μαύρης τρύπας» των Ταμείων. Παράλληλα, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των εισοδημάτων (ακόμη και μέσα από την εφαρμογή συμβάσεων με μισθούς κάτω των 740 ευρώ) αλλά και η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων καίνε τις διοικήσεις των Ταμείων, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Για το λόγο αυτό, αναζητούν κίνητρα όχι στους μέχρι σήμερα ωφελημένους, κακοπληρωτές, αλλά σε όσους πληρώνουν τις εισφορές τους, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χωρίς ακόμη να έχει απορριφθεί το σενάριο για δάνειο και πάνω από 1 δισ. ευρώ, υπουργείο και Ταμεία εξετάζουν πολλαπλά σενάρια ακόμη και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως όμως αλλαγών στον πάγιο τρόπο ρύθμισης των οφειλών, ώστε η αρμόδια επιτροπή εσόδων να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης κατά περίπτωση.
Οι παρεμβάσεις αυτές στο σύστημα εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων εξετάζονται ως σενάριο Β΄, μετά και τη λήξη της ευνοϊκότατης ρύθμισης χρεών, που τις τελευταίες ημέρες απέδωσε περισσότερο απ’ ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν ευχαριστημένοι όχι γιατί λύθηκε το πρόβλημα της ρευστότητας για τους τελευταίους μήνες του χρόνου, αλλά γιατί τουλάχιστον η ρύθμιση απέδωσε καλύτερα απ’ ό,τι υπολογίζανε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα κεφαλαιοποιημένα ποσά στα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, στον ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ρύθμισαν συνολικά περί τα 500 εκατ. ευρώ από 145 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο, ενώ στο ΙΚΑ περίπου 60.000 οφειλέτες ρύθμισαν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ χρέη, με το υπουργείο να περίμενε περίπου 440 εκατ. ευρώ. Στο ΙΚΑ, οι προκαταβολές, που είναι και τα μόνα «σίγουρα» χρήματα που μπήκαν στο Ταμείο, άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, από τις προκαταβολές και την πρώτη δόση, τα έσοδα ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ. Ομως, τα χρέη παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη. Προς το ΙΚΑ συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ ενώ προς τον ΟΑΕΕ φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ.
Ηδη έχουν προαναγγελθεί αλλαγές στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών που ισχύει για όλα τα Ταμεία και ψηφίστηκε ως ξεχωριστό κεφάλαιο στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει «διόρθωση» στον αριθμό των απαιτούμενων δόσεων, ώστε από 36 να φθάσει τουλάχιστον τις 48.

Και πάγωμα χρεών…
Παράλληλα, σχεδιάζονται αλλαγές και στον τρόπο που θα λειτουργεί η Ειδική Επιτροπή Εσόδων στο υπουργείο Εργασίας. Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για την παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή των οφειλόμενων από αυτούς που χρωστούν μεγάλα ποσά (πάνω από 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, πάνω από 200.000 ευρώ στον ΟΓΑ και πάνω από 80.000 στα υπόλοιπα Ταμεία). Ενα από τα σενάρια που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει μεγαλύτερη «ευελιξία» χειρισμών στην επιτροπή ώστε, για παράδειγμα, λόγω κρίσης να αποφασίζει ακόμη και το «πάγωμα» των οφειλών, υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τη λειτουργία της επιτροπής αναμένουν περί τις 1.100 επιχειρήσεις, που χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ η κάθε μία, για να ρυθμίσουν χρέη αξίας 2,5 δισ. ευρώ.
Αλλη πρόταση, που προέρχεται κυρίως από τη διοίκηση του ΙΚΑ, κάνει λόγο για σημαντικές μειώσεις στο ύψος των τρεχουσών εισφορών στην περίπτωση που η πληρωμή τους γίνει σωρευτικά. Εάν μάλιστα ο εργοδότης προεξοφλήσει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις για έναν χρόνο, τότε η μείωση των εισφορών θα είναι σημαντικότατη.
Κατά την επίσκεψή του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, και ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, αφού ανέφερε πως περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες δεν έχουν πληρώσει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό, αποκάλυψε πως θα προτείνει στο Δ.Σ. του Ταμείου πάγωμα των εισφορών για τρία χρόνια στην περίπτωση των καλοπληρωτών, που αποτελούν το 60% των ασφαλισμένων.