Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση 7,5 ετών

Τη μείωση των επιτοκίων κατά μια μονάδα και την αύξηση του χρονικού ορίου για την απόσβεση των δανείων στα 7,5 χρόνια ήταν τα κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής.
O Γ.Παπανδρέου μίλησε για ιστορικές αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρώ.
«Ζητήσαμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος» τόνισε και απέδωσε την «επιτυχή μάχη» στα όπλα με τα οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση: την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια στο πρόγραμμα σταθερότητας.
Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει οφέλη για την Ελλάδα και θετικό αντίκτυπο στις αγορές.
Η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων στα δέκα χρόνια, σημαίνει ότι η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023.
Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Η παροχή της δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό για την οικονομική σταθερότητα, θα φέρει τα πιο άμεσα οφέλη: αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το 2013 θα το κάνει μέσω του μηχανισμού στήριξης με καλύτερους όρους.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ως απόρροια αυτών των αποφάσεων.
«Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα μας βοηθήσουν στο δρόμο που πήραμε. Ο δρόμος όμως είναι δικός μας. Οι όποιες αποφάσεις της ευρωζώνης δεν υποκαθιστούν τις δικές μας προσπάθειες» επισήμανε.

Διατηρούνται
οι δεσμεύσεις
Ωστόσο, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούσαν για μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μεταδίδει ισχυρό σήμα στις αγορές και όχι για μέτρο που της επιβλήθηκε.
Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για τα άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Μαρτίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.
Η Ελλάδα επιπλέον δεν αποδέχτηκε το συνταγματική «φρένο» για το χρέος, όπως προέβλεπε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Αντί για αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μια νομική δέσμευση την οποία όμως θα καθορίζει το κάθε κράτος-μέλος.

Η συνέντευξη
Παπανδρέου
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
«Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Ολα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».
Τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.
Οπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών.
Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.
Η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα.»

Διαφορετικές εκτιμήσεις
από την Αντιπολίτευση
για το αποτέλεσμα
της Συνόδου Κορυφής
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, από την οποία η Ελλάδα αποκόμισε τη μείωση των επιτοκίων κατά μια μονάδα και την αύξηση του χρονικού ορίου για την απόσβεση των δανείων στα 7,5 χρόνια.
Από πλευράς ΝΔ, οι επίσημες δηλώσεις αναμένονται εντός της ημέρας, ωστόσο, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι αρκετές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούσαν και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Για «αντιδραστικότατη συμφωνία» που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων» έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, δήλωσε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε δε, ότι είναι λογικό να νοιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού «του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει», ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής.
Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.
«Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε» αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο ίδιος εκφράζει ανησυχίες για το κατά πόσο η δομή αυτής της κυβέρνησης -όπως σημειώνει- μπορεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα της Συνόδου.
«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Και προσθέτει ότι «η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους».
»Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου «παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως». Ωστόσο, τονίζει ότι το μείζον ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του Συμφώνου για το Ευρώ.
«Η οικονομική διακυβέρνηση όπως προωθείται με τη συμπίεση των μισθών, με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δηλώνει.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δηλώνει δικαιωμένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης: «Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει, μόνοι μας πρέπει να σώσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
» Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει» καταλήγει.