Σε κατάσταση πτώχευσης και παύσεως πληρωμών τέθηκαν χθες με δύο αποφάσεις που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, δύο γνωστές επιχειρήσεις του νησιού που βρέθηκαν ενώπιον ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα.
Το δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 6/2013 απόφασή του κήρυξε ειδικότερα σε κατάσταση πτώχευσης έναν κάτοικο Ρόδου, που λειτουργεί από το έτος 1999 ατομική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον τομέα διάθεσης και εμπορίας επίπλων, πλακιδίων, ειδών υγιεινής και γενικά οικοδομικών υλικών οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Σύνδικος της πτώχευσης διορίστηκε ο δικηγόρος κ. Στέφανος Καψάλης, ενώ διατάχθηκε η σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας απ’ αυτόν.
Ορίστηκε εξάλλου για την 10η Απριλίου 2013 η συνέλευση των πιστωτών στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Ρόδου για να συντάξουν τον πίνακα των εικαζομένων πιστωτών, να εκλέξουν την επιτροπή πιστωτών και να αποφασίσουν με βάση την έκθεση του συνδίκου για τις προοπτικές διατήρησης της επιχείρησης, εν όλω ή εν μέρει, τις δυνατότητες βιωσιμότητας της και υπαγωγής του οφειλέτη σε σχέδιο αναδιοργάνωσης.
Η επιχειρηματική ανάπτυξη και οικονομική πορεία της επιχείρησης του συγκεκριμένου επιχειρηματία υπήρξε σταθερή και ήταν αυξητική έως το έτος 2008, ωστόσο από το έτος 2009 και εντεύθεν εμφάνισε σημαντική πτώση καθώς επλήγη από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που επηρέασε ιδιαίτερα τον κλάδο εμπορίας και ζήτησης οικοδομικών υλικών και εν γένει εξοπλισμού (οικιακού και ξενοδοχειακού).
Οι οφειλές του διογκώθηκαν υπέρμετρα και ανήλθαν στο ποσό των 2.238.148,88 ευρώ προς τραπεζικούς οργανισμούς, στο ποσό των 98.726 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο για τέλη και φόρους, στο ποσό των 36.736 ευρώ προς ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ κλπ), και στο ποσό των 700.000 περίπου ευρώ προς πελάτες και προμηθευτές του.
Στο ίδιο πλαίσιο εκδόθηκαν πλήθος διαταγών πληρωμής εις βάρος του, πολλές εκ των οποίων τον υποχρεώνουν να καταβάλλει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στους δικαιούχους, ενώ ενεγράφησαν υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών σε ακίνητά του.
Η ως άνω διαφαινόμενη εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησής του κατατείνει, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, προς το συμπέρασμα της επαπειλούμενης αδυναμίας εκπλήρωσης των εις βάρος του χρηματικών υποχρεώσεων, αφού δεν αποδείχτηκε ότι διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα ρευστότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κατ’ αυτού απαιτήσεις, όταν οι τελευταίες καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Περαιτέρω αποδείχτηκε ότι η εκ μέρους του μη πληρωμή των ανωτέρω χρεών δεν οφείλεται σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια ή έστω σε παροδική διαταραχή του ρυθμού των πληρωμών του, αλλά αντίθετα στο γεγονός ότι αυτός έχει περιέλθει ήδη κατά το έτος κατά το οποίο υπέβαλε την κρινόμενη αίτηση, ήτοι το έτος 2012, καθώς και το επόμενο οικονομικό έτος, ήτοι το έτος 2013, σε μόνιμη και γενική αδυναμία να αντιμετωπίσει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά εμπορικά του χρέη.
Επιπλέον προέκυψε ότι η περιουσία του, ως σύνολο των υπαρχόντων και μελλοντικών άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών αξιών, θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας δεδομένου ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμα πάγια περιουσιακά στοιχεία και δη ακίνητα, τα οποία φέρουν μεν βάρη, αλλά ωστόσο μπορούν να εκποιηθούν και να καλύψουν τα έξοδα της πτώχευσης.
• Με την υπ΄αριθμ. 7/2013 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης επιχειρηματίας της Ρόδου, που εκμεταλλευόταν από το έτος 1997 και εντεύθεν, ατομική επιχείρηση «υπεραγορά» («super-market»), με σκοπό το κέρδος, είδη διατροφής, καθαριότητας, οικιακού εξοπλισμού και άλλα συναφή.
Το δικαστήριο όρισε ως ημέρα παύσης των πληρωμών του, την 8η Σεπτεμβρίου 2011, διόρισε σύνδικο πτώχευσης την κ. Φλώρα Τσακίρη, διέταξε την σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας και προσδιόρισε την συνέλευση των πιστωτών για την 20η Μαΐου 2013.
Κατά την τελευταία τριετία περίπου η ατομική επιχείρηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία, η οποία συν τω χρόνω επεκτάθηκε και έφτασε να διαθέτει τελικά μέχρι και τρία σημεία πώλησης (υποκαταστήματα) στη Ρόδο, άρχισε να αντιμετωπίζει κάποιες δυσχέρειες στην έγκαιρη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων εμπορικών χρεών της προς τρίτους.
Κατά τη χρονική περίοδο, όμως, μεταξύ του τέλους του έτους 2010 και των αρχών του έτους 2011, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς ολοένα και περισσότερες οφειλές της επιχείρησης άρχισαν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές.
Οι οφειλές στο ΙΚΑ ανήλθαν τον Μάρτιο του 2011 σε 471.555,45 ¤ και από την έκδοση ακαλύπτων επιταγών σε 663.771,64 ¤.
Το σύνολο των εκκαθαρισμένων και απαιτητών εμπορικών χρεών του προς τράπεζες και τραπεζικά ιδρύματα ανέρχεται στο ποσό των 1.157.013,95 ¤, οι δε συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του, που έχουν εμπορικό χαρακτήρα, στο ποσό των 2.301.123,43 ¤, μη συνυπολογιζομένων των νομίμων τόκων.
Ο επιχειρηματίας επεδίωξε να αντιμετωπίσει τις προκείμενες οικονομικές δυσκολίες της ατομικής του επιχείρησης δια της διακοπής, μεταξύ άλλων, της λειτουργίας των δύο εκ των τριών υποκαταστημάτων της κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2010 – Ιανουαρίου 2011, ενώ τελικά, εντός του θέρους του έτους 2011, έπαυσε τη λειτουργία του και το τρίτο υποκατάστημα, με αποτέλεσμα από τότε η επιχείρηση να βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η περιουσία του νοούμενη ως το σύνολο των υπαρχόντων και μελλοντικών άμεσα ρευστοποιήσιμων σε χρήμα αποτιμητών αξιών, δεν θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας καθώς έχουν παραμείνει στην κυριότητα, μετά την κατά τα ανωτέρω διακοπή της λειτουργίας της ατομικής του επιχείρησης, κάποια πάγια περιουσιακά στοιχεία της, ήτοι εμπορικός εξοπλισμός αξίας περίπου 10.000 ¤.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/kirichthikan-se-katastasi-ptochefsis-ke-pafsis-pliromon/













