Τις διαδικασίες για την άμεση διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου σε ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί και εκκρεμούν από τα έτη 1993-1995 αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός εκκλησιαστικού δάσους στην περιοχή των Στεγνών Αρχαγγέλου κίνησε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου!!
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζήτησε τον Ιούλιο του 2012 την υλοποίηση 23 αμετάκλητων πρωτοκόλλων που αφορούν κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, που ανεγέρθηκαν σε δασικές εκτάσεις του δημοσίου τη δεκαετία του ΅80 έως και το έτος 1995 στην περιοχή των «Στεγνών» Αρχαγγέλου αλλά και σε ακίνητα σε δασικές εκτάσεις στην Κρεμαστή, στο Παραδείσι και στη Νότια Ρόδο.
Η Διεύθυνση Δασών με έγγραφό της έκανε γνωστό στο ΔΕΔΔΗΕ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΡ ότι σε εκκλησιαστικό δάσος εντός της ΚΜ 4208 ΑΕ μερίδας γαιών Αρχαγγέλου ανεγέρθησαν αυθαίρετα που είχαν παραδοθεί προς κατεδάφιση στους ιδιοκτήτες τους και περιλαμβάνονται στη λίστα των προς εκτέλεση κατεδάφισης ακινήτων της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Πέραν τούτου, όπως προέκυψε από τις έρευνες των επιτελών της Διεύθυνσης Δασών όλες οι ιδιοκτησίες στην περιοχή των Στεγνών, εντός της συγκεκριμένης μερίδας, είναι στην κυριολεξία στον “αέρα”.
Από έλεγχο που έγινε από δασοφύλακα διαπιστώθηκε ότι ορισμένα ακίνητα κατοικούνται, ηλεκτροδοτούνται και υδρεύονται κανονικά μέχρι και σήμερα. Κατόπιν τούτου ζητήθηκε η άμεση διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πάντως επιδιώκει να εκτελέσει πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν στην κυριολεξία… ξεχαστεί!!
Για την κατεδάφιση των ακινήτων αυτών είχαν αποσταλεί τον Ιούλιο 2012 στον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο και κοινοποίησε στο ΥΠΕΚΑ, στην Διεύθυνση Δασών και στο Τμήμα ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου αίτημα παροχής συνδρομής για την υλοποίηση των πρωτοκόλλων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χατζηδιάκος με έγγραφό του κατέστησε ωστόσο σαφές ότι «δεν δύναται να συνδράμει στις επιχειρούμενες κατεδαφίσεις». Ανάλογη ήταν και η απάντηση που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο πρώην αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Σαββής.
Κανείς από τους αιρετούς δεν πρόκειται να συνδράμει στην υλοποίηση αποφάσεων που θα προκαλέσουν αναμφίβολα κοινωνική αναταραχή κυρίως στην περιοχή των «Στεγνών», όπου εκκρεμούν δεκάδες πρωτόκολλα του είδους.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κίνησε ωστόσο διαδικασίες για την μίσθωση οχημάτων προς υλοποίηση των πρωτοκόλλων και αναμένεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό.
Περιττό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε απόπειρα για κατεδάφιση ακινήτων στην περιοχή των Στεγνών θα σημάνει “εμφύλιο” στην περιοχή.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον…
Στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου έχουν περιέλθει δυνάμει της υπ’ αριθ. ΔK 5011/78/3627/80/21-4-1994 απόφασης απόδοσης του Nομάρχη Δωδεκανήσου, νομίμως μεταγραφείσης στα αντίστοιχα κτηματολογικά βιβλία, 25 στρέμματα της υπ’ αριθμ. 4208 μερίδας γαιών Αρχαγγέλου, στα Στεγνά. Η μερίδα ΚΜ4208 γαιών Αρχαγγέλου βρισκόταν από αρχικής καταγραφής στην ιδιοκτησία του δημοσίου (νομικής φύσεως «ντεμανιάλε»).
Το τμήμα των 25 στρεμμάτων της μερίδας αυτής (ονοματίστηκε ΚΜ4208/ΑΕ) παραχωρήθηκε στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου από τον τότε Νομάρχη σε μια προσπάθεια «τακτοποίησης» των καταπατητών αυτής και ρυθμίσεων του μείζονος θέματος των αυθαιρεσιών μεγέθους που είχαν γίνει στην περιοχή.
Μετά την παραχώρησή της στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής την 21η Απριλίου 1994 η μερίδα ΚΜ4208 με εκθέτη ΑΕ, συνολικού εμβαδού 25 στρεμμάτων στα Στεγνά απώλεσε τον δημόσιο χαρακτήρα της και κατέστη ιδιωτική.
Σε εφαρμογή μάλιστα των προβλεπόμενων από τον κτηματολογικό κανονισμό Δωδεκανήσου, που επιτρέπει την χρησικτησία και εκκλησιαστικών ακινήτων -παρά το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές απαγορεύονται στο υπόλοιπο της χώρας- κατέστη ταυτόχρονα «ελεύθερη» διεκδικήσεων τμημάτων της από καταπατητές.
Με δεδομένο ότι σε ακίνητα του δημοσίου απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία και τον κτηματολογικό κανονισμό που ισχύει στα Δωδεκάνησα η υποβολή αγωγών χρησικτησίας, ο χρόνος χρησικτησίας τμημάτων της συγκεκριμένης μερίδας ξεκινά από τότε που αυτή κατέστη ιδιωτική, από τότε δηλαδή που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ιερού Ναού, δηλαδή από την 21η Απριλίου 1994.
Αγωγές χρησικτησίας ακινήτων στο συγκεκριμένο τμήμα της εκκλησιαστικής μερίδας πριν την 21η Απριλίου 2009 δεν νοούνται και ούτε προβλέπονται από τον νόμο. Χρόνος καταπάτησης ακινήτων της μερίδας αυτής πριν αυτή καταστεί ιδιωτική δεν συνυπολογίζεται ούτε μπορεί να εκληφθεί ως νομή και κατοχή.
Από εκεί και πέρα η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, μετά από αυτοψία που διενήργησε στην μερίδα ΚΜ 4208 ΑΕ εξέδωσε 7 χρόνια μετά την απόφαση απόδοσης της στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4539/ΠE/27-2-2001 πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η μερίδα αυτή αποτελεί «Δάσος Tραχείας Πεύκης».
Η Διεύθυνση Δασών, έστω και μεταχρονολογημένα, έκρινε εμμέσως πλην σαφώς ότι κακώς ο τότε Νομάρχης Δωδεκανήσου απέδωσε το 1994 τα 25 αυτά στρέμματα στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου για τακτοποίηση των καταπατητών και των αυθαιρέτων, από την στιγμή που το τμήμα αυτό της μερίδας ΚΜ4208 γαιών Αρχαγγέλου ήταν εξ’ ολοκλήρου δασικό.
Επεμβάσεις επί δασών, που προστατεύονται ευθέως από το Σύνταγμα, απαγορεύονται ρητά από τον νόμο ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται – και δεν νοείται- η υποβολή αγωγών χρησικτησίας σε δασικές εκτάσεις.
Τα δασικά εκκλησιαστικά ακίνητα μάλιστα τα διαχειρίζεται αποκλειστικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οποιασδήποτε δικαιοπραξίας με τρίτους.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/katedafisi-afthereton-sta-stegna-archangelou/