«Είναι αντιδραστικός ο ρόλος του Καλλικράτη»

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Από τη ΝΕ. Νότιας Δωδ/νήσου του ΚΚΕ εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι Δήμοι που εντάσσονται στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» κατά τον κ. Ραγκούση είναι ο Δήμος Ρόδου και ο Δήμος Τήλου .
Η λεγόμενη εξυγίανση των Δήμων γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο “Καλλικράτης”.
Αυτό το πρόγραμμα «εξυγίανσης» επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ που προειδοποιούσε το λαό για τον αντιδραστικό ρόλο του “Καλλικράτη”. Για τα χρέη όμως των δήμων, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν.
Προβλέπει την περικοπή κάθε πόρου και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό , προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους.
Το αποτέλεσμα:
• Απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων
• Υποβάθμιση, αναστολή ή ακόμα και κατάργηση μιας σειράς Υπηρεσιών – έστω και αυτών που ήταν υποτυπώδεις ή αποσπασματικές – που εξυπηρετούσαν ένα μικρό κομμάτι εργατικών – λαϊκών οικογενειών.
• Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας για μια σειρά έργα και αύξηση της πληρωμής για όσες Υπηρεσίες θα παρέχονται.
• Θα δεσμεύονται οι θεσμοθετημένοι πόροι (ΚΑΠ) και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (χρήματα των εργαζομένων που προέρχονται από την φορολογία, το ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Θα πηγαίνουν κατευθείαν στις τράπεζες.
• Θα παρθούν και άλλα πρόσθετα μέτρα. Αύξηση της Δημοτικής φορολογίας, εκποίηση της Δημοτικής περιουσίας και φυσικά ιδιωτικοποίηση  Υπηρεσιών και Υποδομών.
Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη στους Δήμους:
• Το πρόγραμμα “Θησέας” που ενέκριναν οι κυβερνήσεις ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, και οι Δήμοι που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει την υλοποίηση έργων στους Δήμους μέσω συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τώρα το πρόγραμμα «Ελλάδα» βρίσκεται στα σκαριά και κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει έργα που συμφέρουν το κεφάλαιο και όχι έργα που έχουν ανάγκη οι εργατικές- λαϊκές οικογένειες.
Ενέκριναν έργα (π.χ από το ΕΣΠΑ) για αισθητικούς λόγους (π.χ οι φοίνικες στην είσοδο της πόλης, κ.α.), όταν την ίδια στιγμή αποκλείονται έργα, όπως Σχολεία, παιδικοί σταθμοί κλείνουν, αντιπλημμυρικά ή έργα αντισεισμικής θωράκισης μένουν στα χαρτιά , με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Είναι σαφής ο προσανατολισμός να δαπανούν οι Δήμοι τα “πακέτα” χρημάτων σε επιλογές όπως οι παραπάνω και να καταφεύγουν μετά στο δανεισμό για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Δάνεια που στην συνέχεια δημιουργούν τα χρέη τα οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
• Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ παρακρατούσαν αυθαίρετα, ακόμα και αυτά που ορίζει το αστικό Σύνταγμα, από τον προϋπολογισμό χρήματα που πρέπει να αποδοθούν στους Δήμους. Σήμερα  έχουν  φτάσει  να ξεπερνούν τα 10,5 δις Ευρώ.
Αυτά τα χρήματα είναι του λαού, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληρώσει μέσω της άγριας φορολόγησης και υποτίθεται μέρος αυτών των χρημάτων θα έπρεπε να επιστραφεί στους εργαζόμενους με την παροχή έργων και υπηρεσιών μέσω Δήμων.
Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται σε τραπεζικό δανεισμό ακόμα και για πάγιες υποχρεώσεις.
• Υπάρχει και η Διεθνής εμπειρία από τις χώρες της Ε.Ε (όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το “μοντέλο” ανάπτυξης της τοπικής διοίκησης.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η οικονομική λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης είναι άρρηκτα δεμένη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως και με την οικονομική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.
Επομένως το γεγονός ότι  προσπαθούν, η μεν πλειοψηφία της σημερινής Διοίκησης του Δήμου να αποπροσανατολίσει το λαό της  Ρόδου (δεν έχει ακριβή στοιχεία τα Υπουργείο – έχει γίνει λάθος κ.λ.π) , η δε μείζονα μειοψηφία του Δ.Σ. για τις ευθύνες του Δημάρχου κ.λ.π,. ένα αποτέλεσμα έχει: Να κρύψουν την πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων που στηρίζουν, αλλά  και των ιδίων που με μεγάλη “μανία” στήριξαν τον Καλλικράτη. Θέλουν να μη συνειδητοποιήσει ο Ροδιακός λαός την αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζει ο Καλλικράτης, και είναι η τοπική εφαρμογή της αντεργατικής, ταξικής πολιτικής του αστικού κράτους.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα και ενάντια την κυβέρνηση, αλλά και στις Δημοτικές αρχές και παρατάξεις που στήριξαν και στηρίζουν το νόμο “Καλλικράτη” και αποθέωναν την διοικητική μεταρρύθμιση που θα φέρει και άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα χρέη των Δήμων και δεν θα πληρώσουν ξανά το “μάρμαρο”».