Κρίσιμες επαφές με υπουργούς έχουν από το πρωί τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους ως τη Δευτέρα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οδό Ζαλοκώστα με συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα, ενώ οι εκπρόσωποι της Τρόικα απεχώρησαν ενωρίτερα.
Οι ελεγκτές ζητούν πειστικές απαντήσεις για το μισθολόγιο, την εφεδρεία και τις απολύσεις, μέτρα που θα περιλάβουν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα, καθώς τα υπουργεία τελούσαν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους.
Στο καυτό θέμα των απολύσεων – εφεδρείας εξετάζονται, κατά πληροφορίες, τα εξής σενάρια:
• Να υποχρεωθούν να βγουν στη σύνταξη όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία και παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι 2 χρόνια, με βάση περσινή ρύθμιση του Yπουργείου Εργασίας.
• Να υπαχθούν στην εφεδρεία, άρα και στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, με την καταβολή του 60% του βασικού τους μισθού για 1 ή 2 χρόνια όσοι υπάλληλοι χρειάζονται τα αντίστοιχα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
• Να υπαχθούν στην εφεδρεία υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί την τελευταία δεκαετία με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 ως σήμερα. Οι δυσκολίες όμως που εμφανίζει αυτό το σενάριο είναι ότι η διαδικασία «μονιμοποίησης», ορισμένων, τουλάχιστον, υπαλλήλων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ έγιναν μέσω ΑΣΕΠ με το 164/2009 προεδρικό διάταγμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου.
Εφεδρεία και ενιαίο
μισθολόγιο εξετάστηκαν
στη συνάντηση Βενιζέλου – Ρέππα – τρόικας
Τα «καυτά» θέματα της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου και του προγραμματισού των προσλήψεων τέθηκαν στο ταπέζι της συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με την τρόικα.
Την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία.
Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση προωθεί το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη συντάξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.
Εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Για το ενιαίο μισθολόγιο, από όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα μειωθεί στα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.
Ο κατώτατος βασικός μισθός για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, από 711 που είναι σήμερα, ώστε να πλησιάσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
Στην πράξη, όμως, οι καθαρές αποδοχές όσων βρίσκονται στα κατώτερα κλιμάκια θα μειωθούν, λόγω της κατάργησης πολλών επιδομάτων.
Νέες «πράσινες» βολές
εναντίον της κυβέρνησης
Μιλένα Αποστολάκη και Μίμης Ανδρουλάκης βάζουν στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική και τον Γιάννη Ραγκούση.
Στο προσωπικό της ιστολόγιο η Μιλένα Αποστολάκη εξαπολύει πυρά κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Αυτή η ανεύθυνη και παλαιάς κοπής συμπεριφορά δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνιστά για την κυβέρνηση ένα διαρκές επιχείρημα για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Και αυτό γιατί η δική της αποτελεσματικότητα, η δική της προνοητικότητα και εν τέλει η δική της επιτυχία δεν μπορεί να εξαρτάται από τη στάση της αντιπολίτευσης» σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Για τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει ότι δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και απειλούν τη συνοχή της. «Τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος που αναζητάμε κάθε φορά για να ισοσκελίζουμε τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις μας δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και απειλούν τη συνοχή της. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Πρέπει λοιπόν να τελειώνουμε με τα κάθε φορά καινούργια μέτρα. Και τούτο προϋποθέτει την εφαρμογή και υλοποίηση των ψηφισθέντων καθώς και την επιστροφή σε πολιτικές ανάπτυξης ως αντίδοτο στην ύφεση» υπογραμμίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση από το προσωπικό του ιστολόγιο. Στο κείμενο με τίτλο «ταξί: Ένα ”μικρό” ζήτημα με θεμελιώδεις προεκτάσεις» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ύπαρξης πληθυσμιακών κριτηρίων στο άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί. «Όταν σ’ έναν τομέα δημόσιου συμφέροντος λειτουργεί με ευθύνη του κράτους επί δεκαετίες μια διαμορφωμένη, αποκρυσταλλωμένη, “σκιώδης” αγορά αδειών ταξί δεν την υποκαθιστάς με τον αυθαίρετο αγορανομικό κρατισμό των υπουργών αλλά με μια ανοιχτή, ρυθμισμένη, μη προσωπική, sui-generis, δημόσια αγορά αδειών με εύλογη φορολόγηση των συναλλαγών» αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Το συντομότερο δυνατόν»
Να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα ταξί – φορτηγών
ζήτησε η τρόικα
από τον Γ.Ραγκούση
Στη νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, καθώς και στην πορεία αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ επικεντρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση και της τρόικας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικώς στο κτήριο του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το κτήριο στον Χολαργό είχε καταληφθεί από ομάδα εργαζομένων.
Ως προς τα ταξί και τα φορτηγά, η τρόικα χαρακτήρισε το θέμα απόλυτης προτεραιότητας και ζήτησε να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα το συντομότερο δυνατό.
Ο Γιάννης Ραγκούσης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Από τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για διατήρηση προνομίων άλλης εποχής».
Eν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Γικόνογολου, ο οποίος υπέγραψε μαζί με άλλους 9 βουλευτές την επιστολή προς τον Γιάννη Ραγκούση, επανήλθε στο θέμα.
«Η άδεια δεν πρέπει να μεταβιβάζεται εκεί όπου θέλει ο ιδιοκτήτης ενός ταξί. Είναι άλλο θέμα, όμως, να κάνει το ίδιο επάγγελμα ο γιος του.
» Και είναι άλλα τα δεδομένα στον δήμο της Κηφισιάς και άλλα στον δήμο της Βέροιας. Δεν είμαι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και κανόνες. Και με συγκεκριμένους κανόνες πρέπει να βαδίζει όλη η οικονομία και να υπάρχει συγκεκριμένη παρέμβαση από το κράτος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ΒΗΜΑ 99.5.
Εξ άλλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος, επίσης, συνυπέγραψε την εν λόγω επιστολή, αν και δήλωσε ότι διαφωνεί με τη δημοσιοποίησή της, σημειώνει:
«Είναι ένα κείμενο το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί κόντρα. Είναι υποχρέωση των βουλευτών, όταν έχουν κάποιες απόψεις να τις καταθέτουν. Θεωρώ, όμως, ότι είναι απαράδεκτο από κύκλους του υπουργείου να σχετιζόμαστε με τις απόψεις που διατυπώνει ο κ. Θ. Λυμπερόπουλος.»
Επίσκεψη στην Ευελπίδων
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της τρόικας και οι ρυθμοί απονομής Δικαιοσύνης
Για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα για τον ρυθμό απονομής της, ζήτησαν να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας που επισκέφθηκαν νωρίτερα το Πρωτοδικείο.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, ο προϊστάμενος και η διοίκηση του Πρωτοδικείου, σύμβουλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης καθώς και για τις εγκαταστάσεις μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων. Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης τόνισαν στο κλιμάκιο, ότι μέχρι στιγμής το μόνο σύστημα μηχανοργάνωσης που υπάρχει είναι αυτό που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων το οποίο, όπως είπαν, λειτουργεί πιλοτικά από τις 16 τρέχοντος, καθώς ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής δικαστικών ενσήμων.
Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής καταβολής ενσήμων αναμένεται να λυθεί άμεσα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χάρ. Αθανασίου, επεσήμανε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η ποιότητα απονομής δικαιοσύνης είναι υψηλή και ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων οφείλεται όχι στο έμψυχο υλικό, αλλά στην έλλειψη υποδομής.
Μετά το τέλος της συνάντησης στο Πρωτοδικείο, το κλιμάκιο της Τρόικας επισκέφθηκε το κτήριο 2 της Ευελπίδων όπου στεγάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
Εκεί οι εκπρόσωποι μίλησαν με τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εφαρμογή όλου του προγράμματος.
Στη συνέχεια, αποχώρησαν, ενώ τελικά δεν έγινε συγκέντρωση των δικαστικών υπαλλήλων.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



