“Η Ρόδος δεν πρέπει να αποκτήσει έναν πειθήνιο δήμαρχο”!

Την ψήφο του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αιτιολογεί με συνένετυξή του στη « δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Είναι ένας μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε με την ελπίδα να βγούμε κατά το δυνατόν γρηγορότερα από αυτό το αδιέξοδο. Αλλιώς, δεν υπήρχε κανένας λόγος, κανένας εχέφρων βουλευτής να ψηφίζει μέτρα τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά των οικονομικά αδυνάτων», εξηγεί.
Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία της υποψηφιότητας του Γιάννη Παρασκευά στο Δήμο της Ρόδου, απαντά πως ο κ. Παρασκευάς εξεδήλωσε, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. «Πιστεύω – λέει – ότι θα ακολουθήσει τελικά τα αποτελέσματα της διαδικασίας και τις αποφάσεις του κόμματος». Σε κάθε περίπτωση, το αν ο Γιάννης Παρασκευάς παραμείνει εντός των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ θα αποσαφηνιστεί στη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης, αφού εκεί θα κληθούν να συμφωνήσουν οι υποψήφιοι για τη διεξαγωγή δημοσκόπησης και τα επιμέρους ερωτήματα που θα τεθούν.
Περιγράφοντας τον ιδανικό δήμαρχο για τη Ρόδο, μιλά για μια προσωπικότητα κατ’ εξοχήν διεκδικητική με διάθεση και βούληση σύγκρουσης με την εκάστοτε εξουσία. «Η Ρόδος χρειάζεται ένα διεκδικητικό και πιεστικό δήμαρχο. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Να συγκρούεται αν χρειαστεί. Δεν μπορεί να είναι ένας πειθήνιος δήμαρχος», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, ο κ. Κρεμαστινός δεν είναι αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι θα βελτιώσει ορισμένες αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα. Δεν θα λύσει το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν αφήνουν να γίνουν οι απαιτούμενες τομές. Όποιος υπουργός τολμήσει και συγκρουστεί, θα πρέπει να ξέρει ότι είναι υπουργός βραχείας ζωής»
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Κύριε καθηγητά, το ασφαλιστικό είναι πλέον νόμος του κράτους. Θα ήθελα να αιτιολογήσετε την ψήφο σας. Πιστεύετε πράγματι ότι τα νέα μέτρα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ή υπερψηφίστηκαν υπό το φόβο της πτώσης της κυβέρνησης;
Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι είμαι απογοητευμένος από τον χειρισμό του θέματος, όχι από πλευράς κυβερνήσεως, αλλά από πλευράς ΜΜΕ και ενημέρωσης του κόσμου και από ορισμένες ακραίες αντιδράσεις όπου καθυβρίζονται βουλευτές ότι δεν έχουν ευαισθησίες απέναντι στους πολίτες. Αυτό με στενοχωρεί και με προβληματίζει ιδιαίτερα. Προφανώς όμως, κανένας δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί. Ότι αν δεν δώσουν χρήματα σ’ αυτή τη χώρα, δεν παίρνει κανένας ούτε μισθούς ούτε συντάξεις. Αυτό, παρότι όλοι το ξέρουν, δεν πέρασε στο πετσί μας. Θεωρούν όλοι ότι λεφτά υπάρχουν κι απλώς η κυβέρνηση κάνει οικονομία.
• Δεν νομίζω ότι φταίνε γι αυτό τα ΜΜΕ. Το ότι λεφτά υπάρχουν το είπε και το επαναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ οι διαφορετικές φωνές για το ασφαλιστικό ακούγονται από την ίδια την κυβέρνηση, από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Όταν δεν έχει πεισθεί η ίδια η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα των μέτρων, όταν ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός έχει πέσει σε αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, πως θα πεισθούν τα ΜΜΕ και ο κόσμος;
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μοιάζει πραγματικά σαν ένας ακροβάτης που προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σ’ ένα σχοινί. Διότι, πράγματι, η κατάσταση είναι δύσκολη. Κανένας δεν είναι ευτυχής – και μάλιστα όταν είσαι υπουργός υπεύθυνος για τις ασφαλίσεις – να χειρίζεσαι τέτοια θέματα και να κόβεις συντάξεις και μισθούς από ανθρώπους οικονομικά αδύναμους. Πρέπει να καταλάβουμε την τραγική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να αποδώσουμε τις ευθύνες σε αυτούς που την έφεραν σε αυτό το μαύρο χάλι.
• Το νέο ασφαλιστικό εσάς προσωπικά σας ικανοποιεί; Δίνει προοπτική για το μέλλον;
Και από την ομιλία του πρωθυπουργού και από την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, φάνηκε ότι σιγουριά δεν υπάρχει. Σιγουριά θα υπάρξει αν το πρόγραμμα συνολικά της κυβέρνησης εφαρμοστεί επιτυχώς. Εάν δεν εισπραχθούν οι φόροι, οι εισφορές, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, εάν δεν λειτουργήσει το όλο σύστημα, σιγουριά δεν υπάρχει. Και αυτή ήταν η έννοια της δικής μου ψήφου. Είναι ένας μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε με την ελπίδα να βγούμε κατά το δυνατόν γρηγορότερα από αυτό το αδιέξοδο. Αλλιώς, δεν υπήρχε κανένας λόγος, κανένας εχέφρων βουλευτής να ψηφίζει μέτρα τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά των οικονομικά αδυνάτων.
• Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ήταν μικρότερου εύρους και συμμετοχής από ότι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της σοβαρότητας των μέτρων που ψηφίζονται. Πως ερμηνεύετε το φαινόμενο;
Αυτό μεταφράζεται διττά. Ή ο κόσμος κουράστηκε, πράγμα που το θεωρώ λίγο … περίεργο, ή υπάρχουν ακόμη οικονομικά αποθέματα. Φαίνεται πως παρά τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, υπάρχουν ακόμη τρόποι αναπλήρωσης του εισοδήματος. Κι εγώ περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, τουλάχιστον στην τελευταία απεργία, την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού.
• Υπάρχει πάντως διάχυτη η αίσθηση ότι το φθινόπωρο θα περάσει το crash test η κυβέρνηση. Ο κόσμος τότε θα συνειδητοποιήσει στην τσέπη του την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται τα νέα μέτρα.
Σωστό είναι αυτό που λέτε. Θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος μέχρι τότε.
• Πιθανολογείτε εθνικές εκλογές όπως ακούγεται; Μόλις προχθές εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε εκλογές ο Χάρης Καστανίδης.
Είναι κι αυτό ένα σενάριο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει ισχυρούς υποστηρικτές. Προς το παρόν δεν το βλέπω.
• Ας έλθουμε στα τοπικά ζητήματα τώρα. Χθες το μεσημέρι ο Γιάννης Παρασκευάς ανακοίνωσε κατ’ ουσίαν την υποψηφιότητά του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της κομματικής διαδικασίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;
Πιστεύω ότι ο κ. Παρασκευάς εξεδήλωσε, την πρόθεσή του, την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν είναι κακό, να παρουσιάσει δηλαδή την πολιτική του πρόταση. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει τελικά τα αποτελέσματα της διαδικασίας που έχει προκριθεί. Είναι ασφαλώς προσωπικό του θέμα, αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του κόμματος.
• Οι διαδικασίες που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή υποψηφίου σας ικανοποιούν; Διότι πολλά έχουν ακουστεί και καταγγελθεί όλο αυτό το διάστημα.
Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι απόρροια κακής ή εσκεμμένα κακής πληροφόρησης. Τα πράγματα είναι καθαρά. Στη σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε οι υποψήφιοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθούν τη διαδικασία που συμφωνήθηκε και ειδικότερα τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που θα διεξαχθεί. Ο πρώτος από αυτή τη δημοσκόπηση, θα έχει την ευκαιρία να ενώσει όλους τους άλλους σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και αυτό πρέπει να αποδεχτούν όσοι συμμετέχουν στη δημοσκόπηση και επιδιώκουν το χρίσμα του κόμματος. Οπότε δεν βλέπω κανένα πρόβλημα.
• Η σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης στην Ιπποκράτους τι θα προσθέσει σ’ αυτή τη διαδικασία;
Δεν νομίζω ότι θα προσφέρει κάτι περισσότερο. Οι αποφάσεις επί της διαδικασίας έχουν ληφθεί. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποδεχθούν αυτά που σας είπα.
• Επανέρχομαι στην περίπτωση Παρασκευά. Μετά την προχθεσινή παρουσία του, υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει τη στήριξή του;
Εάν δεν θελήσει να παραμείνει εντός της διαδικασίας , το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διαδικασία του όπως αυτή έχει αποφασιστεί. Εάν συμμετάσχει στο γκάλοπ και φανεί ότι προηγείται, γιατί να μην στηριχθεί; Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη αυτό θα αποσαφηνιστεί, αφού η σύσκεψη γίνεται για να συμφωνήσουν οι υποψήφιοι για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης και τα επιμέρους ερωτήματα που θα τεθούν.
• Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου δημάρχου ποια πρέπει να είναι κατά την άποψή σας;
Η Ρόδος είναι μια προβληματική περιοχή, ας μου επιτραπεί η φράση. Δεν ήταν προβληματική όσο ο τουρισμός ανθούσε. Η οικονομική κρίση δημιουργεί άλλα δεδομένα. Αναδεικνύει παράλληλα τις ελλείψεις και τις αδυναμίες σε καίριους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Η Ρόδος σήμερα πρέπει να πασχίσει να φτάσει τα επίπεδα που ήδη βρίσκονται άλλες περιοχές. Γι αυτό χρειάζεται ένα διεκδικητικό και πιεστικό δήμαρχο. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Να συγκρούεται αν χρειαστεί. Από οποιοδήποτε κόμμα κι αν προέρχεται, δεν μιλώ μόνο για το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να είναι διεκδικητικός απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν μπορεί να είναι ένας πειθήνιος δήμαρχος.
• Κάτι τελευταίο κ. καθηγητά. Μόλις προχθές κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο αυτό κάνει τις απαιτούμενες τομές και ρήξεις για να απαλλάξει το χώρο της δημόσιας υγείας από τα συμφέροντα που τον λυμαίνονται;
Πιστεύω ότι θα βελτιώσει ορισμένες αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα. Δεν θα λύσει το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα. Και οι δύο πρέπει να υπηρετούν και όχι να εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο. Και τη λέξη εκμετάλλευση την εννοώ. Είτε είναι κερδοσκοπική πάνω στο τραπέζι είτε κάτω από αυτό. Τέτοιο νομοσχέδιο ρυθμιστικό, αυτό δεν είναι.

• Και γιατί δεν είναι;
Διότι σας έχω πει κατ’ επανάληψη για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και θα σας το ξαναπώ. Είναι αυτά που και με τη βοήθεια των ΜΜΕ δεν αφήνουν αυτές τις τομές να γίνουν. Όποιος υπουργός το τολμήσει και συγκρουστεί, θα πρέπει να ξέρει ότι είναι υπουργός βραχείας ζωής.