«Οι πολίτες πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα εκβιαστικά διλήμματα»

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

«Οι πολίτες πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα εκβιαστικά διλήμματα που έχουν τεθεί και να δώσουν τη δύναμη στους φορείς που τεκμηριωμένα έχουν προτείνει διαφορετικές λύσεις. Επιβάλλεται να αποφασίσουν, αφού έχουν πλέον σαφή εικόνα της κατάστασης, πως θέλουν να προχωρήσει η χώρα μας».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δ» η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη που εντάχθηκε προσφάτως στο κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που ίδρυσε ο κ. Πάνος Καμμένος.
«Το θέμα είναι ποια πολιτική θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές. Λυπάμαι που το λέω, αλλά και τα δυο κόμματα θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική που ψήφισαν, δηλαδή την πολιτική του νέου μνημονίου»,τονίζει η κ. Ιατρίδη.
Η βουλευτής δηλώνει πως δεν μετάνιωσε ούτε ένα λεπτό τόσο για την απόφαση που πήρε να μην ψηφίσει το νέο μνημόνιο όσο και για την άρνησή της να επιστρέψει στη ΝΔ. «Στην μικρή πολιτική μου πορεία, προσπάθησα να είμαι ξεκάθαρη, σταθερή και ειλικρινής απέναντι στους συμπατριώτες μου. Λυπάμαι, αλλά στις πιρουέτες δεν ήμουν ποτέ καλή», τονίζει η κ. Μίκα Ιατρίδη.
«Αν τώρα, οι ψηφοφόροι δεν σκοπεύουν να υποκύψουν στον εκβιασμό, αν θέλουν να έχουν μιαν ουσιαστική ευκαιρία για κάτι καλύτερο, να πουν ένα όχι σε μιαν επιλογή για την οποία δεν ερωτήθηκαν ποτέ, τότε η στήριξη του κόμματος είναι μια πολύ καλή αφετηρία», δηλώνει η βουλευτής.
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Δεν ψηφίσατε το νέο μνημόνιο με συνέπεια να διαγραφείτε από τη ΝΔ. Μετανιώσατε για την απόφασή σας αυτή, η οποία τελικά, είχε κόστος;
Όχι, δεν έχω μετανιώσει. Όπως είχα πει και με την αρχική μου δήλωση, αμέσως μόλις καταψήφισα το νέο μνημόνιο, η απόφασή μου ήταν απόλυτα συνειδητή. Δεν μπορούσα να ψηφίσω κάτι το οποίο δεν πίστευα και το οποίο δεν οδηγεί πουθενά. Κοιτάξτε, εδώ έχουμε ένα πραγματικό δεδομένο. Η συνταγή του πρώτου μνημονίου αποδείχτηκε, εκ του αποτελέσματος, εσφαλμένη. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών, ούτε διδακτορικά, για να δει κανείς ότι η πολιτική αυτή ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. ¶λλωστε, το έχουμε ξαναδεί και σε άλλες χώρες, όπου εφαρμόστηκε η συνταγή του ΔΝΤ. Επί δύο χρόνια, έχουμε αιματηρές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει και τα φορομπηχτικά μέτρα, ακόμα και σε αυτούς που κινούνται στο όριο της φτώχειας, δεν έχουν τελειωμό. Και όμως, το έλλειμμα παραμένει σε διψήφια νούμερα, τα έσοδα πάντοτε υπολείπονται όλων των προβλέψεων. Και τι έχουμε με το νέο μνημόνιο; Την ίδια, και χειρότερη, συνταγή. Γιατί το νέο μνημόνιο είναι απείρως χειρότερο από το πρώτο. Και ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί. Η ισοπέδωση των μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων θα δημιουργήσουν ένα μείγμα κοινωνικής έκρηξης και ουσιαστικής κατάρρευσης της οικονομίας μας.
Και, παρόλα αυτά, ακολουθούμε την ίδια συνταγή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
• Κληθήκατε να επιστρέψετε πίσω στη ΝΔ, αν ναι, γιατί τελικά δεν το πράξατε;
Ακούστε, υπήρξε ανοικτή πρόσκληση με την προϋπόθεση να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι και η νέα δανειακή σύμβαση. Συγγνώμη, αλλά στην μικρή πολιτική μου πορεία, προσπάθησα να είμαι ξεκάθαρη, σταθερή και ειλικρινής απέναντι στους συμπατριώτες μου. Λυπάμαι, αλλά στις πιρουέτες δεν ήμουν ποτέ καλή. Δηλαδή, προκειμένου να επανεκλεγώ βουλευτής στα Δωδεκάνησα, να κοιτάξω τον εαυτούλη μου με άλλα λόγια, έπρεπε να ψηφίσω αυτό που καταψήφισα πριν λίγες μέρες. Ε, λοιπόν, όχι. Δεν είχα αυτή την αντίληψη για την πολιτική και δεν σκοπεύω να την αλλάξω τώρα. Σέβομαι τις αποφάσεις όλων, δεν κρίνω κανέναν, αλλά η επιστροφή μου θα ήταν ασύμβατη με τα πιστεύω και τις πράξεις μου.
• Τι σας ώθησε να ενταχθείτε στο κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που ίδρυσε πριν από λίγο καιρό ο κ. Πάνος Καμμένος;
Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είναι ένα κίνημα το οποίο, κατά τη γνώμη μου, έδωσε φωνή σε όλους όσους πίστευαν και πιστεύουν ότι, καταρχήν, η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος. Πολύ περισσότερο ότι η προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξης ήταν μάλλον προμελετημένη, όπως αποδεικνύεται τόσο από δηλώσεις των εμπλεκομένων, όσο και από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έδωσαν ακόμα την ευκαιρία, έστω μέσω του Διαδικτύου, σε χιλιάδες πολίτες να διατυπώσουν οι ίδιοι και να διαμορφώσουν την ιδρυτική διακήρυξη. Με λίγα λόγια είναι ένα πραγματικά νέο κίνημα που έχει αντιληφθεί πλήρως τις διεργασίες που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία.
Επιπλέον, η πρωτοβουλία της δημιουργίας αυτού του κινήματος ανήκει σε έναν άνθρωπο ο οποίος και απόλυτα σταθερές απόψεις έχει, αλλά ήταν και από τους πρώτους που μίλησε με στοιχεία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εισδοχή μας στο ΔΝΤ, αλλά και την ιστορία με τα cds, ορισμένα εκ των οποίων τελικά θα καταβληθούν.
• Πολλοί όμως λένε ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είναι η Ν.Δ. «εσωτερικού», ένα αντιμνημονιακό κόμμα των διαγραφέντων από τη Ν.Δ. βουλευτών.
Όσοι το λένε αυτό, προφανώς και δεν έχουν αντιληφθεί τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους προτού καν αποφασίσουμε εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί μου να συμμετάσχουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Θυμίζω ότι είχε τεθεί και το ερώτημα για το αν πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή εν ενεργεία βουλευτές. Όμως, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη, ότι από τη στιγμή που όλοι εμείς, επί δυο χρόνια είμαστε συνεπείς στις απόψεις μας και δεν έχουμε ψηφίσει κανένα μνημόνιο έχουμε θέση στο κίνημα αυτό. Πέρα όμως από αυτό, είναι πιστεύω λογικό να κοιτάμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που γνωρίζουμε και έχουμε συμπορευτεί επί πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει και με εμάς. Όμως, ξαναλέω,ότι η δυναμική των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» είναι πολύ μεγάλη και πιστεύω ότι απλώνεται σε μια πλειάδα ανθρώπων που προβληματίζονται, τόσο για το μέλλον όσο και για την υποθήκευση της χώρας μας.
• Ποιες είναι οι αρχές του κινήματος αυτού που θεωρείτε πως ταυτίζονται με τις δικές σας θέσεις;
Καταρχήν, ξαναλέω ότι είναι θετικό και καινοτόμο ότι οι αρχές αυτές έχουν κωδικοποιηθεί με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Μπορώ να πω ότι βασίζονται στην κοινή λογική, στο αυτονόητο,που είναι η εξασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Όλα αυτά έχουν ισοπεδωθεί με τις συνταγές των μνημονίων. Και αυτό υποστηρίζεται και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που, σε γενικές γραμμές, απηχούν τις απόψεις των αγορών, αλλά και από έγκριτους οικονομολόγους και συνταγματολόγους.
Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι το χρέος είναι επαχθές και έχει διαμορφωθεί στη βάση των τοκογλυφικών επιτοκίων. Απορρίπτουμε την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, η οποία προβλέπεται ρητά από τη νέα δανειακή σύμβαση. Ζητάμε την κατάργηση της ασυλίας όλων όσων ζημίωσαν με τις πράξεις τους τη δημόσια περιουσία και την τιμωρία τους. Δεν είναι δυνατό ο κόσμος να δυστυχεί και αυτοί να γελούν σε βάρος μας.
Ζητάμε να διεκδικήσουμε αυτά που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, όπως τη χάραξη της ΑΟΖ και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. Πιστεύουμε στην ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών της Δημοκρατίας μας και την άμεση συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.
Και επειδή, πέρα από την εθνική μας εορτή στις 25 Μαρτίου, σήμερα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, σαν κίνημα πιστεύουμε στις αξίες και τη διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας, σε αντίθεση με αυτούς που προτιμούν να έχουν «χυλό» αντί για λαό.
Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η θέση μας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς όπως περιγράφεται στις συνθήκες της, και όχι όπως θέλει ένα μικρό διευθυντήριο, και, βέβαια, πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της χώρας να αναζητούμε κάθε δυνατή γεωστρατηγική συμμαχία. Προσέξτε, εδώ οι Έλληνες θιασώτες του μνημονίου ψήφισαν ενάντια στη δυνατότητά μας να αναζητούμε συμμαχίες και αλλού. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.
• Στις προσεχείς εκλογές θα κληθείτε να δώσετε και πάλι τη μάχη για την βουλευτική έδρα από διαφορετικό κόμμα. Σας φοβίζει αυτή η αναμέτρηση καθώς θα βρεθείτε απέναντι από τη ΝΔ;
Κοιτάξτε, είμαι αρκετά νέα για να φοβάμαι. Σε τελική ανάλυση, εγώ δεν άλλαξα τις απόψεις μου αυτά τα δυο χρόνια. Είμαι σταθερή και είμαι σαφής. Δεν είμαι εγώ αυτή που πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τη στροφή των 180 μοιρών. ¶λλοι πρέπει να το κάνουν και ειλικρινά με προβληματίζει αυτό το γεγονός γιατί επί δυο χρόνια ήμουν συνοδοιπόρος μαζί τους και δώσαμε αρκετές μάχες, όπως για το ΦΠΑ στα νησιά και γενικά για την απαξίωση του τόπου μας. Δυστυχώς, τώρα, οι μέχρι πρότινος συνοδοιπόροι μου αποφάσισαν να συνταχθούν με αυτούς που επί δύο χρόνια προέβησαν σε εγκληματικές παραλείψεις και αποφάσεις, συκοφαντώντας ταυτόχρονα τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Συνεπώς, όχι δεν φοβάμαι. Εδώ δεν φοβήθηκα όταν επιτέθηκαν με λύσσα στην οικογένειά μου και σε μένα προσωπικά. Δεν φοβάμαι και στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να το ξανακάνουν. Είμαι έτοιμη. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και θα αγωνιστώ, όσο μπορώ καλύτερα για αυτά που πιστεύω. Σε τελική ανάλυση, αργά ή γρήγορα, θα μας κρίνουν όλους οι συμπολίτες μας.
• Γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που φαίνεται να πηγαίνει καλά, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις;
Ακούστε, αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα δεδομένα μπροστά στα μάτια τους. Ζουν μια συγκεκριμένη και πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, αυτοί που τους έφεραν σε αυτήν τη θέση εξακολουθούν και τους λοιδορούν, τους κοροϊδεύουν, τους εκβιάζουν και τους τρομοκρατούν. Μιλούν για έξοδο από το ευρώ, για ευρώ ή χάος, για μονόδρομο του μνημονίου και ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Συγγνώμη, αλλά το χάος είναι ήδη εδώ, η φτωχοποίηση της χώρας είναι ήδη εδώ, το πιστωτικό γεγονός είναι ήδη εδώ και το, κυριότερο, δεν υπάρχει φως στο τούνελ.Το νέο μνημόνιο απαιτεί και άλλα μέτρα, μέτρα που στοχεύουν στο μισθωτό και το συνταξιούχο. Μέτρα που θα εξαϋλώσουν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Και προσέξτε, αν τυχόν φτάσουμε στην ολική χρεοκοπία, δεν θα έχουμε και τίποτα για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε. Θα έχουμε παραδώσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και την περιουσία μας. Τώρα, κάποιοι μπορεί να λένε ότι λαϊκίζω, όμως, ας βάλουν κάτω τα μαθηματικά, και ας μιλήσουν επιτέλους με ειλικρίνεια στους πολίτες. Αν τώρα, οι ψηφοφόροι δεν σκοπεύουν να υποκύψουν στον εκβιασμό, αν θέλουν να έχουν μιαν ουσιαστική ευκαιρία για κάτι καλύτερο, να πουν ένα όχι σε μιαν επιλογή για την οποία δεν ερωτήθηκαν ποτέ, τότε η στήριξη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» είναι μια πολύ καλή αφετηρία.
• Σε εκκρεμότητα είναι όμως ακόμη και το θέμα του ΦΠΑ καθώς ουδείς από τους πολιτικούς αρχηγούς ανέλαβε σαφή δέσμευση ότι δεν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς. Τι θα πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί αυτό το κεκτημένο;
Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό το κεκτημένο ήταν να μην ψηφιστεί το νέο μνημόνιο. Μέχρι την ψήφισή του, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν γραμμένη μόνο σε εκθέσεις. Τώρα είναι σαφώς διατυπωμένο στο νέο Μνημόνιο. Τώρα, προσπαθούν να μας πείσουν οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων που έχουν ασκήσει εξουσία στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και μετά, ότι δεν θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο. Λυπάμαι, αλλά το έχουν ψηφίσει ήδη. Και επειδή το Μνημόνιο το παίρνεις όπως είναι, είναι θέμα χρόνου η κατάργηση του συγκεκριμένου καθεστώτος. ¶λλωστε, ό,τι έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο έχει εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Μιαν άλλη θεωρία που έχουν είναι ότι θα το διαπραγματευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να έρθει λίγες μέρες μετά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έκθεση της Επιτροπής, και να ζητά όχι μόνο την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τους πολίτες που ζουν σε νησιά κάτω των 3100 κατοίκων. Και έπειτα λένε εμένα λαϊκίστρια και με κατηγορούν που είπα όχι ευθύς εξαρχής.
• Όλα δείχνουν πως η απόκτηση της αυτοδυναμίας είναι δύσκολη υπόθεση για τα μεγάλα κόμματα. Θα υπάρξει δηλαδή ακόμη μια κυβέρνηση συνεργασίας και τι θα σημαίνει αυτό για τη χώρα;
Το θέμα είναι ποια πολιτική θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές. Από αυτά που λένε τα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία στην Ελλάδα, μάλλον εννοούν την αυτοδυναμία που μπορεί να αποκτήσουν αν ενώσουν τα ποσοστά που θα πάρουν στις επικείμενες εκλογές. Γιατί, λυπάμαι που το λέω, αλλά και τα δυο κόμματα θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική που ψήφισαν, δηλαδή την πολιτική του νέου μνημονίου. Το μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική πολιτική. Είναι ξεκάθαρο αυτό, και μου κάνει εντύπωση ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που θεωρούν ότι οι πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται.
• Πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από το δεύτερο μνημόνιο μετά τις εκλογές καθώς έχει ήδη ψηφιστεί; Τι χρειάζεται πραγματικά η χώρα για να ανακάμψει;
Κοιτάξτε, εμείς σαν «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το λέμε εδώ και καιρό. Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δέσουν χειροπόδαρα τη χώρα μας. Να μην μας αφήσουν καμιά εναλλακτική διέξοδο. Για αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν, έχουν πλέον σαφή εικόνα, πως θέλουν να προχωρήσει η χώρα μας. ¶ποψή μου είναι ότι δεν μπορούμε συνέχεια να παραδίδουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουμε. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Πιστεύω λοιπόν ότι οι πολίτες πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα εκβιαστικά διλήμματα που έχουν τεθεί και να δώσουν τη δύναμη στους φορείς που τεκμηριωμένα έχουν προτείνει διαφορετικές λύσεις. Θυμίζω ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νέου μνημονίου, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωναν ότι το κόστος μιας επικείμενης κατάρρευσής μας θα συμπαρέσυρε όλη την Ευρωζώνη και το κόστος θα ξεπερνούσε το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό δεν το λέω υπονοώντας ότι πρέπει να γίνουμε μπαταχτσήδες, αλλά γιατί υπάρχουν πράγματι τα περιθώρια και το χρέος να δούμε και συνεπείς να είμαστε σε αυτά που πρέπει να είμαστε συνεπείς.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Δωδεκανησίους που δοκιμάζονται και αυτοί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επεβλήθησαν;
Κοιτάξτε, πιστεύω ότι το δικό μου μήνυμα το έδωσα με τις πράξεις μου. ¶λλωστε, οι συμπατριώτες μου γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τι έχει συμβεί, ποια είναι η πορεία και οι θέσεις όλων μας και μπορούν να κρίνουν αναλόγως. Δεν έχουν ανάγκη κάποιο δικό μου μήνυμα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα παραμείνω κρυστάλλινη και ξεκάθαρη τόσο στις απόψεις μου όσο και στις πράξεις μου.
• Έχουν ελπίδες σε αυτές τις εκλογές τα κόμματα που φαίνεται ότι με τις αποφάσεις τους οδήγησαν τους πολίτες σε αδιέξοδο;
Οι κάλπες, κατά τα φαινόμενα, είναι κοντά. Ας περιμένουμε να δούμε την απάντηση.
• Φόβοι υπάρχουν για επεισόδια στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αυτό όμως δεν θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό του νησιού μας;
Εγώ πιστεύω ότι τα καλύτερα «επεισόδια» μπορούν να τα κάνουν οι πολίτες μέσω της κάλπης των επικείμενων εκλογών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά