«Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων της Ρόδου γίνεται με την εξαιρετική περυσινή χρονιά γεγονός που έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τον πήχυ των προσδοκιών. Η μείωση της υστέρησης σε μονοψήφιο αριθμό αποτελεί αναμφισβήτητα κατόρθωμα για τον Ροδιακό τουρισμό στη συγκεκριμένη συγκυρία».
Στο επίτευγμα των ξενοδόχων της Ρόδου, να περιορίσουν τη μείωση των αφίξεων σε μονοψήφιο αριθμό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης.
Στην υπόλοιπη χώρα όμως, η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά αφού οι απώλειες σε αφίξεις ήταν μεγαλύτερες. Η απώλεια εσόδων, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 15%.
«Οι εξακολουθητικά συσσωρευόμενοι, ως υποχρεώσεις φόροι στις τουριστικές επιχειρήσεις, σε ένα περιβάλλον «στεγνής» οικονομικής ρευστότητας στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρούμε είναι δυσβάστακτοι και οδηγούν σταδιακά στην οικονομική εξαθλίωση των επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Τσακίρης.
Ερωτηθείς για την σεζόν του 2013 ο πρόεδρος του ΞΕΕ δηλώνει πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εξαιρετική χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό και την Ελληνική οικονομία, υπό μια και μοναδική προϋπόθεση: ότι δεν θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος τροφοδότησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης και του διεθνούς ακροατηρίου με εικόνες κακές και βλαπτικές για την κατάσταση της χώρας μας.
Η συνέντευξη του προέδρου του ΞΕΕ κ. Γιώργου Τσακίρη, αναλυτικά:
• Πώς βαίνει και πώς θα κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν, που δεν ήταν και από τις ευκολότερες;
Η χρονιά ξεκίνησε αποκαρδιωτικά, για το σύνολο των καταλυμάτων και προορισμών της χώρας. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 είχαμε μια σαφή βελτίωση του ρυθμού των εισερχομένων κρατήσεων.
Η γερμανική αγορά παρουσίασε σαφή βελτίωση των προς Ελλάδα επιδόσεών της ενώ μεγάλη αύξηση είχαμε και από την βρετανική αγορά, η οποία έδειξε ότι ανέκαμπτε πλήρως από την αρχική σοβαρή υστέρησή της. Βέβαια και οι δύο αυτές αγορές πυλώνες του τουρισμού μας και κυρίως η γερμανική υστέρησαν σε σχέση με τα νούμερα και τις επιδόσεις του 2011.
Η μεγάλη όμως έκπληξη προήλθε από τις αγορές της Ρωσίας, Ουκρανίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Και ενώ οι αριθμοί αφίξεων δείχνουν να ανακάμπτουν, η τουριστική ξενοδοχειακή παραγωγή δείχνει να κλείνει την σαιζόν με σοβαρότατο έλλειμμα στα έσοδα.
Η σημαντική μείωση του εγχώριου τουρισμού είχε σαν αποτέλεσμα οι χαμηλότερες κατηγορίες καταλυμάτων κάτω των 3* να χάσουν το σημαντικότερο μέρος της πελατείας τους, ειδικά σε περιοχές που δεν ήταν υποδοχείς εισερχόμενου τουρισμού.
Έτσι η Β. Μακεδονία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος εκτός από τα μεγάλα συγκροτήματα, η Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Β. Αιγαίου, παρουσίασαν σημαντική μείωση στην τουριστική τους κίνηση. Ακόμα και τα νησιά των Κυκλάδων ξεκίνησαν να δουλεύουν μετά τα τέλη Ιουνίου.
Η Αττική και όλες οι περιοχές που εξαρτώνται τουριστικά από αυτήν, είχαν μείωση της ζήτησής τους που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε και το 50%.
Γενικά τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 10% τουλάχιστον. Στα αντίστοιχα ξενοδοχειακά πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει η μείωσή τους και το 15-20% . Η μείωση των αφίξεων από το εξωτερικό θα κυμανθεί σε ένα ποσοστό γύρω στο -5%.
• Ειδικά για την περίπτωση της Ρόδου είναι θετικό που οι απώλειες σε αφίξεις περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό;
Διαχρονικά οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Ρόδου, έχουν δείξει μια μεγάλη προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε τάσεις και ζήτηση της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα, γεγονός που βοηθάει σε σημαντικό βαθμό να αποφεύγονται σημαντικές υστερήσεις. Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων της Ρόδου, γίνεται με την εξαιρετική περυσινή χρονιά γεγονός που έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τον πήχυ των προσδοκιών. Η μείωση της υστέρησης, σε μονοψήφιο αριθμό αποτελεί αναμφισβήτητα κατόρθωμα για τον Ροδιακό τουρισμό στη συγκεκριμένη συγκυρία.
• Θα είναι όμως άλλη μια σεζόν με μειώσεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα των επιχειρήσεων. Θα αντέξουν το βάρος και μαζί με αυτό και τους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση;
Δυστυχώς οι μειώσεις στα έσοδα των ξενοδοχείων θα κινηθούν μεσοσταθμικά σε όλη τη χώρα σε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα της μείωσης των αφίξεων, ο οποίος ως δείκτης επιδόσεων έχει σχετική μόνο σημασία και αποκλειστικά όσον αφορά την τάση της ζήτησης ενός προορισμού. Η τουριστική παραγωγή της χώρας μας έχει μειωθεί σημαντικά πιεζόμενη και από το βάρος της πίεσης που ασκεί στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του τουρισμού η απομείωση του εσωτερικού τουρισμού. Εκτιμούμε ότι η μείωση των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων το 2012 θα ξεπεράσει το 15%.
Οι εξακολουθητικά συσσωρευόμενοι ως υποχρεώσεις φόροι στις τουριστικές επιχειρήσεις, σε ένα περιβάλλον «στεγνής» οικονομικής ρευστότητας στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρούμε είναι δυσβάστακτοι και οδηγούν σταδιακά στην οικονομική εξαθλίωση των επιχειρήσεων. Σύντομα ακόμα και οι αυτονόητες δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων θα είναι δυσεύρετες.
• Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5% για τα ξενοδοχεία. Είναι θετικό το μέτρο; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να βοηθηθεί ο κλάδος;
Πρέπει να πούμε ότι η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για τη μείωση του μη εργασιακού κόστους μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών ήταν για όλους μας μια θετική έκπληξη και μάλιστα θεωρώ εξαιρετικά συμβολικό το γεγονός ότι ο κύριος Υπουργός το εξήγγειλε κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ. Ηδη το 1,1% έχει ήδη ενεργοποιηθεί και αφορούσε την εργοδοτική εισφορά υπέρ ΟΕΣ και ΟΕΚ. Το υπόλοιπο 3,9% θα απαλειφθεί σταδιακά έως τον Απρίλιο του 2013. Βέβαια ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην παραπάνω μείωση ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους επιχειρηματίες του κλάδου ώστε να συμμετάσχουν έμπρακτα στην προσπάθεια καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, γεγονός που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε με ανάλογη σοβαρότητα.
• Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων των ξενοδόχων ειδικά φέτος;
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε συνάντηση του με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, του κατέθεσε πρόταση για την θέσπιση ρύθμισης των δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η πρότασή μας, η οποία συνοδεύεται και από μελέτη τεκμηρίωσης του αιτήματος που υλοποίησε το ΙΤΕΠ, προτείνει την αναστολή για 3 χρόνια καταβολής χρεωλυτικών δόσεων και περιορισμού των καταβολών μόνο στους τόκους. Η πρότασή μας είναι στο πνεύμα της ρύθμισης των ιδιωτικών δανείων.
• Θόρυβο έχει προκαλέσει το θέμα της κατάργησης του επιδόματος ανεργίας που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους. Ποια είναι η άποψή σας στο ζήτημα αυτό που έχει κοινωνικές διαστάσεις;
Το ΞΕΕ έγκαιρα με επιστολή -παρέμβασή του προς τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Κικίλια, ζήτησε την διόρθωση αυτής της αδικίας, που η εφαρμογή της θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους εποχιακά σε τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα ζητήσαμε και την συνδρομή, του ΓΓ του Υπουργείου Τουρισμού κ. Λιάσκου ο οποίος άμεσα επενέβη και κάλεσε τους ομολόγους του των εμπλεκομένων υπουργείων σε συσκέψεις και διαβούλευση ώστε να βρεθεί μια λύση. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων για το συγκεκριμένο θέμα.
• Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο αλλά και στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας κ. Χανς Φούχτελ έκανε σειρά προτάσεων. Τι κράτησε το ΞΕΕ από την επίσκεψη;
Τον κύριο Φούχτελ είχαμε συναντήσει τον χειμώνα στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει πολλά τουριστικά θέματα από τότε. Οι προτάσεις του κυρίου Φούχτελ και της ομάδας του είναι αναμφισβήτητα θετικές, αλλά αφορούν δράσεις συμπληρωματικές της προσπάθειάς μας και για να σας το πω πολύ απλά είμαστε σε «πόλεμο» και αναζητούμε λύσεις ανάλογες, οι δε προτάσεις του κυρίου Φούχτελ είναι σημαντικές αλλά για περίοδο «ειρήνης».
• Το φθινόπωρο ξεκίνησε με κινητοποιήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Αν όμως οι αντιδράσεις των εργαζομένων και γενικά των πολιτών πάρουν μορφή χιονοστιβάδας και δώσουν τροφή στα ξένα ΜΜΕ ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό;
Όλοι οι επαΐοντες προβλέπουν ότι το 2013 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εξαιρετική χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό και την Ελληνική οικονομία υπό μια και μοναδική προϋπόθεση: Οτι δεν θα ξεκινήσουμε ένα νέο γύρο τροφοδότησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης και του διεθνούς μας ακροατηρίου με εικόνες κακές και βλαπτικές για την κατάσταση της χώρας μας και την ασφαλή διεκπεραίωση των διακοπών των επισκεπτών μας. Πιστεύω ότι εάν εκπέμψουμε εικόνες και αβεβαιότητα ως χώρα και προορισμός ανάλογες με τις περυσινές, οι επιπτώσεις δεν θα είναι απλώς ανάλογες αλλά σημαντικά μεγεθυμένες.
• Με απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα σημαντικές λιμενικές υποδομές της Ρόδου και της Κω περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ιδιωτικοποίησή τους θα λειτουργήσει θετικά;
Έχει αποδειχθεί ότι παρά την καλή θέληση των δημόσιων λειτουργών, η λειτουργία των δημόσιων υποδομών με όρους δημοσίου και αυτεπιστασία του δημοσίου παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες και πολύ κακή αποτελεσματικότητα όσον αφορά το τελικώς παραγόμενο τουριστικό αποτέλεσμα. Βέβαια από την άλλη το κόστος με το οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες αυτών των υποδομών είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Πιστεύω προσωπικά, ότι η χρυσή τομή είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή θα πρέπει οι υποδομές να αναληφθούν από ιδιώτες αλλά με προδιαγεγραμμένη επακριβώς την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε operator τις αναλάβει ώστε να μην έχουμε φαινόμενα υπερβολικής αύξησης του κόστου χρήσης αυτών των υποδομών, γεγονός που θα τις καταστήσει εκ νέου μη ελκυστικές λόγω ακρίβειας των, όπως το παράδειγμα του αεροδρομίου της Αθήνας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-miosi-ton-kratiseon-se-monopsifio-arithmo-apoteli-katorthoma/













