Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με τη μείωση των μισθών τους

Στην κατάθεση καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον Εισαγγελέα και στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, προχωρά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλο πολυκατάστημα, το οποίο βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Ρόδου-Καλλιθέας.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Μιχάλης Κατσουράκης συνεπικουρούμενος, από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κατάστημα κ. Κώστα Λυριστή.
Οι κκ Κατσουράκης και Λυριστής σε συνέντευξη τύπου χθες αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη στιγμή, που η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι οι μισθοί τους θα μειωθούν σε ποσοστό 40%.
Σημειώνεται πως οι δέκα από τους έντεκα εργαζόμενους του καταστήματος προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας να τεθεί σε ισχύ η παλαιότερη σύμβαση που είχαν υπογράψει και να ακυρωθεί η νέα που επιβλήθηκε από τη διοίκηση. Ακολούθησαν αρκετές επισκέψεις στελεχών της εταιρείας στη Ρόδο, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση.
Το δράμα των εργαζομένων κορυφώθηκε προχθές το βράδυ όταν η διεύθυνση του ανακοίνωσε, ότι εφόσον δεν δέχονται να εργασθούν με μειωμένους μισθούς, το κατάστημα θα κλείσει. Επισημαίνεται πως το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το πρώτο σε πωλήσεις σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι.
«Προχωράμε σε καταγγελία σε βάρος της διοίκησης της συγκεκριμένης επιχείρησης για την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στο συγκριμένο κατάστημα.
Προχθές ήρθε κλιμάκιο στελεχών από την Αθήνα και τους έθεσε το δίλημμα να εργασθούν με μείωση 50% στους μισθούς τους ή να κλείσει το κατάστημα», δήλωσε ο κ. Κατσουράκης και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν να εργασθούν με αυτές τις προϋποθέσεις.
«Η διεύθυνση της επιχείρησης έκλεισε το κατάστημα, χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους για ενδεχόμενη απόλυση τους. Εμείς προχωράμε σε καταγγελία και θα στείλουμε την κοινοποίηση της στον Εισαγγελία και στο ΕΒΕΔ. Θα συναντηθούμε και με το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό. Θα παλέψουμε, για τη δικαίωση των εργαζομένων. Εφιστώ την προσοχή στους αρμόδιους φορείς, γιατί η εταιρεία μπορεί να κάνει απλά έναν ελιγμό για να ανοίξει ένα άλλο κατάστημα. Θα είναι όλοι υπεύθυνοι αν συμβεί κάτι τέτοιο στους εργαζόμενους», προειδοποίησε ο κ. Κατσουράκης και πρόσθεσε πως η εταιρεία οφείλει ένα μισθό στους δέκα εργαζόμενους.
«Γνωρίζουμε πως το κατάστημα δεν λειτουργεί. Υπάρχουν ως επιφυλακή εκεί μόνο τρία άτομα. Εμείς είμαστε στον αέρα γιατί δεν ξέρουμε τελικά τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Κώστας Λυριστής.
Ο κ. Κατσουράκης ανακοίνωσε πως σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι, σε μεγάλη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ που διατηρεί πέντε καταστήματα στη Ρόδο, γιατί αντιδρούν και αυτοί στις μειώσεις στους μισθούς τους.