«Θα βγούμε ταχύτερα από την κρίση αν με συνέργειες δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο θα δείξουμε πώς θέλουμε να είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος μας. Αυτό πρέπει να το υλοποιήσουμε με συνέπεια και αφοσίωση».
Τη λύση που μπορεί να οδηγήσει τη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού μας μακριά από την κρίση υποδεικνύει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην αγορά του νησιού μας ο κ. Μιχαήλ δηλώνει πως αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αφού έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο τζίρος τους.
«Φοβάμαι πως σε ορισμένες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όταν βλέπουμε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί στο ένα τρίτο και ο δανεισμός είναι πολλαπλάσιος δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και βελτίωσης. Φοβάμαι πως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Κάποιες δεν θα αντέξουν», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ.
Αναφορικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Μιχαήλ επισημαίνει πως σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί η μελέτη που εκπονήθηκε και δείχνει πως τυχόν κατάργησή τους θα λειτουργήσει καταστροφικά για τα νησιά.
Η συνέντευξη του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, αναλυτικά:
• Πώς είναι η κατάσταση στην τοπική οικονομία την τρέχουσα περίοδο;
Τη συγκεκριμένη περίοδο είμαστε στην κορύφωση της κρίσης της τελευταίας πενταετίας. Αυτό το βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες έχουν φθάσει στα όριά τους. Οι επιχειρήσεις είναι ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία.
• Θεωρείτε πως σε ορισμένες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη;
Φοβάμαι πως για ορισμένες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όταν βλέπουμε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί στο ένα τρίτο και ο δανεισμός είναι πολλαπλάσιος δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και βελτίωσης. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Κάποιες δεν θα αντέξουν γιατί η αγορά συρρικνώνεται και το μερίδιο που αντιστοιχεί στον καθένα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
• Είναι πολλές οι επιχειρήσεις του νησιού μας που είναι στο “κόκκινο”;
Πιστεύω ότι το 20% έως 40% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ουσιαστικά είναι σε δύσκολη θέση το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αφού λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει μεγάλη δυστοκία και έλλειψη ρευστότητας. Ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα γιατί αναγκάζονται να αυξήσουν το δανεισμό τους για να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους.
• Αυτό σημαίνει πως η εκταμίευση της δόσης δεν έδωσε ανάσα στην αγορά;
Απτά αποτελέσματα θα υπάρχουν σε μεταγενέστερο χρόνο. Το καλό είναι πως θα αλλάξει σιγά σιγά η ψυχολογία όλων. Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη δεν είναι η παροχή ρευστότητας στο σύστημα αλλά να εκλείψει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Ένας επιχειρηματίας δεν αναλαμβάνει ρίσκο αν δεν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον. Μέχρι τώρα ήμασταν ήξεις αφήξεις για το αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι. Ποιος ξένος επιχειρηματίας θα έρθει να ρίξει χρήματα στην αγορά;
• Σε πόσο χρονικό διάστημα υπολογίζετε πως θα φανούν τα αποτελέσματα από την εκταμίευση της δόσης;
Κοιτάξτε όσο περνάει ο χρόνος θα αλλάζουν τα πράγματα, ειδικά αν γίνουν και οι πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις, το κλίμα θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Μέχρι πρότινος οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας ήταν αυξημένες. Όσο παίρνουμε χρήματα από το εξωτερικό απομακρύνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας.
• Η καθυστέρηση, όμως, δημιουργεί αρνητική ψυχολογία στους επιχειρηματίες.
Μεγάλο ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας θα παίξει ο επιχειρηματικός κόσμος που θα πρέπει να είναι μπροστάρης στις προσπάθειες ανάκαμψης.
• Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες;
Θα πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο που υφίσταται μέχρι τώρα στην αγορά μας. Πρέπει να αποκτήσουμε εξωστρέφεια. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να δημιουργηθεί ρευστότητα απέξω, δεν θα κάνουμε κάτι. Για να βελτιωθεί η θέση μας πρέπει να έχουμε χρήματα από αλλού. Να προωθήσουμε τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα δηλαδή τους τομείς στους οποίους έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα.
• Τι περίμεναν οι επιχειρηματίες από το κράτος και δεν έγινε;
Οι επιχειρηματίες από το κράτος περιμένουν ένα δικαιότερο και απλούστερο φορολογικό σύστημα που θα λειτουργήσει σωστά. Θα στηρίζεται δηλαδή στην πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να εκλείψει η γραφειοκρατία. Από υπολογισμούς που έχουν γίνει γνωρίζουμε πως αυτό το τέρας κοστίζει 5 με 7 δις.
• Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή θα δώσει λύσεις ή θα επιδεινώσει την ήδη κακή κατάσταση;
Είναι στη σωστή κατεύθυνση, Όμως επειδή έχουμε ανάγκη από τη ρευστότητα κάποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν γρηγορότερα. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι η αιτία του κακού χρειάζονται και άλλα μέτρα. Μέχρι τώρα την αντιμετωπίζαμε ως οικονομικό φαινόμενο. Κατά την γνώμη μου είναι κοινωνικό φαινόμενο.
Ο μέσος πολίτης δεν εμπιστεύεται τις δομές και τη λειτουργία του κράτους και πιστεύει ότι δεν γίνεται χρηστή διαχείριση των χρημάτων που πληρώνει. Για το λόγο αυτό είπα πως το κράτος θα πρέπει να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Επιβάλλεται να μειώσει τις δαπάνες εκεί που πρέπει και να νιώσει ο μέσος πολίτης ότι τα λεφτά που δίνει πιάνουν τόπο. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία πλέον.
• Το μέτρο με τις υποχρεωτικές αποδείξεις στα καταστήματα θα δώσει λύση ή θα ανοίξει άλλα ζητήματα;
Προέχει να αποκτήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία υποχρέωσης στο κοινωνικό σύνολο. Πιο πολύ θα πρέπει για τη φοροδιαφυγή να επενδύσουμε στα μικρά παιδιά και να τους δημιουργήσουμε άλλη νοοτροπία. Αυτός είναι ένας στόχος που έχει θέσει το Οικονομικό Επιμελητήριο. Θέλουμε να εισαχθούν μαθήματα οικονομίας στην Α/θμια Εκπαίδευση.
• Αισιοδοξείτε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Θα είναι καλύτερη η κατάσταση από δω και στο εξής;
Θα τα καταφέρουμε. Μειώνεται σιγά σιγά το ποσοστό του χρέους. Επειδή και η οικονομία είναι θέμα ψυχολογικό αν γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις σιγά σιγά η εικόνα θα αλλάζει.
• Τα Δωδεκάνησα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν;
Τα νησιά μας έχουν δυνατότητες να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες γιατί έχουν τον τουρισμό.
• Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του κόμματος “Δημιουργία Ξανά” κ. Τζήμερος δήλωσε πως δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το τοπίο για τη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από το δημοτικό φόρο και πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα αυτό με δημοψήφισμα.
Είχαμε ως φορέας εκφράσει τη θέση μας για το Δημοτικό Φόρο. Ο Δήμος Ρόδου είναι σε δυσχερή οικονομική θέση. Το να του αφαιρέσουμε και αυτό τον πόρο θα βρεθεί σε χειρότερη. Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του πλαισίου που διέπει το ΔΗΦΟΔΩ. Είναι ανάγκη να εξαλειφθούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται και είναι πολύ μεγάλα. Να γίνει αναπροσαρμογή σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις ανά επιχείρηση. Η διαχείριση των πόρων που ανακύπτουν από αυτή την πηγή θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια. Πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό και οι επιχειρηματίες.
• Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των μέτρων θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ;
Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Σε λίγες ημέρες στην κοπή της πίτας του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης που έχει εκπονηθεί. Καθυστερήσαμε γιατί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς μετείχε στην νομοπρασκευαστική επιτροπή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν μπορούσαμε να τον πιέσουμε.
• Τι προκύπτει από τη μελέτη που έχει εκπονηθεί;
Έχουμε τα αποδεικτικά στοιχεία που μας ζητούσαν οι υπουργοί για να διασφαλίσουν τους μειωμένους συντελεστές. Έτσι λοιπόν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα ήταν άκρως καταστροφική για τα νησιά αφού θα συνέβαλε στην αύξηση του κόστους ζωής από 6 έως και 20%. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Θα πληγεί ανεπανόρθωτα το μόνο επώνυμο προϊόν που έχουμε δηλαδή ο τουρισμός. Οι δικές μας τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Θα καταστούμε λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την γειτονική Τουρκία. Επίσης η περαιτέρω αύξηση των φόρων από δω και πέρα δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το είδαμε και με την αύξηση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που έγινε η αιτία να στραφούν οι πολίτες στα καυσόξυλα.
• Ποιες δράσεις αναπτύξατε το 2012 και ποιους στόχους βάζετε για το 2013;
Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει θέσει ως στόχο να προσελκύσει τους νέους οικονομολόγους και να τους προσφέρει επαγγελματική εξειδίκευση. Οι καινούργιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό γιατί ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό επιδιώκουμε να προσφέρουμε στους συναδέλφους. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η αναβάθμιση του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Είναι μοναδική ευκαιρία να γίνει πιο εξωστρεφές. Πρέπει να καταθέτει προτάσεις για όλα τα τοπικά ζητήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με την εισαγωγή μαθημάτων με τις βασικές έννοιες οικονομίας στα παιδιά.
• Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους επιχειρηματίες;
Θα βγούμε ταχύτερα από την κρίση αν με συνέργειες δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο θα δείξουμε πώς θέλουμε να είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος μας. Αυτό πρέπει να το υλοποιήσουμε με συνέπεια και αφοσίωση.













