Για όρια και «κόκκινες γραμμές» θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Αθήνα, 5
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, ότι υπάρχουν και όρια αλλά και «κόκκινες γραμμές», αναμένεται να στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο.

Το μήνυμα θα απευθύνεται κυρίως προς την πλευρά της τρόικας, η οποία σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται έντονα και η κοινωνία είναι στα όριά της, δυναμιτίζει το κλίμα.
Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να απαντήσει στη στρατηγική των πιστωτών και να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν και όρια στον τρόπο που κινείται η τρόικα, η οποία με τη στάση της, διαμορφώνει συγκρουσιακό περιβάλλον ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης.
Και αυτό, διότι, με τον τρόπο που κινείται και τα θέματα που θέτει, αναγκάζει την ήδη πιεσμένη δικομματική κυβέρνηση, να αντιδράσει πιο δυναμικά, εάν θέλει να συγκρατήσει την κοινωνία.
Η κίνηση της τρόικας να στείλει email, ζητώντας να μπει λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το…ποτήρι, καθώς έδειξε το ποια θα είναι η στρατηγική των πιστωτών, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Η ενόχληση είναι έντονη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο που άνοιξε το θέμα και ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει απαντήσεις για το ύφος και τις απαιτήσεις των δανειστών.
«Υπάρχουν και όρια και οφείλουν να σέβονται την εκλεγμένη κυβέρνηση» έλεγαν χαρακτηριστικά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, έλεγαν: «Κάποιοι δεν πρέπει να παίζουν με την υπομονή μας».
Από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν πρέπει να κλείσει και επιμένουν να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία και να μην υπάρξουν οι 2.100 απολύσεις.
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα για την περαιτέρω στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας, ήταν και η κίνηση να επιστραφεί το email στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς.
Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την «σύσταση» για πτώχευση των δύο αμυντικών βιομηχανιών, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ και επιμένει ότι υπάρχουν τμήματα που έχουν αξία και δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να γίνει αναδιάρθρωση.
Η υπόθεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως ο τρόπος που επέλεξε η τρόικα να απαιτήσει να μπει λουκέτο, προμηνύει ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Ήδη, στο τραπέζι των συζητήσεων αρχίζουν και μπαίνουν διάφορα ζητήματα, όπως το αίτημα των τροϊκανών για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προκειμένου να φθάσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Τριπλό σχέδιο από
Μαξίμου!
Ο κύβος ερρίφθη για την κυβέρνηση στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να επιστρέψει το e-mail του εκπροσώπου της τρόικας με αρκετές επισυνάψεις, που θα επικεντρώνονται στα εξής: απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, λουκέτο με αποζημιώσεις στην ΕΛΒΟ και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στόχος είναι να διασωθούν θέσεις εργασίας (για 250 μιλούν τα σενάρια, σε σύνολο 2.200), αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο ιδιώτης που θα πάρει τη ΛΑΡΚΟ θα διατηρήσει θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δείχνει πολύ δύσκολη για την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας ακόμη και αν η τρόικα δεχτεί τις ελληνικές αντιπροτάσεις.

Ηδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή σε στενούς συνεργάτες του και στους αρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν την τεχνοκρατική απάντηση, δηλαδή τα σχέδια και τα στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τρόικας, ενώ το πολιτικό μέρος θα το αναλάβει ο ίδιος. Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για τη «μεγάλη διαπραγμάτευση» με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό και εξετάζει όλα τα «σενάρια της φωτιάς».
Στο πρώτο σκέλος -αυτό της τεχνοκρατικής απάντησης- ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά θα τονίζουν προς τους εκπροσώπους των δανειστών τη σημασία που έχουν τα αμυντικά συστήματα για τη χώρα μας και θα προτείνουν να κλείσουν δύο από τα πέντε εργοστάσια των ΕΑΣ, με πιθανότερα εκείνα που βρίσκονται στον Υμηττό και στο Αίγιο. Για την ΕΛΒΟ πιθανότατα θα υποστηριχθεί ότι μπορεί να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία (αν και δεν αποκλείεται το κλείσιμό της), ενώ για τη ΛΑΡΚΟ θα υπάρξει άμεση ιδιωτικοποίηση. Αυτό βέβαια στην πράξη σημαίνει ότι θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά με αποζημιώσεις, καθώς το σενάριο πτώχευσης δεν γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση. «Κάποια πράγματα θα τα σώσουμε, κάποια άλλα δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με επιχειρήματα» λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και αφήνει να εννοηθεί ότι, παρά την αρχική σκληρή στάση της τρόικας, το θέμα θα λήξει με συμβιβασμό. Το πιο δύσκολο σημείο είναι οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν στο παρελθόν οι επιχειρήσεις.
Το στίγμα της διαπραγμάτευσης έδωσε έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου χθες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την επιτροπή ανταγωνισμού και τους δανειστές ότι η εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών εν λειτουργία, σε βάθος πενταετίας είναι η λύση που «αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο», έναντι της πρότασης της τρόικας για πτώχευση. «Πιστεύουμε ότι ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία» σημείωσε ο υπουργός. Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι σκληρή προκειμένου να πειστεί ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο Δημόσιο, ωστόσο χαρακτήρισε τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ μη βιώσιμες εταιρίες, που στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150.000.000 ευρώ ετησίως.

Οι Γερμανοί μεταφέρουν χρήματα και σε… πάνες!
Δάσκαλε, που δίδασκες… Η λαϊκή σοφία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Γερμανίας, που κατηγορεί εδώ και τρία χρόνια την Ελλάδα για φοροδιαφυγή, την ώρα που και οι δικοί της πολίτες επιδίδονται φανατικά στο σπορ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, οι Γερμανοί που διατηρούσαν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να επαναπατρίζουν τα κεφάλαιά τους, όχι όμως για να τα μεταφέρουν σε γερμανικές τράπεζες, αλλά για να τα κρύψουν αποφεύγοντας τα πρόστιμα. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, δεν διστάζουν να μεταφέρουν χρήματα ακόμη και μέσα σε πάνες…
«Βρήκαμε έναν 71χρονο άνδρα ο οποίος φορούσε γυναικείο κορσέ, στον οποίο είχε κρύψει 150.000 ευρώ» δήλωσε στο Bloomberg o Μάρκους Ούκχερτ, εκπρόσωπος των τελωνειακών Αρχών της Λέραχ, μίας εκ των τριών πόλεων στα σύνορα της Γερμανίας με την Ελβετία. Σε μία άλλη περίπτωση, ένας άνδρας είχε δύο πάνες ακράτειας με κρυμμένα 140.000 ευρώ. «Συχνά άνθρωποι φορούν μία ζώνη με κρυμμένα χρήματα ή τα βάζουν ακόμη και στο εσώρουχό τους» εξηγεί ο Χέραλντ Γκάμπελε, εκπρόσωπος της περιφέρειας Ζίνγκεν. Η φοροδιαφυγή στη Γερμανία είναι ένα από τα καυτά θέματα συζήτησης και στην προεκλογική μάχη της Γερμανίας, με τον Πέερ Στάινμπρουκ να επικρίνει έντονα την στάση της Ελβετίας. «Δεν έχω πρόβλημα να βάλω το ιππικό για να πολεμήσει τις φορολογικές απάτες και τη φοροδιαφυγή» δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Φράνκ Βέρχαϊμ, αξιωματούχος των φορολογικών Αρχών, δηλώνει στη «Handelszeitung» ότι η φοροαποφυγή είναι «εθνικό σπορ» στη Γερμανία, στο οποίο επιδίδονται τόσο οδοντίατροι όσο και ταξιτζήδες. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Ελβετία είναι Γερμανοί. Οι διακοπές τους, λοιπόν, συνεπάγονται εύκολη πρόσβαση στους «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το 2010 στη Γερμανία έχουν υποβληθεί 36.000 αιτήσεις φορολογικής αμνηστίας. Οσοι δεν επιλέγουν αυτή την οδό προσπαθούν να περάσουν τα χρήματα από τα σύνορα, όπου όμως πρέπει να δηλωθεί κάθε ποσό που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελβετία προχώρησε σε συμφωνία με τη Βρετανία και την Αυστρία, που δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να ανακτήσουν φορολογικά έσοδα, διατηρώντας παράλληλα το τραπεζικό απόρρητο. Το γερμανικό Κοινοβούλιο απέρριψε παρόμοια συμφωνία. Συνολικά από το 2000 οι παράνομες αδήλωτες μεταφορές ποσών που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ ευρώ έχουν ενδεκαπλασιαστεί. Το 2012 καταγράφηκαν 2.489 περιπτώσεις. Το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25% των αδήλωτων κεφαλαίων.