Εβγαζε φωτογραφίες στο αεροδρόμιο Μαριτσών

Σε ρητή δικάσιμο, την 2α Οκτωβρίου 2012, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την κατηγορία της παράβασης του Ν. 376/1936 “περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων”, παραπέμφθηκε ένας 48χρονος υπήκοος Γερμανίας που εμφανίστηκε ως… “κατάσκοπος” επειδή κατελήφθη να φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μαριτσών!
Την 13.00 ώρα της 14ης Ιουλίου 2012 αστυνομικοί του ΑΤ Ιαλυσού κλήθηκαν τηλεφωνικά από έναν 34χρονο αξιωματικό που εκτελούσε υπηρεσία ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Μαριτσών και ενημερώθηκαν ότι εκρατείτο ένας Γερμανός υπήκοος που είχε εισέλθει λάθρα στο χώρο και φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στην αεροπορική βάση των Μαριτσών και συνέλαβαν τον αλλοδαπό. Ενώπιον του αξιωματικού υπηρεσίας του αεροδρομίου Μαριτσών, ο κατηγορούμενος διέγραψε τις επίμαχες φωτoγραφίες κτηρίων και τμημάτων του αεροδρομίου, που υπήρχαν στην φωτογραφική μηχανή.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας της βάσης υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τον αλλοδαπό ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε λήψη φωτογραφιών. Τόνισε επίσης ότι ο Γερμανός υπήκοος είχε δεχθεί παρατήρηση και από τον φύλακα της πύλης ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή και ότι έπρεπε να αποχωρήσει. Εντοπίστηκε εντός του χώρου του στρατοπέδου και μάλιστα πλησίον του χώρου αποθήκευσης των πυρομαχικών της μονάδας την ώρα που έβγαζε φωτογραφίες.
Σημειώνεται ότι ο χώρος είναι καλά φυλασσόμενος από φράχτη ύψους 2 μέτρων και φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για στρατιωτική αποθήκη. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του αεροδρομίου βρήκαν 15 φωτογραφίες στην φωτογραφική μηχανή που απεικόνιζαν τα παλιά ιταλικά κτίσματα του στρατοπέδου, φωτογραφίες από την πύλη του στρατοπέδου, αλλά και φωτογραφίες από διάφορα τμήματα του στρατοπέδου όπως επίσης και φωτογραφίες από την αποθήκη πυρομαχικών καθώς και τον πύργο ελέγχου.
Ο Γερμανός εξεταζόμενος ισχυρίστηκε ότι ήλθε στο νησί για διακοπές την 5η Ιουλίου 2012 μαζί με την σύζυγο και τα τρία τέκνα τους και ότι έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Πολωνία την 19η Ιουλίου 2012. Δήλωσε ότι είναι ιδιοκτήτης οίκου εκδόσεων βιβλίων και περιοδικών και υποστήριξε ότι ξεκίνησε από το ξενοδοχείο του για να τραβήξει φωτογραφίες που είναι το χόμπι του.
Έφθασε, όπως είπε, έξω από έναν χώρο ο όποιος είχε κάτι παλιά αξιόλογα κτήρια τα οποία του κίνησαν την περιέργεια ενώ παραδέχτηκε ότι ο στρατιώτης της πύλης του απαγόρευσε την είσοδο.
Πέρασε, όπως είπε, τον χώρο του αεροδρομίου και είδε ένα παλιό ιταλικό κτίσμα πέντε ορόφων το οποίο και φωτογράφησε ενώ συνέχιζε να φωτογραφίζει κι άλλα κτήρια τα οποία φαινόντουσαν εγκαταλελειμμένα. Δεν είχε καταλάβει, όπως είπε, ότι ήταν στο χώρο του αεροδρομίου καθώς δεν υπήρχε ούτε κάποια σήμανση ούτε περίφραξη.