Aπό τη Δ/νση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου ανακοινώνεται ότι σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ξεκίνησαν έλεγχοι στα πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Ρόδου.
Οι έλεγχοι αφορούν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αποσκοπούν στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των καταναλωτών.
Υπενθυμίζεται ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πρέπει επί της συσκευασίας να έχουν την ωοειδή σήμανση με τον κωδικό του εργοστασίου παραγωγής τους και ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανελλιπώς με τη συνδρομή συναρμοδίων Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Επίσης, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου ανακοινώνεται ότι συνεχίζεται το εθνικό πρόγραμμα Ελέγχου της Σαλμονέλωσης, στη περιοχή μας εφαρμόζεται :
Α Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Σαλμονέλωσης στις όρνιθες αυγοπαραγωγής:
1. Με την υποχρεωτική δειγματοληψία από τον υπεύθυνο της επιχείρησης (αυτοέλεγχος) κάθε 15 εβδομάδες στην εκμετάλλευση.
2. Με την επίσημη δειγματοληψία (επίσημος έλεγχος)
3. Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τουλάχιστον για τη S.Enteritidis.
4. Με την τήρηση των μέτρων ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
5. Με τη χορήγηση απαλλαγμένων από σαλμονέλλα ζωοτροφών
6. Με την καταστροφή ή τη θερμική επεξεργασία των θετικών σμηνών
7. Με τον επαναπληθυσμό με νεοσσούς μιας ημέρας επιβεβαιωμένα απαλλαγμένους από τις S.Enteritidis και S. Typhymurium .
ΠΡΟΣΟΧΗ: Από 01/01/2009 σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 1237/2007, ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΥΓΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΥΓΑ, εάν προέρχονται από σμήνος στο οποίο εφαρμόζεται το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της σαλμονέλλωσης και στο οποίο δεν απομονώθηκαν οι ορότυποι S. Enteritidis S. Typhimurium
Β) Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της σαλμονέλλωσης στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής:
1. Με την υποχρεωτική δειγματοληψία από τον υπεύθυνο της επιχείρησης (αυτοέλεγχος) μέσα στις 3 τελευταίες εβδομάδες πριν τη σφαγή, στην εκμετάλλευση.
2. Με την επίσημη δειγματοληψία (επίσημος έλεγχος).
3. Με την τήρηση των μέτρων ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
4. Με τη χορήγηση απαλλαγμένων από σαλμονέλλα ζωοτροφών
5. Με τη θερμική επεξεργασία των θετικών σμηνών
6. Με τον επαναπληθυσμό με νεοσσούς μιας ημέρας επιβεβαιωμένα απαλλαγμένους από τις S.Enteritidis και S. Typhymurium
Πως μπορεί να προστατευθεί ο άνθρωπος από τη σαλμονέλλα ;
• Τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων (πλύσιμο χεριών, καλό πλύσιμο αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων).
• Δεν βάζουμε μαγειρεμένα φαγητά και αμαγείρευτα στο ίδιο μαγειρικό σκεύος, ούτε χρησιμοποιούμε τα ίδια μαχαίρια ή κουτάλια.
• Πλένουμε καλά τη σανίδα που τεμαχίσαμε το ωμό κοτόπουλο πριν την επαναχρησιμοποιήσουμε για να τεμαχίσουμε φαγητό που θα καταναλώσουμε ωμό (ψωμί, τυρί λαχανικά, φρούτα κλπ) ή ψημένο.
• Σωστός τρόπος μαγειρέματος κρέατος και αυγών (καλό ψήσιμο -μαγείρεμα).
• Σωστός τρόπος συντήρησης των τροφίμων (ψυγείο σε θ ≤ 4οC, προστασία από επιμολύνσεις).
• Αποφυγή βρώσης τροφίμων που περιέχουν νωπά αυγά.
• Αποκλεισμός ασθενών ατόμων από τους χώρους παρασκευής τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι κάτοικοι του νομού Δωδεκανήσου μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές:
Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου:
Τηλ. 2241055877 – 878
Τμήμα Κτηνιατρικής Κω:
Τηλ. 2242022619
Τμήμα Κτηνιατρικής Καλύμνου : Τηλ. 2243059425
Τμήμα Κτηνιατρικής Καρπάθου : Τηλ. 2245022155













