Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσδιορίστηκε για να εξεταστεί αύριο Δευτέρα, η αγωγή 6 συγγενών αποθανούσης στην Κάρπαθο, κατά του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, της 2ης ΥΠΕ και του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία διεκδικείται αποζημίωση ύψους 550.000 ευρώ περίπου για ηθικές βλάβες που υπέστησαν.
Οι ενάγοντες αποδίδουν ευθύνες σε ιατρούς για την απώλειά της και η υπόθεση έχει απασχολήσει και τα ποινικά δικαστήρια.
Ο κ. Αλέξιος Καμαράτος του Μηνά, ειδικός παθολόγος και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου έχει απαλλαγεί τελεσίδικα από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.
Κατηγορήθηκε συγκεκεριμένα ότι απουσίαζε από την υπηρεσία ενεργούς εφημερίας που είχε με αποτέλεσμα να μην παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια σε ασθενή που απεβίωσε, να μην φρόντισε για την παρουσία οδηγού ασθενοφόρου στην ίδια “μοιραία” βάρδια αλλά και να εξέδωσε ψευδές πιστοποιητικό θανάτου της ασθενούς!
Την 11η Αυγούστου 2000 η Καλλιόπη, χήρα Ιωάννη Πουζουκάκη, ετών 65, ευρισκόμενη σε μετεγχειρητικό στάδιο, έπειτα από εγχείρηση στο αριστερό πόδι (συνεπεία κατάγματος μηρού) που πραγματοποιήθηκε την 30η Ιουλίου 2000 στο χειρουργικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, περί ώραν 5:00 π.μ. ευρισκόμενη στην οικία της στα Πηγάδια αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζαλάδα.
Τη στιγμή εκείνη η κόρη της Παναγιώτα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, ζητώντας να μεταβεί επειγόντως ασθενοφόρο και ιατρός για να μεταφέρουν την ασθενή στο Κέντρο Υγείας. Στην τηλεφωνική κλήση απάντησε η εν υπηρεσία ευρισκομένη νοσηλεύτρια η οποία της είπε ότι δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου βραδινής βάρδιας.
Στη συνέχεια η ασθενής, συνήλθε ζητώντας να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου. Περί ώραν 5:15 π.μ. τηλεφώνησαν εκ νέου στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου, όπου η νοσηλεύτρια, απαντώντας στο νέο τηλεφώνημα και αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης, την συνέδεσε αμέσως με τον εν υπηρεσία ανειδίκευτο αγροτικό ιατρό, ο οποίος δεν μπορούσε όμως να εγκαταλείψει το Κέντρο Υγείας διότι απουσίασε από την ενεργή εφημερία που είχε ο παθολόγος, υπό τις οδηγίες και επίβλεψη του οποίου θα ασκούσε την ενεργή εφημερία του ο ανειδίκευτος αγροτικός ιατρός.
Οι συγγενείς της 65χρονης τηλεφώνησαν εκ νέου στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις τους για άμεση ιατρική περίθαλψη και μεταφορά της ασθενούς στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου.
Κατόπιν όλων αυτών και περί ώραν 5:45 π.μ. ο εγγονός της Γεώργιος μετέβη στο Κέντρο Υγείας με ιδιωτικό αυτοκίνητο και πιέζοντας τον αγροτικό ιατρό τον ανάγκασε να μεταβεί στο σπίτι της ασθενούς. Οταν όμως έφτασε στην οικία της ήταν ήδη αργά, η 65χρονη είχε μόλις πεθάνει.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ekdikazete-i-agogi-gia-to-thanato-ginekas/













