Εγκλωβισμένη η τοπική οικονομία στα δεκάδες απούλητα ακίνητα

Περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Ρόδο αναμένεται για το έτος 2012, παρότι η έλευσή του έχει συνδεθεί με τις αυξημένες προσδοκίες των επιχειρηματιών για οικονομική ανάκαμψη. Δυστυχώς, ακόμα και η προοπτική για το νέο άνοιγμα της αγοράς, με ευκολότερα τραπεζικά δάνεια, εξανεμίζεται από τα δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) ακίνητα τα οποία σήμερα παραμένουν απούλητα στο νησί.
Η πραγματικότητα στην αγορά των ακινήτων της Ρόδου είναι αποκαλυπτική: Σήμερα στην πόλη της Ρόδου υπάρχουν δεκάδες νέα διαμερίσματα που εξακολουθούν να διατίθενται προς πώληση σε τιμές μειωμένες έως και 20% σε σχέση με την πρώτη τιμή εισόδου τους στην τοπική αγορά. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις περιοχές Κοσκινού, Ιαλυσού και Παστίδας, εκεί όπου υπάρχουν δεκάδες, καινούργιες μονοκατοικίες που κι αυτές με τη σειρά τους αναμένουν αγοραστές.

Το πρόβλημα των απούλητων οικοδομών έχει προκαλέσει σειρά άλλων επιπτώσεων, δύο από τις οποίες είναι κορυφαίας σημασίας για την οικονομία του τόπου.
Η πρώτη αφορά στα καθηλωμένα κεφάλαια που διετέθησαν για την κατασκευή αυτών των οικοδομών. Τα κεφάλαια αυτά επενδύθηκαν στην περίοδο προ της κρίσεως και με την προοπτική να αποφέρουν στους επενδυτές τους αποδόσεις που να υπερβαίνουν το 30% έως και το 50%. Με την εξέλιξη της εθνικής οικονομίας σε μια συνεχώς καθοδική πορεία, οι προσδοκίες για κέρδη από τις οικοδομές έχουν ¨παγώσει¨. Επιπρόσθετα, σήμερα όλοι εκείνοι που είχαν επενδύσει σε οικοδομές βρίσκονται με μια διαρκή απορία, εάν θα εισπράξουν ξανά τα αρχικά τους κεφάλαια. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν όλοι εκείνοι οι ιδιώτες που ξαφνικά ανακάλυψαν το δικό τους Ελ Ντοράντο και σε μία νύχτα έγιναν κατασκευαστές αξιοποιώντας τα δάνεια που εδίδοντο αφειδώς από τις τράπεζες. Οι συγκεκριμένες δανειακές υποχρεώσεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και προστίθενται ως βάρος στις οικοδομές που έγιναν στην εξαετία 2002 – 2008. Η δεύτερη από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι απούλητες οικοδομές αφορούν στο Αύριο της οικοδομής. Οσο οι κατασκευαστές έχουν αδιάθετα ακίνητα, τόσο δεν πρόκειται να ξεκινήσουν την κατασκευή καινούργιων κτηρίων’ κι όσο αυτή η κατάσταση παραμένει στάσιμη, τόσο ο οικοδομικός κόσμος του νησιού θα βυθίζεται περισσότερο στην κρίση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο οικοδομικός κόσμος για τη Ρόδο (όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο) συμπεριλαμβάνει τους οικοδόμους, αλλά και δεκάδες καταστήματα (είδη υγιεινής, πλακίδια, υλικά, κλπ) κι επαγγέλματα (μηχανικοί, δικηγόροι, τοπογράφοι, κλπ) που επηρεάζονται από τον κλάδο της οικοδομής.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, φαντάζει πιο οικονομικό να κατασκευάσει κάποιος ένα ολοκαίνουργιο σπίτι, απ’ ότι εάν επιλέξει να αγοράσει ένα έτοιμο. Σήμερα, παρόλα όσα συμβαίνουν ακόμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν μια καινούργια οικοδομή θα κοστίσει ολιγότερο σε σχέση με μία που κατασκευάσθηκε προ της κρίσης. Αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν παραμείνει αμετάβλητες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο ακριβές, οι αμοιβές μηχανικών, τοπογράφων κλπ καθορίζονται από το ΤΕΕ, οι εισφορές προς ΙΚΑ και ΦΠΑ παραμένουν αμετάβλητες και το μόνο που έχει μειωθεί είναι τα μεροκάματα των μαστόρων και των εργατών. Η μόνη ενδεχόμενη μείωση που μπορεί να επηρεάσει το τελικό κόστος μιας καινούργιας οικοδομής είναι αξία του οικοπέδου, διότι σήμερα στη Ρόδο είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν καλά κομμάτια γης σε προσιτές τιμές. «Μαγική συνταγή» για λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχει. Η μόνη διέξοδος που βλέπουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες του νησιού βρίσκεται στον τουρισμό. Εφόσον όλοι δουλέψουν με σοβαρότητα και επαγγελματισμό για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος, τότε ίσως τα οφέλη που θα προκύψουν θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να επιλέξει την επένδυση σε ακίνητα, είτε ανακατασκευάζοντας εκείνα που έχει, είτε αγοράζοντας καινούργια.