Δικαιώθηκε ο Δήμος Ροδίων για το “τρενάκι” του ιδιώτη

Με απόφαση που εξέδωσε η επιτροπή του άρθρου 152 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κρίθηκαν σύννομες οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος Ροδίων για τη διεκπεραίωση αιτημάτων του τουριστικού πράκτορα κ Σάββα Σαή που επιδιώκει τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στην πόλη της Ρόδου.
Ο Δήμος Ροδίων είχε προσφύγει στην ως άνω επιτροπή ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Βασίλη Μπρακουμάτσου με την οποία επικυρώθηκε η ένσταση που είχε υποβάλει ο επιχειρηματίας Σάββας Σαής, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία δεν ήταν δυνατό να οριστεί ως αφετηρία, για τα δρομολόγια τουριστικού τρένου, σημείο στην περιοχή της Ψαροπούλας.
Το θέμα αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, απασχόλησε, στις 24 Ιουνίου το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, που δεν ενέκρινε να δοθεί αφετηρία για τα δρομολόγια του τουριστικού τρένου.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κ Θεόδωρου Παπαγεωργίου ο οποίος έκρινε πως δεν μπορεί να δοθεί άδεια, για την αφετηρία του τρένου σε περιοχή, όπου δραστηριοποιείται άλλη επιχείρηση του ιδίου αντικειμένου.
Ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου στη γνωμοδότηση του τότε, επικαλέστηκε την κανονιστική διάταξη του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός των επιτρεπομένων να κυκλοφορούν στην περιφέρεια του Δήμου Ροδίων τουριστικών τρένων και των χορηγουμένων αντίστοιχα αδειών βατότητας, δεν επιτρέπεται να είναι ανώτερος του ενός (1)». Επίσης ο κ. Παπαγεωργίου βασίστηκε και στη διάταξη της παραγρ. 5 του άρθρου 5 της ΚΥΑ του Υπουργού Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως σήμερα ισχύει ύστερα από την τροποποίηση της το 2008 και ορίζει ότι «η έγκριση και θέση σε κυκλοφορία τουριστικού τρένου σε ειδική διαδρομή στην οποία έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία τουριστικό τρένο του ίδιου ή άλλου επιχειρηματία – επιτρέπεται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου».
“Γνωμοδοτούμε και εισηγούμαστε να μην εγκριθεί το αίτημα του κ. Σ. Σαή περί καθορισμού χώρου αφετηρίας για την κυκλοφορία δεύτερου τουριστικού τρένου στη θέση «Ψαροπούλα» έμπροσθεν της προβλήτας, η οποία βρίσκεται στην ειδική διαδρομή που έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία το τουριστικό τρένο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη θέση που βρίσκεται στην ειδική διαδρομή του τουριστικού τρένου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ είτε και οπουδήποτε αλλού στη διοικητική περιφέρεια της πόλης της Ρόδου”, αναφέρει στην εισήγηση του ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Ο επιχειρηματίας που είχε απειλήσει τότε, ότι θα προχωρούσε στην υποβολή μηνύσεων, προσέφυγε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να ακυρώσει, την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έκανε δεκτή εν μέρει την προσφυγή του αλλά η επιτροπή του άρθρου 152 ακύρωσε την απόφαση του αυτή.