Με επιστολές του προς τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου κ. Αθ. Σταμούλης, δίνει απαντήσεις στις δηλώσεις των βουλευτών κ.κ. Δ. Κρεμαστινού και Βασ. Υψηλάντη, σχετικά με το επίδομα ανεργίας.
ΓΙΑ ΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ
Κύριε Κρεμαστινέ, πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι οι πρακτικές τρομοκρατίας που εφαρμόζετε δεν μας επηρεάζουν. Απειλείτε με μηνύσεις και σας ερωτώ: Εάν εσείς έχετε το δικαίωμα να απειλείτε, τι πρέπει να κάνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Ελλάδα, που το κόμμα σας τα τελευταία χρόνια τους έχει λεηλατήσει; Αντί να ασχολείστε με μηνύσεις, γυρίστε στην εκλογική σας περιφέρεια, τη Ρόδο, να αντικρύσετε την αγανάκτηση όλων των πολιτών εξαιτίας των αποφάσεων που λαμβάνει το κόμμα σας. Θα ήθελα να σας καλέσω σε μια γενική συνέλευση του Σωματείου μας, και αν μπορέσετε να δικαιολογήσετε την περικοπή του επιδόματος ανεργίας αλλά και να ακούσετε την άποψη και τα σχόλια των πολιτών. Εάν σας απέμεινε έστω και λίγο φιλότιμο πηγαίνετε σήμερα κιόλας στον συνεργάτη σας Βουλευτή, τον Κύριο Βρούτση, να αποσύρει την τροπολογία περί περικοπής του επιδόματος ανεργίας. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή ίσως και να μην κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία αλλά το ΠΑΣΟΚ, και το λέω αυτό γιατί όλοι οι διευθυντές των ελεγκτικών οργανισμών ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης γνωρίζω ότι μπορείτε με διαφόρους τρόπους να πιέσετε όχι μόνο τον εν λόγω Βουλευτή αλλά και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Σταματήστε επιτέλους να ασχολείστε με τους συνδικαλιστές γιατί πολλοί από αυτούς ανήκουν στο δικό σας χώρο (εννοείται πως όχι εγώ) και αυτοί είναι που σας έχουν αναδείξει 1ο Βουλευτή της Δωδεκανήσου. Εάν πάλι είστε αντίθετος με την άποψή μου και νομίζετε ότι δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτα ως τέως Υπουργός και μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης, καλύτερα είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ.
ΓΙΑ ΒΑΣ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Ειλικρινά χαίρομαι που έστω και την τελευταία στιγμή ο Κος Υψηλάντης Βασίλειος δεν έχει υποστείλει τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Πρόκειται για νέο μέλος στο εν λόγω κόμμα, σε σχέση με εμένα που το έχω ζήσει από τα νεαρά μου χρόνια. Από μικρό παιδί ήμουν ενεργό μέλος της ΝΔ μιας και συμμετείχα σε αφισοκολλήσεις, πορείες, ομιλίες του κόμματος (ενέργειες που δεν θυμάμαι ποτέ να έκανε ο Κος Υψηλάντης) ενώ έχω φάει και ξύλο για την υποστήριξη της ιδεολογίας του συγκεκριμένου κόμματος. Παρ’όλα αυτά είχα το σθένος να παραιτηθώ από μέλος της Νέας Δημοκρατίας αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σωροί από αντεργατικούς νόμους που στηρίχτηκαν και θεσπίστηκαν από το κόμμα της ΝΔ οι οποίοι ήταν ενάντια στα πιστεύω μου. Δηλώνω ότι δεν εκμεταλλεύτηκα ποτέ την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου για να βολέψω στο δημόσιο κάποιο μέλος της οικογενείας μου (πράγμα που έκαναν πολλοί του χώρου σας), αλλά ούτε εκμεταλλεύτηκα κάποιο ξάδελφο ή συγγενή Βουλευτή για να διοριστώ προσωπικά κάπου. Γνωστό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση με το Βουλευτή ξάδελφο σας που φρόντισε να σας διορίσει ως δικηγόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης δηλώνω ότι ποτέ δεν αποτέλεσα κολαούζο κανενός Νομάρχη (σημερινού Περιφερειάρχη) όπως ήσασταν εσείς πριν κατεβείτε υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Παρότι προτεραιότητά μου είναι το συμφέρον των εργαζομένων και η εξέλιξη του ζητήματος με το επίδομα ανεργίας, έχω να σας πω μιας και γνωριζόμαστε καλά ότι αν επιθυμείτε να συνεχίσετε την κόντρα, εγώ θα επανέλθω. Και πάλι προτείνω και θεωρώ ότι σωστό είναι τη δεδομένη στιγμή, να επικεντρωθείτε στο φλέγον ζήτημα που απασχολεί τους χιλιάδες εργαζομένους στα ξενοδοχεία, και αυτό δεν είναι άλλο από την περικοπή του επιδόματος ανεργίας, γιατί αν συνεχίσετε να αδιαφορείτε στις επόμενες εκλογές, θα ψάχνετε να βρείτε ακόμα και την δική σας ψήφο.
ΔΗΛΩΣΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η πολιτική αλητεία και βλακεία έχει βρει αρκετούς εκφραστές στον τόπο μας. Τους αγνοώ και συνεχίζω τον αγώνα μου για το καλό της χώρας, της Δωδεκανήσου και των συμφερόντων των πολιτών της.»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β.
ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΜΕ ΤΟΝ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης συναντήθηκε χθες με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ κ. Φώτη Αμπατζόγλου, και του εξέθεσε το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, με τη λήξη της τουριστικής περίοδου, σε χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα και οι οποίοι θα στερηθούν του επιδόματος ανεργίας.
Συζητήθηκαν διαφορετικά δυνατά σενάρια επίλυσης του προβλήματος τα οποία κατατέθηκαν και θα συνεκτιμηθούν με τα ήδη εξεταζόμενα από τον Ο.Α.Ε.Δ και το αρμόδιο Υπουργείο.
Εξάλλου ο βουλευτής εξέθεσε το σοβαρό στελεχιακό πρόβλημα στον Ο.Α.Ε.Δ Κω, για το οποίο ο Διοικητής διαβεβαίωσε ότι προσωρινά καλύπτεται με δύο υπαλλήλους, ότι μεταβαίνει και τρίτος, ενώ επιδιώκεται να εξευρεθεί το συντομότερο μόνιμη λύση.
Με το τέλος της συνάντησης ο κ.Βασίλης Α. Υψηλάντης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα που δημιουργείται στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεν/λων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πλέον επώδυνη συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών (Ν. 3986/11) που αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Τουρισμό είναι η επιβολή πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας (450 για το 2013) με αποτέλεσμα την άμεση απώλειά της στη λήξη της φετινής απασχόλησης και ως συνέπεια να βρεθούν τους χειμερινούς μήνες με τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Οι συνεχείς προσπάθειες τροποποίησης του νόμου έστω την ύστατη ώρα δεν καρποφόρησαν ακόμη παρά την όποια βούληση επίλυσης μας εκφράστηκε από τους αρμόδιους όλο το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ με μόνο αποτέλεσμα την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ΟΑΕΔ για εκπόνηση μελέτης και προτάσεων στον Υπουργό Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ και ο Πρόεδρός της συν. Γ. Παναγόπουλος έχει ενεργοποιηθεί ασκώντας πιέσεις στο Υπουργείο ενώ οι μεγάλες περιφερειακές μας οργανώσεις στη Ρόδο και την Κρήτη πυκνώνουν τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τους έχοντας απόλυτη επίγνωση των συνεπειών για τους εποχιακά ανέργους τους επόμενους μήνες.
Η Ομοσπονδία μας έχοντας ήδη εξουσιοδοτηθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 12 :00 και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα.
Κάνουμε έκκληση στον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης λόγω του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που διακυβεύεται και προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε υποστήριξη από το Υπουργείο Τουρισμού, τα κόμματα και τους κ. Βουλευτές καθώς και από τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΡΟΥΤΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Συντονισμένη παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας, από 3 Βουλευτές της Ν.Δ, με επικεφαλής το Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα και τους Γ.Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Ρεθύμνου και Μ. Σενετάκη, Βουλευτή Ηρακλείου.
Κατέθεσαν πρόταση σε δύο κατευθύνσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους αλλά και να αλλάξει το πλαίσιο εισοδηματικής κάλυψης για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.
Οι Βουλευτές, οι οποίοι προαναγγέλλουν και κατάθεση τροπολογίας, ζητούν να τροποποιηθεί το άρθρο 39 του ν.3986/2011 και να διευρυνθεί το όριο από τους 18 στους 24 μήνες, προκειμένου να πάρουν το επίδομα ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε εποχικά επαγγέλματα.
Επίσης, προτείνουν ένα νέο μοντέλο εισοδηματικής κάλυψης για τους εποχικά απασχολούμενους για το κενό χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται ούτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ζητούν να υπάρξουν προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, που ειδικά στον τομέα του τουρισμού μπορούν να συνδεθούν με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, προτείνουν την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
Αναφερόμενος στην πρόταση αυτή, ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Καταθέσαμε μία πρόταση που επεξεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.
Είναι μία πρόταση που πάει πολύ πιο μακριά από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους για τη φετινή χρονιά.
Πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 39 του ν.3986, δεν μπορεί να μείνουν χωρίς εισόδημα τόσοι άνθρωποι.
Θα καταθέσουμε και σχετική πρόταση τροπολογίας που θα διευρύνει τα χρονικά όρια.
Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να δούμε σε ένα νέο πλαίσιο την εισοδηματική κάλυψη των απασχολούμενων σε εποχικά επαγγέλματα.
Για ένα διάστημα, δύο ή τριών μηνών, αυτοί οι άνθρωποι ενδέχεται να μην εργάζονται ούτε να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Αυτό το κενό χρονικό διάστημα πρέπει να καλύπτεται από προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, στον τουρισμό μάλιστα, τα προγράμματα αυτά μπορούν να υπηρετήσουν την ιδέα και την προοπτική της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Να επιδοτείται, δηλαδή, η εργασία δύο ή και τριών επιπλέον μηνών και να μην υπάρχει κενό στην εισοδηματική κάλυψη αυτών των ανθρώπων.
Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Είναι μία ρεαλιστική και συγκροτημένη πρόταση, ζητώ από όλους να τη στηρίξουν.
Σε ό, τι με αφορά, είμαι Βουλευτής γιατί αυτή ήταν η απόφαση του Δωδεκανησιακού λαού. Η εντολή των πολιτών είναι να δίνω λύσεις στα προβλήματα».
Το πλήρες κείμενο της πρότασης των Βουλευτών προς τον κ. Βρούτση έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Με αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνουμε σήμερα την πρωτοβουλία να καταθέσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, που εκτιμούμε ότι δημιουργεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους εποχικά απασχολούμενους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανέναν οικονομικό πόρο για τους επόμενους μήνες.
Ο νόμος 3986, που ψηφίστηκε το 2011,και συγκεκριμένα το άρθρο 39, θέτει πλαφόν 450 ημερών επιδότησης (18 μήνες) την προηγούμενη τετραετία προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας.
Ουσιαστικά, με την οριζόντια εφαρμογή αυτής της διάταξης χιλιάδες απασχολούμενοι σε εποχικά επαγγέλματα (στον τουρισμό, στη βιομηχανία κ.α) δεν θα μπορέσουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας, κάτι που συνιστά ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα.
Είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στη χορήγηση επιδομάτων, επιβάλλεται αλλαγή δομών και νοοτροπιών.
Ουδείς το αρνείται.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των απασχολουμένων σε εποχικά επαγγέλματα με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας, που ήταν ένα σημαντικό βοήθημα για όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Ο εξορθολογισμός απαιτεί ομαλή και όχι βίαιη μετάβαση.
Η πρότασή μας κινείται σε δύο άξονες:
α. Στην τροποποίηση του άρθρου 39 του Ν.3986/2011 ώστε να διευρυνθεί το όριο που τίθεται στους 24 μήνες και να καταστεί δυνατό να λάβουν το επίδομα οι εποχικά απασχολούμενοι που τηρούν τις προϋποθέσεις.
β. Στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται σήμερα η εποχική απασχόληση.
Συγκεκριμένα:
1. Προτείνουμε την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας στο άρθρο 39 του Ν.3986/2011 για τη διεύρυνση του ορίου από τους 18 στους 24 μήνες. Αυτή η χρονιά, ως χρονιά μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς, δεν πρέπει να στερήσει το επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους.
2. Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο εισοδηματικής κάλυψης για τους εποχικά απασχολούμενους:
– Με προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, τα οποία, ειδικά στον τουρισμό, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
– Με προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα καλύπτουν, εισοδηματικά, το νεκρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν εργάζονται ούτε υπάρχει επίδομα ανεργίας αλλά και θα διευρύνουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τον ΟΑΕΔ.
Μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι η οριζόντια εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν.3986/2011, με τη μορφή που έχει σήμερα, ενδέχεται να ενισχύσει φαινόμενα «μαύρης εργασίας», καθώς δημιουργείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο για αυτή εφόσον δεν υπάρχει η προοπτική της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.
Παράλληλα, δηλώνουμε ότι την πρότασή μας αυτή θα την αναδείξουμε με όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αλλά και η νομοθετική λειτουργία.
Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου
Γιάννης Κεφαλογιάννης Βουλευτής Ρεθύμνου
Μάξιμος Σενετάκης Βουλευτής Ηρακλείου