Διαφωνούν με την κατάργηση της δεύτερης γλώσσας στα Γυμνάσια

Από: 3 λεπτά ανάγνωση

Την αντίθεσή τους, στην κατάργηση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια, δηλώνουν, με κοινό υπόμνημά τους προς την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αννα Διαμαντοπούλου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 7 Γυμνασίων της πόλεως Ρόδου.
Αναλυτικά στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Τα Διοικητικά Συμβούλια των γονέων και κηδεμόνων του συνόλου των Γυμνασίων της πόλεως Ρόδου, σε κοινή τους συνεδρίαση, αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απρόσμενη και αδικαιολόγητη απόφαση που πήρατε, σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών που μέχρι φέτος διδάσκονται στα Γυμνάσια που φοιτούν τα παιδιά μας.
Ως εκπρόσωποι των γονέων, κυρία Υπουργέ, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και σας επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση εμμονής στην εφαρμογή της σχετικής απόφασής σας, οι μισοί και πλέον μαθητές των Γυμνασίων που εκπροσωπούμε δεν θα διδάσκονται άλλη ξένη γλώσσα πέραν της Αγγλικής, με συνέπεια τον διαχωρισμό των μαθητών σε ευνοημένους και αδικημένους της ίδιας της Ελληνικής Πολιτείας. Δηλαδή η εφαρμογή της σχετικής απόφασης, θα καταστήσει τα παιδιά μας ανυπαίτια θύματα του εκπαιδευτικού συστήματος που εσείς εφαρμόζετε, αφού δεν προσφέρει σε όλα τα παιδιά, όπως οφείλει, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και τούτο διότι τους αφαιρείτε το δικαίωμα να συνεχίσουν την εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας που είχαν αρχικά επιλέξει.
Η απόφαση αυτή λοιπόν, κυρία Υπουργέ, έρχεται να ακυρώσει ένα σωστό μέτρο στην αναβάθμιση της παιδείας και να δημιουργήσει στις τάξεις των μαθητών ανισότητες και άνισες ευκαιρίες στη μόρφωση.
Κατά συνέπεια, όχι μόνο, κυρία Υπουργέ, είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, αλλά επιπλέον, δράττουμε την ευκαιρία να αξιώσουμε την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα σχολεία της περιοχής μας, και τούτο διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η περιοχή μας αποτελούσε και αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι με έντονο τις τελευταίες δεκαετίες τον τουριστικό προσανατολισμό.
Ζητούμε λοιπόν, κυρία Υπουργέ, να στηριχθεί περισσότερο η εκμάθηση ξένων γλωσσών στα σχολεία μας, διότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι αδήριτη ανάγκη για την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση της νεολαίας του τόπου μας, η οποία καλείται να επιβιώσει και να υπερασπιστεί μεταφορικά και κυριολεκτικά το ακριτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ας μην τους στερήσετε ένα πολύτιμο εφόδιο στο αγώνα της ζωής τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας ζητούμε, κυρία Υπουργέ, όχι μόνο να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή της εν λόγω απόφασής σας, αλλά, αντίθετα, να ενισχύσετε ουσιαστικά τη γλωσσομάθεια στο δημόσιο σχολείο με την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (ολιγομελή τμήματα, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου), και την πιστοποίηση του επιπέδου των γνώσεων που αποκτούν οι μαθητές σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.
Έχοντας την ελπίδα, κυρία Υπουργέ, ότι θα κάνετε δεκτό το αίτημά μας, επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναβάθμιση της παιδείας, με απώτερο σκοπό την ποιοτικότερη εκπαίδευση των παιδιών μας.
Οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων της πόλης της Ρόδου:

1ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Πανορμίτσα Παπακαλοδούκα 2ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Αστερόπη Λυριστή
3ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Βαρβάρα Πρεβεζάνου
4ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Υπαπαντή Δράκου
5ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ιάκωβος Κολαϊνής
6ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Δέσποινα Δελαπόρτα
7ον ΓΥΜΝΑΣΙΟ Νίκος Παπαγρηγορίου