Απάντηση αντιδημάρχου σε επιστολή της Παναή

Εμπάθεια που…. τυφλώνει! Ως χωρικός Αντιδήμαρχος Πεταλούδων και εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, απαντώ στη “θυμωμένη” κα Παναή για την επιστολή της (ή μήπως δελτίο τύπου;) με τίτλο “Ανικανότητα που … καίει !”.
Καταρχήν θα πρέπει να της θυμίσω ότι η προεκλογική περίοδος έληξε πριν από περίπου δύο χρόνια και η επόμενη αναμένεται σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα. Σ΄ αυτήν (την επόμενη) θα κριθούμε όλοι για το τι προσφέραμε και ως δημοτική αρχή και ως μειοψηφία και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά.
Η αναφορά της εστιάζεται κυρίως στην Κοιλάδα των Πεταλούδων αν και φέτος δεν την επισκέφθηκε ούτε μία φορά, για την οποία ισχυρίζεται, ότι “το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πόσα βγάλαμε φέτος”. Ας της θυμίσουμε λοιπόν :
Επί αυτής της Δημοτικής Αρχής:
1. Παραχώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κοιλάδας Πεταλούδων από την ΕΕΤΑΑ στο Δήμο Ρόδου (χάρη στην προσωπική προσπάθεια του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής).
2. Σύσταση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του Γραφείου Κοιλάδας Πεταλούδων με αντικείμενο αποκλειστικά την Κοιλάδα.
3. Σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την καλή λειτουργία της Κοιλάδας Πεταλούδων.
4. Αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος των κατσικιών στην Κοιλάδα, με πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από την Δημοτική Αρχή και με την βοήθεια των ανθρώπων της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.
5. Επισκευή μουσείου Φυσικής Ιστορίας -Υγρομόνωση δώματος και επιχρίσματα εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου.
6. Συντήρηση και επισκευή εξωτερικής μεταλλικής περίφραξης.
7. Αντικατάσταση φυσικού ακατέργαστου ξύλου της εσωτερικής περίφραξης (κυπαρισιά – μυάκι) γεφυριών (πατώματος-στήριξης).
8. Πλήρης αντικατάσταση με κατεργασμένη ξυλεία μιας από τις τρεις μεγάλες γέφυρες.
9. Απομάκρυνση φερτών υλικών και καθαρισμός όλου του ποταμού “Πελεκάνος”. Απομάκρυνση δένδρων εσωτερικά και εξωτερικά της Κοιλάδας.
10. Συντήρηση και αντικατάσταση μονοπατιών εσωτερικά της Κοιλάδας με βοτσαλωτό και πέτρα Λάρδου.
11. Επισκευή και ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά των τουαλετών της Κοιλάδας (14 τουαλέτες).
12. Καθαρισμός αντιπυρικών ζωνών της Κοιλάδας Πεταλούδων.
13. Καθαρισμός δεξαμενών ανακύκλωσης και πυρασφάλειας της Κοιλάδας μετά των δικτύων τους.
14. Ελεγχόμενη εκτόνωση επικίνδυνων βράχων εσωτερικά της Κοιλάδας κατόπιν υποδείξεων γεωλόγου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
15. Δενδροφύτευση εσωτερικά και περιμετρικά της Κοιλάδας των Πεταλούδων.
16. Η επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με την δασική Υπηρεσία μετά από επιτόπιο και εργαστηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε το αίτιο της ξήρανσης των πεύκων και τα μέτρα αντιμετώπισής του σύμφωνα με τις υποδείξεις της Δασικής Υπηρεσίας θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της Κοιλάδας για το κοινό.
Σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση “ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ” και τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Περδίκη έγιναν οι παρακάτω εργασίες :1. Αντικατάσταση με νέα κατασκευή του τουριστικού περιπτέρου στην Κοιλάδα Πεταλούδων.
2. Ανακατασκευή της κεντρικής καντίνας.
3. Τοποθετήθηκαν δύο νέα ξύλινα κιόσκια εκατόν (100) τ.μ. στην καντίνα κάτω από το Μοναστήρι της Καλόπετρας.
4. Κατασκευή κιόσκι – περιπτέρου πάνω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Για την επόμενη χρονιά προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Αγορά και τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης εσωτερικά και εξωτερικά της Κοιλάδας Πεταλούδων και σύνδεση με το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Κοιλάδας.
2. Αντικατάσταση των υπολοίπων γεφυριών από κατεργασμένη ξυλεία.
3. Αντικατάσταση μεταλλικής και ξύλινης περίφραξης περιμετρικά της Κοιλάδας.
4. Αναβάθμιση του μουσείου Φυσικής Ιστορίας σύμφωνα με τις νέες αρχές της μουσειακής έκθεσης.
5. Προσπάθεια λειτουργίας του εκκολαπτηρίου, πάντα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με σκοπό την πληθυσμιακή αύξηση της panaxia quadripunctaria και την προβολή προς τους επισκέπτες της φάσης αναπαραγωγής της.
Όλα τα παραπάνω δεν έγιναν το 2004, αλλά το τρέχον έτος 2012, μετά από δύο χρόνια μνημονίου και περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 50% περίπου.
Γνωρίζουμε ότι είναι υποστελεχωμένη η λειτουργία της Κοιλάδας και κάθε καλοπροαίρετος θα έβλεπε ότι το πρόβλημα είναι απόρροια της γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τις προσλήψεις και δυσκολεύει υπερβολικά τις προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων. Θα έπρεπε ωστόσο, να αναγνωριστεί η προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργήσει ικανοποιητικά η Κοιλάδα με αυτούς τους ελάχιστους πόρους που είναι διαθέσιμοι. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια (2009-2010) στην Κοιλάδα φαίνονται να εργάζονται ογδόντα δύο (82) υπάλληλοι !!!!
Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η φύλαξη της Κοιλάδας. Υπάρχουν δύο φύλακες μέχρι τις 15:00 και ένας μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας. Για τις νυχτερινές ώρες βασιζόμαστε στη συνεργασία και στον εθελοντισμό συμπολιτών μας.
Αλήθεια υπήρχε ποτέ άλλοτε βραδινή φύλαξη στην Κοιλάδα, πέρα από τις περιπολίες των υπαλλήλων του Δήμου Πεταλούδων σε εθελοντική βάση;
Μας κατηγορείτε ότι “εκωφεύσαμε” στις ανακοινώσεις των πυρκαγιών σε διάφορες εστίες γύρω από την Κοιλάδα. Τι ακριβώς εννοείτε; Προφανώς μπερδεύετε τον Δήμο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο Δήμος, βοηθά και υποστηρίζει την Πυροσβεστική -δεν την αντικαθιστά-είμαστε παρόντες σε ΟΛΕΣ τις φωτιές που αναφέρατε, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για εσάς, η οποία λάμψατε δια της κραυγαλέας απουσίας σας (εκτός από μια).
Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Κυριακή (19.08.2012) υπήρξε φωτιά πίσω ακριβώς από την επιχείρησή σας. Εσείς για άλλη μια φορά είσαστε απούσα, όπως παρατήρησα εγώ και ο Δήμαρχος που βρισκόμασταν εκεί. Με το Δήμαρχο παραμείναμε μαζί μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες λόγω άλλης φωτιάς που ακολούθησε στην Κρεμαστή, αυτή την φορά. Το να βρίζει κανείς είναι μια τακτική η οποία αξιολογείται γενικώς και χαρακτηρίζει τον ενεργούντα. Δεν θα σας ακολουθήσουμε, αντιθέτως θα βεβαιώσουμε ότι ” έχετε τη νοημοσύνη” (την οποία στερούμαστε εμείς, όπως αναφέρετε) για να κατανοήσετε όσα σας γράφουμε παραπάνω. ¶ρα σας αναγνωρίζουμε και την ευθύνη των λόγων και των πράξεών σας, σε αντίθεση με εμάς που μας απονέμετε το ακαταλόγιστο. Η αναφορά αυτή γίνεται διότι, όπως λέτε “….θα αναλάβετε την τύχη του τόπου στα χέρια σας ” υποθέτω εννοείτε εξωθεσμικά.
Τέλος παρακαλούμε να αφήσετε και για μας ένα μικρό μερίδιο από την αγάπη που τρέφετε για τον τόπο. Το υπόλοιπο κρατείστε το εσείς για να λύσετε τα προβλήματα του τόπου εάν και εφόσον ο λαός σας εκλέξει (που δεν το νομίζω), ως οφείλει μετά από όλη αυτή την αυταπάρνηση που επιδεικνύετε ……
Ο Χωρικός Αντιδήμαρχος
Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων
Μιχαήλ Χριστοδούλου