Ανακλήθηκαν οι άδειες 12 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας δώδεκα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι οι ιδιοκτήτες τους να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, προχωρά ο Δήμος Ρόδου.
Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του χωρικού αντιδημάρχου Πεταλούδων κ. Μιχάλη Χριστοδούλου.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο χωρικός αντιδήμαρχος κ. Χριστοδούλου, οι άδειες ανακλήθηκαν από καταστήματα που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, στην Μεσαιωνική Πόλη και στην οδό Ορφανίδου.
«Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν θα προχωρούσαμε στην ανάκληση αδειών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έπρεπε να εξετάσουμε τουλάχιστον 26 υποθέσεις», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.
«Για τους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους ή έχουν κάνει αυθαίρετες κατασκευές, που δεν συμβαδίζουν με τους κανονισμούς κρίναμε, ότι θα πρέπει να ανακληθούν οι άδειες που τους χορηγήθηκαν μέχρι συμμορφώσεως. Το θέμα είναι μεγάλο και πρέπει να το δούμε στο σύνολο του. Πρέπει να δώσουμε προσοχή σε εμπορικές οδούς, όπως η Μανδηλαρά και η Ορφανίδου και στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, για το τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιοχές.
«Πρέπει, λόγω του τουρισμού, να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να έρχονται αγανακτισμένοι, οι κάτοικοι του Νεοχωρίου που δεν μπορούν να κοιμηθούν; Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συνεργασθούν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ώστε να υπάρχει τάξη», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος Πεταλούδων αναρωτήθηκε, πως γίνεται στην οδό Ορφανίδου, που είναι μικρός δρόμος, να γίνονται τόσες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων.
«Οι επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβουν, ότι με τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων τόσο στην οδό Ορφανίδου, όσο και στη Μεσαιωνική Πόλη δημιουργούν πρόβλημα και στους ξένους επισκέπτες, που δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα ανάμεσα σε σκαμπό και τραπέζια», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως βούληση της δημοτικής αρχής, είναι, να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα.
«Να καταλάβουν και οι επιχειρηματίες, πως δεν θα πρέπει στο βωμό του κέρδους να θυσιάζουν τα πάντα», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Στην ανάγκη να διεξάγονται περισσότεροι έλεγχοι, για να υπάρχει τάξη, αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Έχουμε ενημερωθεί για τα παράπονα που γίνονται από τους κατοίκους, για τις διάφορες παραβάσεις οι οποίες γίνονται από τους επιχειρηματίες. Πιστεύω ότι όσοι υπηρετούν την αυτοδιοίκηση, πρέπει να έρχονται με συγκριμένες προτάσεις. Έτσι θα έχουμε προοπτική, για τη λειτουργία των καταστημάτων για την επόμενη θερινή σεζόν και τώρα και στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Θυμήθηκα την κρίση στα Ίμια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχε πει ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, πως η Ελλάδα έχει τα μέσα. Ακολούθησαν όσα γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει όμως ότι όποιος έχει τα μέσα θα πρέπει να γνωρίζει και πως θα τα χρησιμοποιεί αποτρεπτικά», τόνισε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης και πρόσθεσε πως και ο Δήμος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μέσο που διαθέτει.
«Το μέσο που διαθέτει ο Δήμος είναι η δημοτική αστυνομία. Είναι ένα μέσο που αριθμεί, δεκάδες εργαζόμενους. Πρέπει να έχει καθημερινή παρουσία, σε όλα τα σημεία αιχμής δηλαδή στην Μεσαιωνική Πόλη και στην οδό Ορφανίδου. Έτσι οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν την ευκαιρία να δηλώνουν, πως δεν έχουν κάνει παραβάσεις. Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεση τους», τόνισε ο κ. Φλεβάρης.
Με τον τρόπο, αυτό όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, τα καθήκοντα της επιτροπής θα είναι εύκολα και οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών δεν θα διαμαρτύρονται.
Στις ανακλήσεις αδειών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Ορφανίδου, αναφέρθηκε και ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.
«Δεν γνωρίζω πολλούς που να διαμένουν μόνιμα στην οδό Ορφανίδου. Υπάρχουν όμως 40 επιχειρηματίες, που συνεισφέρουν πολλά χρήματα στο Δήμο. Μέσα στο σκηνικό του παραλογισμού που υπάρχει και στην γραφειοκρατία, προτάθηκε να αφαιρεθούν οριστικά οι άδειες από καταστήματα γιατί τέλεσαν το κακούργημα να έχουν στο δρόμο τρία ή έξι καθίσματα», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής και πρόσθεσε πως τελικά πρυτάνευσε η λογική και κρίθηκε, πως θα πρέπει να γίνουν νέοι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία.
Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε και στην απόφαση για το κλείσιμο της μουσικής από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα.
«Με τη λογική αυτή θα πρέπει να ξεχάσουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού και όλα και να γυρίσουμε στις λογικές της δεκαετίας του ΅50 και του ΅60. Πρέπει να καθοριστούν χρήσεις γης για να δοθεί μια λύση επιτέλους στο πρόβλημα που υπάρχει στην οδό Ορφανίδου. Η διαδικασία ήταν να ξεκινήσει από το 1960.Δεν άρχισε ποτέ. Ας αποφασίσουν τι θέλουν και ας σταματήσει η υποκρισία», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής.