Αγώνα δρόμου για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και της μισθοδοσίας του προσωπικού που απασχολεί, κάνει ο Δήμος Ρόδου.
Το διάστημα μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και καθοριστικό για την πορεία του Δήμου Ρόδου.
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση πόρων αλλά και στις επαφές που είχε στην Αθήνα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου χθες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
«Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, μετά τις εκλογές, δεν κατέστη τελικά δυνατό, να υπάρξει μια σταθερή διάδοχη κατάσταση στα υπουργεία για να περάσουμε κάποια πράγματα, που είναι προς όφελος του Δήμου και των πολιτών. Το πρώτο θέμα που έθεσα στις επαφές που είχα στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν η τροπολογία για το δημοτικό φόρο. Αφορά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Είχαμε θέσει το ζήτημα αυτό στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Όλοι παραδέχθηκαν πως δεν πρέπει να υπάρχουν προσαυξήσεις. Όμως αυτό δεν κατοχυρώθηκε νομοθετικά από το ΥΠΕΣ.Αυτό έγινε γιατί ο ΔΗΦΟΔΩ θεωρείται ότι είναι εισπρακτικός μηχανισμός του Δήμου και ότι δεν έχει σχέση με το υπουργείο Οικονομικών», εξήγησε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.
«Συναντήθηκα με τα στελέχη στα οποία μας παρέπεμψαν. Είναι άνθρωποι που εισηγούνται για τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Ετοιμάζονται τώρα νομοσχέδια και μπορεί να καταφέρουμε να εντάξουμε σε αυτά κάποια πράγματα. Μαζί με τον βουλευτή κ. Μάνο Κόνσολα είχαμε επαφή με τον κ. Γιώργο Κριτσέλη και με τον κ. ¶γγελο Δημαρά. Παρέστη και ο βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος. Όλοι μας είπαν πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν αυτά τα πρόστιμα», εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως ο Δήμος Ροδου επιδιώκει ο ΔΗΦΟΔΩ να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της εποχής και να βοηθήσει τους επιχειρηματίες.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών όμως δεν μπόρεσε να πάρει σαφείς απαντήσεις για το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών καθώς η κυβέρνηση είναι τρικομματική και κάθε αίτημα ελέγχεται από αρκετά στελέχη.
«Μας τόνισαν πως δέχονται πιέσεις από τα στελέχη της τρόικας, να μην κάνουν μεγάλες ρυθμίσεις. Το μόνο που μας είπαν, είναι ότι τα αιτήματά μας θα διαβιβαστούν στα κόμματα και θα εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές. Αντιδράσαμε και είπαμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε εισπράξεις, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση», εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς και τόνισε πως θα πρέπει να μην υπάρχει πλαφόν για τις ρυθμίσεις των οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρηματιών.
Στις συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Τσουκαλάς έθεσε και το θέμα με τα μισθώματα των δημοτικών καταστημάτων.
«Το θέμα που καίει μόνο εμάς, έχει να κάνει με τα μισθώματα των δημοτικών καταστημάτων. Συναντήθηκα για το θέμα αυτό με τον Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών κ. Γεωργιάδη. Μας είπαν ότι το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να μεριμνήσει και να εισηγηθεί το θέμα αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης. Γίνεται προσπάθεια εδώ και αρκετούς μήνες Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξουμε, δηλαδή αν θα δημοπρατήσουμε τα καταστήματα ή αν θα δοθεί κάποια λύση σε νομοθετικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Ο αντιδήμαρχος τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην ΚΕΔΕ έθεσε και θέμα σύνταξης του προϋπολογισμού.
«Το άλλο ζήτημα που απασχολεί την ΚΕΔΕ και το Δήμο Ρόδου είναι ο προϋπολογισμός. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύνταξή του, γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση που δίνει διάφορες κατευθύνσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως για την έκτακτη επιχορήγηση -χρηματοδότηση. Πρέπει να μας δοθούν οδηγίες για το πώς θα κινηθούμε», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως έχει αναβληθεί η σύνταξη του προϋπολογισμού.
«Θα πάμε πίσω για εβδομάδες, γιατί δεν έχει έρθει ακόμη η εγκύκλιος. Και πέρσι με το θέμα αυτό είχαμε πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν εξελίξεις, για την καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και την έκτακτη επιχορήγηση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε:
«Επαναβεβαιώθηκε πως μας αναλογούν 19.900.000 ευρώ. Τα στοιχεία είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όλοι περιμένουν να καταβληθεί στο κράτος η δόση των 31 δις ευρώ για να κατανεμηθούν στους ΟΤΑ τα 800 εκατομμύρια για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε ό,τι αφορά το φόρο εισοδήματος, θα λάβουμε 2.500.000 ευρώ. Θα μας καταβληθούν μέσω των ΚΑΠ μέσα στο Νοέμβριο».
Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε, με την διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων 98 ΟΤΑ της χώρας ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως αυτό είναι θέμα υπηρεσιακό.
«Είναι υπηρεσιακό θέμα αυτό. Προκύπτει από τις διαθέσεις των πιστώσεων. Είναι θέμα της μηχανογράφησης», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
«Δεν είχα πλήρη εικόνα από το υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα. Γίνονται συνεχώς συναντήσεις. Υπάρχουν αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες στα υπουργεία. Γίνονται έλεγχοι σε όλα. Υπάρχουν δυσκολίες και περικοπές από παντού. Υπάρχει ανησυχία στο Δήμο Ρόδου γιατί με 47.000.000 ευρώ που εισπράττουμε, προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Οι πρώην Δήμοι το επετύγχαναν αυτό με έσοδα, που έφθαναν τα 91 εκατομμύρια ευρώ. Οι μειώσεις είναι τεράστιες», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Σε ερώτηση σχετική με τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το 2013, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε, πως θα είναι μειωμένα τα τακτικά έσοδα.
«Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες που έχει ο Δήμος για να εκτελέσει έργα ή να παρέχει υπηρεσίες. Στόχος είναι να τελειώσουν τα έργα που είναι ημιτελή και να προχωρήσουν αυτά που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Σχετικά με το έργο του βιολογικού ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως είναι στο τελευταίο στάδιο η προετοιμασία και ότι επίκειται η δημοπράτηση.
Σε ερώτηση, μέχρι πότε θα αντέξει οικονομικά ο Δήμος Ρόδου, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε:
«Το πρώτο που εξασφαλίζουμε, είναι οι μισθοδοσίες του προσωπικού. Φέτος ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα για να μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι Είναι μια δύσκολη περίοδος όπως θα είναι και το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αυτό το χρονικό διάστημα μας ανησυχεί γιατί η λειτουργία του Δήμου Ρόδου δεν τελειώνει στο τέλος του έτους.Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μισθοδοσία και για τους πρώτους μήνες του νέου έτους».













