- Η Κως φιλοξενεί το 1ο Διεθνές Εργαστήριο Γαστρονομικού Τουρισμού και παράλληλα προχωρά στην επικαιροποίηση του Κωακού και Ελληνικού Πρωινού, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των παραγωγών.
- Το εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα υπουργείων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενισχύοντας την προσπάθεια της Περιφέρειας να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2028.
- Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 23 επαγγελματίες από 15 χώρες, με διαδραστικά μαθήματα και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της Κω και της γαστρονομικής της ταυτότητας.
- Το Κωακό Πρωινό, που ξεκίνησε το 2013, ανανεώνεται με έμφαση στη σύνδεση ξενοδοχείων και πρωτογενούς τομέα, ενώ προγραμματίζεται βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές για τον μπουφέ.
Δυναμικά στο προσκήνιο του παγκόσμιου γαστρονομικού τουρισμού εισέρχεται η Κως, καθώς τις ημέρες αυτές χτυπά στο νησί η «καρδιά» μιας διεθνούς εκπαιδευτικής και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δύο μεγάλες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη: η διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Γαστρονομικού Τουρισμού και η επικαιροποίηση του θεσμού του Κωακού και Ελληνικού Πρωινού.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου, η Συντονίστρια της Περιφερειακής Ενότητας Κω – Νισύρου, Ντίνα Σβύνου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του εργαστηρίου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, των παραγωγών και της τοπικής κουζίνας. Όπως σημείωσε, η δράση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενισχύοντας τη διεκδίκηση της Περιφέρειας ως Παγκόσμιας Περιφέρειας Γαστρονομίας για το 2028.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την κ. Σβύνου στην πρωτοβουλία για το Κωακό Πρωινό, ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο «Αβάντι» του ξενοδοχείου Maritina βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής παρασκευής τοπικών συνταγών. Στο εργαστήριο αυτό, οι διεθνείς συμμετέχοντες του προγράμματος θα μαγειρέψουν παραδοσιακά εδέσματα της Κω που προορίζονται για τον μπουφέ του πρωινού. Η κ. Σβύνου υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα project του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος που μοριοδοτείται πλέον στο σύστημα αστεροποίησης των ξενοδοχείων (κοντά στο 10% των ξενοδοχείων είναι ήδη πιστοποιημένα), απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση στην τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες να παρευρεθούν και να γευτούν τις δημιουργίες.
Στον διεθνή προσανατολισμό του προγράμματος εστίασε η επιστημονικά υπεύθυνη του εργαστηρίου, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαρίτα Βλάχου. Στο εργαστήριο συμμετέχουν 23 στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού και της γαστρονομίας από 15 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινά διαδραστικά εργαστήρια σχεδιασμού εμπειριών με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και απογευματινές επισκέψεις πεδίου σε τοπικές παραγωγικές μονάδες. Στόχος είναι η βιωματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και η μετατροπή τους σε διεθνείς πρεσβευτές της Κω, συνδέοντας την τοπική διατροφή με την ευζωία και τη βαριά κληρονομιά του Ιπποκράτη.
Αναφερόμενη στο Κωακό Πρωινό, η κ. Βλάχου τόνισε ότι η ουσιαστική διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή απαιτεί συνεχή εκπαίδευση των επιχειρηματιών, ώστε να μάθουν να προβάλλουν σωστά τα τοπικά προϊόντα και να μην περιορίζονται απλώς σε μια γωνιά του μπουφέ.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, στάθηκε εκτενώς στην ανάγκη ανανέωσης του Κωακού Πρωινού, υπενθυμίζοντας ότι η Κως ήταν από τις πρώτες περιοχές που το υιοθέτησαν το 2013. Όπως εξήγησε, το ελληνικό και κωακό πρωινό είναι το κύριο όχημα για να διοχετευθούν τα προϊόντα της κωακής γης —όπως το ντόπιο μέλι, το ελαιόλαδο, τα αυγά και τα τοπικά παρασκευάσματα— μέσα στις σάρες και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Στόχος της επικαιροποίησης δεν είναι η χρήση τυποποιημένων ειδών, αλλά η αξιοποίηση αγνών πρώτων υλών που θα γίνουν οι πραγματικοί «πρεσβευτές» της γαστρονομίας του νησιού στους ξένους επισκέπτες.
Η κ. Τριανταφυλλοπούλου ανακοίνωσε ακόμη ότι η Ένωση Ξενοδόχων θα προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν επαφές με τους ξενοδόχους του νησιού για να τους εξηγήσει τα οφέλη της πιστοποίησης, ενώ μέσα από το νέο branding και την ιστοσελίδα της Ένωσης το Κωακό Πρωινό θα τοποθετηθεί σε πολύ υψηλή θέση προβολής. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σύνδεση της προσπάθειας αυτής με την προώθηση του ελληνικού κρασιού στα ξενοδοχεία και έκλεισε με ένα θερμό μήνυμα προς τους ντόπιους κατοίκους και επαγγελματίες να στηρίζουν και να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ρεπορτάζ Μαρία Πολίτου
Πηγή:kostv.gr































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.