ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νότιο Αιγαίο: Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τις διαδοχικές κρίσεις – Έσοδα-ρεκόρ 6,62 δισ. ευρώ το 2025

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου κατέ­γραψε ιστο­ρικό ρεκόρ ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων 6,62 δισ. ευρώ το 2025, αυξη­μέ­νες κατά 41% σε σχέση με το 2022, παρά τις κρίσεις που αντι­με­τώ­πισε.
  • Το 2025 συγκέ­ντρωσε το 29% των περι­φε­ρεια­κών ταξι­διω­τι­κών εσόδων της χώρας, δια­τη­ρώ­ντας την πρώτη θέση πανελ­λα­δικά σε έσοδα και δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2026 οι εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 9,1%, ενώ η μέση δαπάνη ανά δια­νυ­κτέ­ρευση και ανά επι­σκέ­πτη παρου­σί­ασε σημα­ντική άνοδο, παρά τη στα­σι­μό­τητα στις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις.
  • Η Ρόδος και η Κως σημεί­ω­σαν αύξηση στην επι­βα­τική κίνηση το 2025, ενώ η Μύκονος και η Σαντο­ρίνη ανέ­καμ­ψαν το 2026 μετά από πτώσεις λόγω σει­σμι­κών και άλλων επι­πτώ­σεων.

Την ανθε­κτι­κό­τητα του Νοτίου Αιγαίου απέ­να­ντι στις δια­δο­χι­κές κρίσεις που δοκί­μα­σαν τον του­ρι­σμό των νησιών ανα­δει­κνύ­ουν οι επι­δό­σεις των τελευ­ταίων ετών, με τις ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις να φθάνουν στο ιστο­ρικό υψηλό των 6,62 δισ. ευρώ το 2025, αυξη­μέ­νες κατά 41% έναντι του 2022, και να κατα­γρά­φουν νέα άνοδο 9,1% το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Παρά τις επι­πτώ­σεις από το μετα­να­στευ­τικό, την παν­δη­μία, τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές στη Ρόδο και τη σει­σμική δρα­στη­ριό­τητα στη Σαντο­ρίνη, η Περι­φέ­ρεια δια­τη­ρεί την πρω­το­κα­θε­δρία της στον ελλη­νικό του­ρι­σμό, ενι­σχύ­ο­ντας την οικο­νο­μική της απόδοση ακόμη και όταν σημα­ντι­κοί προ­ο­ρι­σμοί της αντι­με­τω­πί­ζουν απώ­λειες στην του­ρι­στική κίνηση.

Ειδι­κό­τερα, όπως δεί­χνουν τα στοι­χεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν από 4,71 δισ. ευρώ το 2022 σε 5,34 δισ. το 2023, 5,69 δισ. το 2024 και 6,62 δισ. ευρώ το 2025. Την περα­σμένη χρονιά η Περι­φέ­ρεια συγκέ­ντρωσε περίπου το 29% των περι­φε­ρεια­κών ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων της χώρας, κατα­λαμ­βά­νο­ντας την πρώτη θέση πανελ­λα­δικά τόσο σε έσοδα όσο και σε δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις.

Παράλ­ληλα, οι επι­σκέ­ψεις στην Περι­φέ­ρεια ξεπέ­ρα­σαν τα 7,6 εκατ. το 2025, έναντι 7,56 εκατ. το 2024, ενώ οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις ανήλθαν σε 53,1 εκατ., από 51,27 εκατ. το 2024 και 50,64 εκατ. το 2023.

Α΄ εξάμηνο 2026: Περισ­σό­τερα έσοδα με οριακά λιγό­τε­ρες δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις

Η ανοδική πορεία συνε­χί­στηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2026, με τις ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις να φθάνουν το 1,98 δισ. ευρώ, έναντι 1,82 δισ. ευρώ το αντί­στοιχο διά­στημα του 2025, σημειώ­νο­ντας αύξηση 9,1% ή κατά 165,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, οι επι­σκέ­ψεις ανήλθαν σε 2,15 εκατ. (+2,4%), ενώ οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις υπο­χώ­ρη­σαν οριακά κατά 0,2% και η μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής περιο­ρί­στηκε στις 7,1 νύχτες, από 7,2 το προη­γού­μενο έτος.

Παρά τη στα­σι­μό­τητα των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων, η μέση δαπάνη ανά δια­νυ­κτέ­ρευση αυξή­θηκε κατά 9,4%, δια­τη­ρώ­ντας το Νότιο Αιγαίο στην πρώτη θέση πανελ­λα­δικά.

Επι­πλέον, η δαπάνη ανά επι­σκέ­πτη σημεί­ωσε άνοδο 6,6%, στα 920,7 ευρώ έναντι 863,6 ευρώ το αντί­στοιχο 6μηνο του 2025.

Σύμφωνα με στοι­χεία που παρου­σί­ασε ο περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, η περιοχή συγκέ­ντρωσε το 24% των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων της χώρας με μόλις το 14% των επι­σκέ­ψεων, απο­τυ­πώ­νο­ντας την υψηλή οικο­νο­μική απόδοση του του­ρι­σμού της.

Ρόδος και Κως σε άνοδο – Ανά­καμψη για Μύκονο και Σαντο­ρίνη το 2026

Η εικόνα της αερο­πο­ρι­κής κίνησης το 2025 παρου­σί­ασε δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις. Σύμφωνα με τη Fraport Greece, η Ρόδος κατέ­γραψε επι­βα­τική κίνηση 7,09 εκατ. (+2,5%) και η Κως 3,18 εκατ. (+3,5%). Αντί­θετα, η Σαντο­ρίνη κατέ­γραψε πτώση 16%, με την επι­βα­τική κίνηση να δια­μορ­φώ­νε­ται σε 2,42 εκατ., στον απόηχο της σει­σμι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, ενώ η Μύκονος υπο­χώ­ρησε κατά 2%, στα 1,58 εκατ.

Ωστόσο, η εικόνα βελ­τιώ­θηκε το εννιά­μηνο του 2026, με τη Ρόδο να συνε­χί­ζει ανοδικά στην επι­βα­τική κίνηση (+3,7%, στα 6,3 εκατ.), και τη Μύκονο και τη Σαντο­ρίνη να επι­στρέ­φουν σε θετι­κούς ρυθμούς, με άνοδο 5,7% και 3,7%, αντί­στοιχα.

Οι κρίσεις και οι παρεμ­βά­σεις για την του­ρι­στική εικόνα των νησιών

Η πορεία αυτή κατα­γρά­φε­ται έπειτα από μια σειρά κρίσεων που επη­ρέ­α­σαν τον του­ρι­σμό των Δωδε­κα­νή­σων και των Κυκλά­δων: τη μετα­να­στευ­τική κρίση στα ανα­το­λικά Δωδε­κά­νησα, την παν­δη­μία, τις πυρ­κα­γιές της Ρόδου τον Ιούλιο του 2023 και τη σει­σμική δρα­στη­ριό­τητα στη Σαντο­ρίνη στις αρχές του 2025, σε ένα περι­βάλ­λον πλη­θω­ρι­σμού, ακρί­βειας και διε­θνούς αβε­βαιό­τη­τας.

Μετά τις πυρ­κα­γιές της Ρόδου, η Περι­φέ­ρεια, σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού και τον ΕΟΤ, υλο­ποί­ησε τη διεθνή καμπά­νια «Rhodes, What You Love Is Here», με στόχο την απο­κα­τά­σταση της εμπι­στο­σύ­νης των επι­σκε­πτών. Αντί­στοιχα, για τη Σαντο­ρίνη εγκρί­θηκε έκτακτη δια­φη­μι­στική καμπά­νια μετά τη σει­σμική δρα­στη­ριό­τητα του 2025.

Όπως έχει επι­ση­μά­νει ο περι­φε­ρειάρ­χης Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, καθο­ρι­στικό ρόλο στη δια­τή­ρηση της του­ρι­στι­κής δυνα­μι­κής δια­δρα­μα­τί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι και οι επι­χει­ρή­σεις των νησιών.

Άλλωστε ο του­ρι­σμός «είναι οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα που στη­ρί­ζει τις τοπικές κοι­νω­νίες και δημιουρ­γεί επαγ­γελ­μα­τι­κές ευκαι­ρίες. Η συμβολή του του­ρι­σμού στην οικο­νο­μία των νησιών μας είναι ουσια­στική, κατα­γε­γραμ­μένη, καθο­ρι­στική», ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά.

Επι­πλέον, ο του­ρι­σμός δια­δρα­μα­τί­ζει σημα­ντικό ρόλο και στο δημο­γρα­φικό των νησιών. «Τα νησιά μας έχουν τους καλύ­τε­ρους δημο­γρα­φι­κούς δείκτες στην Ελλάδα. Οι ευκαι­ρίες εργα­σίας και εισο­δή­μα­τος, είναι ένας συγκε­κρι­μέ­νος, και εξαι­ρε­τικά ισχυρός, μηχα­νι­σμός μέσω του οποίου μπορεί να στη­ρι­χθεί η παρα­μονή ή η εγκα­τά­σταση ανθρώ­πων σε έναν τόπο», τονίζει ο κ. Χατζη­μάρ­κος.

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.