ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΚΕ Ρόδου: «Η δημόσια Υγεία στο νησί δεν μπορεί να στηρίζεται σε μπαλώματα»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΚΕ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Στελέχη του ΚΚΕ στη Ρόδο ανα­φέ­ρουν σοβαρές ελλεί­ψεις σε προ­σω­πικό και υπο­δο­μές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ζητώ­ντας άμεσες και μόνιμες λύσεις.
  • Στο Νοσο­κο­μείο της Ρόδου παρα­μέ­νουν περίπου 340 κενές οργα­νι­κές θέσεις, με πολλές κρί­σι­μες υπη­ρε­σίες να καλύ­πτο­νται από μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού και ιδιωτών.
  • Η Μονάδα Χημειο­θε­ρα­πείας λει­τουρ­γεί περιο­ρι­σμένα, με τον μονα­δικό ογκο­λόγο να εργά­ζε­ται με «μπλο­κάκι», δημιουρ­γώ­ντας ανα­σφά­λεια για τους ασθε­νείς.
  • Προ­βλή­ματα εντο­πί­ζο­νται και στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, με πολλές κενές θέσεις και έλλειψη καθη­με­ρι­νής κάλυψης σε απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές.

Την κατά­σταση που επι­κρα­τεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας στη Ρόδο έθεσαν στο επί­κε­ντρο της δημό­σιας παρέμ­βα­σής τους τα στελέχη του ΚΚΕ στο νησί, κάνο­ντας λόγο για σοβαρές ελλεί­ψεις σε προ­σω­πικό και υπο­δο­μές και για ανάγκη άμεσων, μόνιμων λύσεων. Το παρών έδωσαν οι κ.κ. Παύλος Σιό­ντο­ρος, γραμ­μα­τέας της τομε­α­κής οργά­νω­σης Νότιας Δωδε­κα­νή­σου του ΚΚΕ και Τάκης Πότσος επι­κε­φα­λής της δημο­τι­κής παρά­τα­ξης Λαϊκή Συσπεί­ρωση.

Όπως υπο­στή­ρι­ξαν, το πρό­βλημα αφορά όχι μόνο τους κατοί­κους της Ρόδου, αλλά και τους εργα­ζό­με­νους, τις οικο­γέ­νειές τους, καθώς και τους χιλιά­δες επι­σκέ­πτες του νησιού. Κατά την τοπο­θέ­τησή τους, οι κινή­σεις που γίνο­νται από την κυβέρ­νηση, την Τοπική Αυτο­διοί­κηση και άλλους φορείς δεν αντι­με­τω­πί­ζουν τις πραγ­μα­τι­κές ανάγκες, αλλά λει­τουρ­γούν ως προ­σω­ρι­νές λύσεις.

Περίπου 340 κενές οργα­νι­κές θέσεις στο Νοσο­κο­μείο

Κεντρικό σημείο της παρέμ­βα­σης απο­τέ­λε­σαν οι ελλεί­ψεις στο Νοσο­κο­μείο της Ρόδου. Σύμφωνα με τα στοι­χεία που επι­κα­λέ­στη­καν τα στελέχη του ΚΚΕ, παρα­μέ­νουν περίπου 340 κενές οργα­νι­κές θέσεις, αριθμός που αντι­στοι­χεί, όπως ανέ­φε­ραν, σχεδόν στο ήμισυ των προ­βλε­πό­με­νων θέσεων.

Οι ίδιοι υπο­στή­ρι­ξαν ότι κρί­σι­μες υπη­ρε­σίες καλύ­πτο­νται μέσω μετα­κι­νή­σεων προ­σω­πι­κού, συντα­ξιού­χων γιατρών, ιδιωτών με «μπλο­κά­κια», αλλά και εργα­ζο­μέ­νων που καλού­νται να αντα­πο­κρι­θούν σε ιδιαί­τερα απαι­τη­τι­κές συν­θή­κες εργα­σίας.

Ιδιαί­τερη αναφορά έγινε στις παθο­λο­γι­κές κλι­νι­κές, όπου, όπως καταγ­γέλ­θηκε, οι οργα­νι­κές θέσεις δεν επαρ­κούν για την κάλυψη των αναγκών και επι­στρα­τεύ­ο­νται γιατροί από άλλες περιο­χές. Παράλ­ληλα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, υπάρχει κίν­δυ­νος περαι­τέρω συγ­χω­νεύ­σεων, ενώ πρό­σφατα συγ­χω­νεύ­θη­καν οι δύο χει­ρουρ­γι­κές κλι­νι­κές.

Ανάλογη εικόνα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγ­γε­λίες, παρου­σιά­ζε­ται και σε άλλες ειδι­κό­τη­τες. Στην Αγγειο­χει­ρουρ­γική υπη­ρε­τούν δύο γιατροί, ενώ στην Καρ­διο­λο­γική οι ανάγκες αντι­με­τω­πί­ζο­νται με αυξη­μένο αριθμό εφη­με­ριών. Στη Νοση­λευ­τική Υπη­ρε­σία, οι ελλεί­ψεις, όπως υπο­στη­ρί­χθηκε, οδηγούν σε εξα­ντλη­τικά ωράρια, περιο­ρι­σμό αδειών και λιγό­τε­ρες ημέρες ανά­παυ­σης.

«Κρί­σι­μες ελλεί­ψεις» και στη φρο­ντίδα καρ­κι­νο­πα­θών

Ιδιαί­τερη έμφαση δόθηκε στη λει­τουρ­γία της Μονάδας Χημειο­θε­ρα­πείας. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η μονάδα λει­τουρ­γεί μόνο κατά τις πρωινές ώρες, ενώ ο μονα­δι­κός ογκο­λό­γος εργά­ζε­ται με «μπλο­κάκι» και δεν βρί­σκε­ται καθη­με­ρινά στο νοσο­κο­μείο.

Τα στελέχη του κόμ­μα­τος υπο­γράμ­μι­σαν ότι οι συγκε­κρι­μέ­νες συν­θή­κες δημιουρ­γούν πρό­σθετη ανα­σφά­λεια για τους ασθε­νείς που χρειά­ζο­νται συστη­μα­τική και ολο­κλη­ρω­μένη φρο­ντίδα.

Προ­βλή­ματα, όπως ανα­φέρ­θηκε, υπάρ­χουν και στα Κέντρα Υγείας και τα Περι­φε­ρειακά Ιατρεία. Οι εκπρό­σω­ποι του ΚΚΕ μίλησαν για δεκάδες κενές θέσεις γιατρών και νοση­λευ­τών, ενώ σημεί­ω­σαν χαρα­κτη­ρι­στικά ότι στην ύπαιθρο της Ρόδου δεν υπάρχει καθη­με­ρινή κάλυψη από παι­δί­α­τρο. Παράλ­ληλα, στο Κέντρο Υγείας Έμπωνας υπάρχει σύγ­χρονο οδο­ντια­τρείο χωρίς, σύμφωνα με την τοπο­θέ­τηση, να υπη­ρε­τεί οδο­ντί­α­τρος.

Στο επί­κε­ντρο και το ΕΚΑΒ

Αντί­στοιχα προ­βλή­ματα κατα­γρά­φη­καν και στο ΕΚΑΒ. Το ΚΚΕ υπο­στή­ριξε ότι ο αριθμός των ασθε­νο­φό­ρων και του προ­σω­πι­κού δεν επαρκεί για την έγκαιρη δια­κο­μιδή περι­στα­τι­κών, με απο­τέ­λε­σμα να επι­στρα­τεύ­ο­νται στρα­τιω­τι­κοί ως οδηγοί.

Στη συνέ­ντευξη έγινε λόγος ακόμη και για πολύωρη παρα­μονή στο τιμόνι, γεγονός που, σύμφωνα με τους ομι­λη­τές, εγείρει ζητή­ματα ασφά­λειας τόσο για τους εργα­ζό­με­νους όσο και για τους ασθε­νείς.

Το νέο Ιατρείο Γεν­να­δίου

Ξεχω­ρι­στή αναφορά έγινε στο νέο κτίριο του Περι­φε­ρεια­κού Ιατρείου Γεν­να­δίου. Τα στελέχη του ΚΚΕ ανα­γνώ­ρι­σαν ότι πρό­κει­ται για υποδομή που οι κάτοι­κοι της περιο­χής διεκ­δι­κού­σαν επί χρόνια, τόνισαν όμως ότι ένα σύγ­χρονο κτίριο δεν αρκεί χωρίς το απα­ραί­τητο προ­σω­πικό.

Ζήτησαν την ανα­βάθ­μιση του Ιατρείου Γεν­να­δίου σε 24ωρο Κέντρο Υγείας, με μόνιμη στε­λέ­χωση, όλες τις ανα­γκαίες ιατρι­κές ειδι­κό­τη­τες, νοση­λευ­τικό προ­σω­πικό, οδηγούς και δια­σώ­στες, εργα­στή­ρια και τον απαι­τού­μενο εξο­πλι­σμό. Όπως υπο­γράμ­μι­σαν, η Νότια Ρόδος χρειά­ζε­ται μια δημόσια δομή που να λει­τουρ­γεί όλο το εικο­σι­τε­τρά­ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

«Η λύση δεν είναι τα προ­σω­ρινά μέτρα»

Στη συνέ­ντευξη υπο­γραμ­μί­στηκε ότι το πρό­βλημα δεν μπορεί να αντι­με­τω­πι­στεί με έκτα­κτες ενι­σχύ­σεις ή προ­σω­ρι­νές χρη­μα­το­δο­τή­σεις. Το ΚΚΕ ζήτησε μαζικές προ­σλή­ψεις μόνιμου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των, πλήρη στε­λέ­χωση των Κέντρων Υγείας και των Περι­φε­ρεια­κών Ιατρείων, καθώς και οργα­νω­μένο ΕΚΑΒ με επαρκή ασθε­νο­φόρα και δια­σώ­στες.

Παράλ­ληλα, έγινε αναφορά στο αυξη­μένο κόστος ζωής στη Ρόδο, με τα υψηλά ενοίκια και το κόστος μετα­κί­νη­σης να λει­τουρ­γούν, σύμφωνα με το κόμμα, απο­τρε­πτικά για την προ­σέλ­κυση και παρα­μονή υγειο­νο­μι­κών στο νησί.

Τα στελέχη του ΚΚΕ υπο­στή­ρι­ξαν επίσης ότι οι ελλεί­ψεις στις δημό­σιες δομές οδηγούν αρκε­τούς κατοί­κους είτε στην ιδιω­τική υγεία είτε, σε σοβαρές περι­πτώ­σεις, στην Αθήνα, με σημα­ντική οικο­νο­μική επι­βά­ρυνση για ασθε­νείς και συνο­δούς.

Κλεί­νο­ντας, τα στελέχη έθεσαν ως άμεσο αίτημα τη στε­λέ­χωση του Νοσο­κο­μείου Ρόδου και όλων των δημό­σιων δομών Υγείας της Ρόδου και των Δωδε­κα­νή­σων με μόνιμο προ­σω­πικό, καθώς και την εξα­σφά­λιση δωρεάν, καθο­λι­κής και σύγ­χρο­νης δημό­σιας περί­θαλ­ψης για όλους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.