ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις κάλπες αύριο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα για την ανάδειξη συνέδρων

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΣΟΚ

Όλα είναι έτοιμα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ για τη δια­δι­κα­σία μέσα από την οποία θα προ­κύ­ψουν οι σύνε­δροι της Δωδε­κα­νή­σου που θα εκπρο­σω­πή­σουν την περιοχή στο επι­κεί­μενο συνέ­δριο του κόμ­μα­τος, το οποίο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το τρι­ή­μερο 27–29 Μαρτίου 2026 στο Ολυ­μπιακό Κλειστό Γυμνα­στή­ριο Φαλήρου (Tae Kwon Do) στο Παλαιό Φάληρο.

Σε έναν νομό που δια­χρο­νικά απο­τε­λεί σημείο ανα­φο­ράς για την εκλο­γική παρου­σία της δημο­κρα­τι­κής παρά­τα­ξης, η δια­δι­κα­σία της Κυρια­κής παρα­κο­λου­θεί­ται με ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον από τις τοπικές οργα­νώ­σεις, καθώς οι κάλπες απο­τε­λούν την τελική φάση της προ­ε­τοι­μα­σίας για τη μεγάλη συνά­ντηση στε­λε­χών και μελών στο τέλος του μήνα.

Η εκλο­γική δια­δι­κα­σία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αύριο Κυριακή 15 Μαρτίου, με τις κάλπες να ανοί­γουν στις 7 το πρωί και τη δια­δι­κα­σία να ολο­κλη­ρώ­νε­ται στις 7 το από­γευμα. Δικαί­ωμα συμ­με­το­χής έχουν τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμ­μα­τος, ενώ υπάρχει δυνα­τό­τητα εγγρα­φής νέων μελών ακόμη και την ημέρα της ψηφο­φο­ρίας στα εκλο­γικά τμήματα. Από την εκλο­γική δια­δι­κα­σία θα ανα­δει­χθούν πέντε σύνε­δροι από τα νότια Δωδε­κά­νησα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καρ­πά­θου – Κάσου. Για τη Ρόδο έχουν κατα­τε­θεί συνο­λικά 67 υπο­ψη­φιό­τη­τες, αριθμός που απο­τυ­πώ­νει το ενδια­φέ­ρον των στε­λε­χών για συμ­με­τοχή στις οργα­νω­τι­κές δια­δι­κα­σίες της παρά­τα­ξης. Παράλ­ληλα, υπο­ψη­φιό­τη­τες έχουν κατα­τε­θεί και στα μικρό­τερα νησιά της περιο­χής, με μία στην Τήλο, δύο στη Σύμη, μία στη Χάλκη, μία στο Καστελ­λό­ριζο, τέσ­σε­ρις στην Κάρπαθο και μία στην Ηρωική Νήσο Κάσο.

Η Ρόδος συγκε­ντρώ­νει το μεγα­λύ­τερο μέρος της δια­δι­κα­σίας, καθώς εκεί κατα­γρά­φε­ται και ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθμός υπο­ψη­φιο­τή­των. Στα περισ­σό­τερα από τα μικρό­τερα νησιά οι υπο­ψή­φιοι ανα­μέ­νε­ται να εκλε­γούν χωρίς δια­δι­κα­σία ψηφο­φο­ρίας, καθώς ο αριθμός των υπο­ψη­φιο­τή­των καλύ­πτει τις προ­βλε­πό­με­νες θέσεις συνέ­δρων.

Οι σύνε­δροι που θα εκλε­γούν από τα Δωδε­κά­νησα θα συμ­με­τά­σχουν στο συνέ­δριο του κόμ­μα­τος, κατά το οποίο θα συζη­τη­θούν ζητή­ματα που αφορούν στις πολι­τι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες της παρά­τα­ξης καθώς και στη λει­τουρ­γία των οργα­νώ­σεων για την επόμενη περίοδο, υπό τη σκιά ωστόσο της δια­γρα­φής του Οδυσσέα Κων­στα­ντι­νό­που­λου και των ανα­τα­ρά­ξεων που προ­κά­λεσε η σχετική απόφαση του προ­έ­δρου του κόμ­μα­τος, Νίκου Ανδρου­λάκη.

Στα Δωδε­κά­νησα η δια­δι­κα­σία της εκλογής συνέ­δρων έχει ιδιαί­τερη σημασία, καθώς πρό­κει­ται για μια περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ δια­τή­ρησε για πολλά χρόνια ισχυρή εκλο­γική παρου­σία. Στις εθνικές εκλογές αλλά και στις αυτο­διοι­κη­τι­κές ανα­με­τρή­σεις των προη­γού­με­νων δεκα­ε­τιών η παρά­ταξη κατέ­γραψε υψηλά ποσοστά στον νομό, ενώ στελέχη της συμ­με­τεί­χαν ενεργά στην τοπική αυτο­διοί­κηση και στην πολι­τική ζωή της περιο­χής.

Η συμ­με­τοχή των μελών και των φίλων του κόμ­μα­τος στις οργα­νω­τι­κές δια­δι­κα­σίες της περιό­δου θεω­ρεί­ται σημα­ντική για τις τοπικές οργα­νώ­σεις, καθώς απο­τυ­πώ­νει τη σχέση που δια­τη­ρεί η παρά­ταξη με την κοι­νω­νία των νησιών. Η κινη­τι­κό­τητα που κατα­γρά­φε­ται τις τελευ­ταίες ημέρες στις οργα­νώ­σεις ερμη­νεύ­ε­ται από στελέχη της περιο­χής ως ένδειξη ενερ­γο­ποί­η­σης της βάσης ενόψει του συνε­δρίου.

Το ενδια­φέ­ρον είχε ήδη δια­φα­νεί από την προ­συ­νε­δριακή δια­δι­κα­σία που προη­γή­θηκε την περα­σμένη εβδο­μάδα στη Ρόδο, με κεντρι­κούς ομι­λη­τές τον βου­λευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, μέλος της γραμ­μα­τείας της Κεντρι­κής Οργα­νω­τι­κής Επι­τρο­πής Συνε­δρίου (ΚΟΕΣ), τον βου­λευτή Δράμας Τάσο Νικο­λα­ΐδη, μέλος της γραμ­μα­τείας προ­γράμ­μα­τος της ΚΟΕΣ, καθώς και τον βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Νικη­τιάδη.

Η συμ­με­τοχή πολιτών και στε­λε­χών στην εκδή­λωση ερμη­νεύ­ε­ται από τα τοπικά στελέχη ως ένδειξη κινη­τι­κό­τη­τας στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και επα­να­σύν­δε­σης ενός τμή­μα­τος της βάσης με τις οργα­νω­τι­κές δια­δι­κα­σίες της παρά­τα­ξης ενόψει του συνε­δρίου.

Αντί­στοιχα και σε άλλα νησιά πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν συνα­ντή­σεις στο πλαίσιο του προ­συ­νε­δρια­κού δια­λό­γου, στις οποίες συμ­με­τεί­χαν στελέχη των οργα­νώ­σεων αλλά και πολίτες που τα προη­γού­μενα χρόνια είχαν περιο­ρι­σμένη παρου­σία στις κομ­μα­τι­κές δια­δι­κα­σίες. Με βάση τη συμ­με­τοχή που κατα­γρά­φηκε στις συνα­ντή­σεις και στις εκδη­λώ­σεις των οργα­νώ­σεων, στελέχη της παρά­τα­ξης εκφρά­ζουν αισιο­δο­ξία ότι θα υπάρξει συμ­με­τοχή και στην αυριανή εκλο­γική δια­δι­κα­σία. Η παρου­σία πολιτών στις προ­συ­νε­δρια­κές δια­δι­κα­σίες ερμη­νεύ­ε­ται ως ένδειξη ότι η βάση της παρά­τα­ξης στην περιοχή παρα­μέ­νει ενεργή και παρα­κο­λου­θεί τις οργα­νω­τι­κές εξε­λί­ξεις ενόψει του συνε­δρίου.

Στις συζη­τή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο πλαίσιο του προ­συ­νε­δρια­κού δια­λό­γου τέθηκαν ζητή­ματα που αφορούν στην καθη­με­ρι­νό­τητα των νησιών. Μεταξύ αυτών περι­λαμ­βά­νο­νται θέματα που σχε­τί­ζο­νται με τη νησιω­τι­κό­τητα, τις μετα­φο­ρές, τη λει­τουρ­γία των υπο­δο­μών, την πρό­σβαση στις υπη­ρε­σίες υγείας και την ανά­πτυξη των τοπικών οικο­νο­μιών.

Για τις οργα­νώ­σεις των Δωδε­κα­νή­σων η εκπρο­σώ­πηση στο συνέ­δριο θεω­ρεί­ται σημα­ντική, καθώς οι σύνε­δροι που θα εκλε­γούν καλού­νται να μετα­φέ­ρουν στη συζή­τηση τις ανάγκες και τις προ­τε­ραιό­τη­τες των νησιών. Οι τοπικές οργα­νώ­σεις επι­διώ­κουν μέσα από τη δια­δι­κα­σία αυτή να κατα­γρα­φεί η συμ­με­τοχή της βάσης και να δια­μορ­φω­θεί η παρου­σία της περιο­χής στις εργα­σίες του συνε­δρίου.

Η εκλο­γική δια­δι­κα­σία της Κυρια­κής απο­τε­λεί μέρος της συνο­λι­κής οργα­νω­τι­κής προ­ε­τοι­μα­σίας για το συνέ­δριο του κόμ­μα­τος, στο οποίο θα συμ­με­τά­σχουν εκπρό­σω­ποι από όλη τη χώρα. Μέσα από τις εκλογές των συνέ­δρων επι­διώ­κε­ται η συμ­με­τοχή των τοπικών οργα­νώ­σεων στη δια­μόρ­φωση των θέσεων και των πολι­τι­κών προ­τε­ραιο­τή­των που θα συζη­τη­θούν στο συνέ­δριο.

Το απο­τέ­λε­σμα της δια­δι­κα­σίας ανα­μέ­νε­ται να απο­τε­λέ­σει και μια πρώτη ένδειξη για το επίπεδο κινη­το­ποί­η­σης της βάσης του ΠΑΣΟΚ στα Δωδε­κά­νησα ενόψει των απο­φά­σεων που θα ληφθούν στο συνέ­δριο και των πολι­τι­κών εξε­λί­ξεων που θα ακο­λου­θή­σουν.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.