ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος Κ.Ο.Κ.: Πάνω από -1.400- παραβάσεις για μη χρήση κράνους στη χώρα 100 στο Νότιο Αιγαίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΡΑΝΟΣ

Συνε­χί­ζο­νται οι έλεγχοι και οι ενη­με­ρω­τι­κές δράσεις της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας στο πλαίσιο της εκστρα­τείας «Μηδε­νική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθο­λική συμ­μόρ­φωση των οδηγών και επι­βα­τών δίκυ­κλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προ­σω­πι­κών Ηλε­κτρι­κών Οχη­μά­των).

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, σύμφωνα με το Κατευ­θυ­ντή­ριο Επι­χει­ρη­σιακό Σχέδιο Τρο­χαίας, αστυ­νο­μι­κοί από όλες τις Υπη­ρε­σίες Τρο­χαίας, Αστυ­νο­μι­κών Τμη­μά­των και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολό­κληρη τη χώρα, προ­χω­ρούν σε αυστη­ρούς ελέγ­χους σε δίκυκλα, καθώς και σε επι­χει­ρή­σεις ενοι­κί­α­σης δίκυ­κλων, δίνο­ντας ιδιαί­τερη έμφαση στους επαγ­γελ­μα­τίες δια­νο­μείς και τους εργο­δό­τες τους.

Ειδι­κό­τερα, το διά­στημα από 2 Μαρτίου 2026 έως 8 Μαρτίου 2026 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν -16.797-  έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώ­θη­καν -1.347- παρα­βά­σεις σε οδηγούς (από τις οποίες -50- σε εργα­ζό­με­νους σε υπη­ρε­σίες δια­νο­μής), καθώς και -143- παρα­βά­σεις σε επι­βά­τες.

Ενδει­κτικά, μεταξύ των παρα­βά­σεων, οι -1.022- αφο­ρού­σαν οδηγούς δίκυ­κλων (από τους οποίους -50- δια­νο­μείς), -142- επι­βά­τες δίκυ­κλων και -325- οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.

Πιο ανα­λυ­τικά, ανά περι­φέ­ρεια, βεβαιώ­θη­καν οι παρα­κάτω παρα­βά­σεις:

·       -817- στην Αττική,

·       -103- στη Δυτική Ελλάδα,

·       -100- στο Νότιο Αιγαίο,

·       -89- στην Κρήτη,

·       -64- στη Θεσ­σα­λο­νίκη

-64- στη Θεσ­σα­λία,

·       -63- στα Ιόνια Νησιά,

·       -55- στην Πελο­πόν­νησο,

·       -35- στην Ήπειρο,

·       -31- στην Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη,

·       -27- στη Στερεά Ελλάδα,

·       -25- στην Κεντρική Μακε­δο­νία

·       -11- στο Βόρειο Αιγαίο και

·        -6- στη Δυτική Μακε­δο­νία.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλο­φο­ρίας (Ν. 5209/2025), η Πολι­τεία δίνει σαφές μήνυμα μηδε­νι­κής ανοχής απέ­να­ντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστη­ρο­ποί­η­σης των ποινών, ως εξής:

·       -350- ευρώ πρό­στιμο και αφαί­ρεση της άδειας ικα­νό­τη­τας οδή­γη­σης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύ­κλων (Οι ίδιες κυρώ­σεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφά­λεια του επιβάτη).

·       -350- ευρώ πρό­στιμο για τον επιβάτη δικύ­κλων.

·       -30- ευρώ πρό­στιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, στις περι­πτώ­σεις υπο­τρο­πής, οι ποινές αυξά­νο­νται σημα­ντικά.

Η εκστρα­τεία δεν απο­σκο­πεί στην επιβολή κυρώ­σεων, αλλά στην αλλαγή της αντί­λη­ψης των οδηγών και επι­βα­τών σχετικά με την υπο­χρε­ω­τική χρήση πιστο­ποι­η­μέ­νου κράνους, ως στοι­χειώ­δους μέτρου προ­στα­σίας της ζωής.

Η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία θα συνε­χί­σει να βρί­σκε­ται καθη­με­ρινά στους δρόμους, με ισχυρή παρου­σία και συνέ­πεια, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει την καθο­λική εφαρ­μογή της υπο­χρε­ω­τι­κής χρήσης κράνους και να εδραιω­θεί μια πιο υπεύ­θυνη οδηγική συμπε­ρι­φορά.

Το κράνος δεν είναι απλώς αξε­σουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.