Τοπικές Ειδήσεις

Η παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη στον εορτασμό της 78ης Επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου δίνει θεσμικό βάρος στο μήνυμα της ημέρας

• Όλο το επίσημο πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε, οι τελετές, η παρέλαση χωρίς κατάπλου της φρεγάτας Belharra «Κίμων» λόγω εκπαίδευσης αλλά με συμμετοχή δύο F16 και δύο ελικόπτερων Apache

Η 7η Μαρτίου αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο να βρίσκεται κάθε χρόνο στο κέντρο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Το 2026, η 78η επέτειος αποκτά πρόσθετη πολιτική και θεσμική βαρύτητα, καθώς η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, γεγονός που καταγράφεται ως εξαιρετικά τιμητικό για τον τόπο και το περιεχόμενο της επετείου.
Η κυβερνητική παρουσία σε τέτοιες επετειακές τελετές λειτουργεί ως μήνυμα συνέχειας και θεσμικής εγγύησης, σε μια ημερομηνία που για τη Δωδεκάνησο δεν είναι απλώς ιστορική ανάμνηση, αλλά στοιχείο ταυτότητας, συλλογικής μνήμης και διαρκούς δεσμού με το εθνικό κέντρο. Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης ενισχύει το συμβολικό φορτίο της ημέρας, καθώς πρόκειται για πολιτικό με θεσμικό αποτύπωμα και διαδρομή που τα τελευταία χρόνια τον έχει φέρει στην πρώτη γραμμή κυβερνητικών αρμοδιοτήτων.


Το ζήτημα του κατάπλου της Belharra «Κίμων» και τι προκύπτει  επιχειρησιακά
Παράλληλα με τον σχεδιασμό των εορτασμών, υπήρξε αίτημα για κατάπλου της φρεγάτας Belharra «Κίμων» στη Ρόδο, στο πλαίσιο της 78ης Επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Το αίτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ευδοκίμησε, καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα η φρεγάτα και το προσωπικό της βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Η απουσία του πλοίου από το τελετουργικό σκέλος δεν συνδέεται με αλλαγή στο επίσημο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αλλά με πρακτικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς που σχετίζονται με το πρόγραμμα και τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ρόδο θα βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.
Στο σκέλος της παρέλασης, αναφέρεται συμμετοχή δύο F16 και δύο ελικόπτερων Apache, στοιχείο που εντάσσει την επέτειο και σε μια εικόνα εθνικής παρουσίας με έμφαση στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως συνηθίζεται σε υψηλού συμβολισμού εθνικές τελετές.
Όλο το πρόγραμμα του εορτασμού
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, με την πρέπουσα βαρύτητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Δημόσιους Οργανισμούς.
Για την πόλη της Ρόδου ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα.
1. Γενικός Σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 6ης Μαρτίου, μέχρι και της δύσης του ήλιου της 7ης Μαρτίου 2026, όλων των καταστημάτων, δημοσίων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.
2. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 6ης και 7ης Μαρτίου 2026.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026
– 11:00πμ: Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ.
– 12:00μμ: Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων.
– 12:00μμ: Καταθέσεις στεφάνων από σωματεία, οργανώσεις και προσκόπους – οδηγούς της πόλεως Ρόδου στον Βωμό της Πατρίδας, στον ανδριάντα του Ήρωα Αλεξάνδρου Διάκου, στο Μνημείο του Παπά και του Δασκάλου, στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην προτομή του Ευσταθίου Γεωργίου, από αντιπροσωπείες σπουδαστών και μαθητών με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου (στον Βωμό της Πατρίδας).
Στις καταθέσεις των σχολείων, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων, εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, και ιδρυμάτων, υπεύθυνοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής ορίζονται :
• Ιακωβίδου Μαρία Κ.Φ.Α. του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου για «το Μνημείο του Παππά και του Δασκάλου»
• Μαδωνή Μαρία Κ.Φ.Α. του 1ου ΓΕΛ Ρόδου για «τον Ανδριάντα του Ήρωα Αλεξάνδρου Διάκου»
• Καμπούρης Ιωάννης Κ.Φ.Α του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για «την Προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου»
• Παπαντωνίου Μιχαήλ Κ.Φ.Α .του 7ου Γυμνασίου Ρόδου για «την Προτομή του Ευσταθίου Γεωργίου».

Σάββατο 7 Μαρτίου 2026
– 07:10πμ : Παιάνιση Εωθινού από την ΜΣΕΘ/95 ΑΔΤΕ στην πόλη της Ρόδου από τον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου – Καζίνο Ρόδου – Δημαρχείο – Μανδράκι – Πλατεία Κύπρου – Ακαδημία – Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου
– 08:00πμ: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στον Βωμό της Πατρίδας με το Τμήμα Απόδοσης Τιμών και το Τμήμα της ΜΣΕΘ/95 ΑΔΤΕ.
– 10:00πμ:
– Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κύριλλου.
– Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη Δοξολογία ώρα 09:50 π.μ
– Τιμές κατά τη Δοξολογία θα δοθούν από το τμήμα απόδοσης τιμών & τμήμα της ΜΣΕΘ/95 ΑΔΤΕ.
– Εκφώνηση πανηγυρικού από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου κ. Κωνσταντινίδη Νικόλαο.
-Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας
11:00 πμ: ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Επικεφαλής η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου και κατά σειρά, ΜΟΝΟ πεζοπόρα τμήματα:
-Ερυθρός Σταυρός μετά Αναπήρων και βετεράνων πολεμιστών, σημαιοφόρου και παραστατών 20 ατόμων
-Αντιπροσωπείες Συλλόγων με εθνική ενδυμασία κατά έτος ιδρύσεως, μετά από υποβολή αιτήματος στο v.koukou@rho.pnai.gov.gr και ανώτατο όριο συμμετεχόντων έως 20 άτομα, τηρώντας την παρακάτω σειρά:
1. Λύκειο Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά»
2. Παροικιακοί Σύλλογοι
3. Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων
4. Λοιποί πολιτιστικοί σύλλογοι
-Οργανώσεις και Σωματεία εφόσον υφίστανται μετά από υποβολή αιτήματος στο v.koukou@rho.pnai.gov.gr με ανώτατο όριο έως 20 άτομα
-Σώματα Ελλήνων προσκόπων μετά σημαίας & 20 ατόμων
-Σώματα Ελληνικού οδηγισμού μετά σημαίας & 20 ατόμων
-Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κέντρου Παιδικής Μέριμνας θηλέων, Διεθνούς Σχολείου Ρόδου (σημαιοφόρος παραστάτες δείκτης με 10 τετράδες)
-Μαθητές Τεχνικών Σχολών, ΑΣΤΕ Ρόδου, ΤΕΣΤΕ Ρόδου (σημαιοφόρος παραστάτες δείκτης με 10 τετράδες)
-Έφεδροι αξιωματικοί και Έφεδροι καταδρομείς
-Κλείνει η φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου
-Ανοίγει η στρατιωτική παρέλαση με τμήμα της ΜΣΕΘ /95 ΑΔΤΕ
-Ο Έχων το γενικό πρόσταγμα με το επιτελείο του
– Πολεμική σημαία της 95 ΑΔΤΕ
– Πολεμικές σημαίες ταγμάτων
– Στρατιωτική παρέλαση
– Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ)
– Κλείνει, με το τμήμα της ΜΣΕΘ/95 ΑΔΤΕ
Το πρόσταγμα των σχολικών παρελάσεων θα έχει η κα. Ζέρβα Σοφία, υπεύθυνη ΦΑ.ΣΧ.Α Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου. Βοηθοί ορίζονται, η κα. Τζιβή Ελένη (υπεύθυνη ΦΑ.ΣΧ.Α Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου), η κα. Κωνσταντινίδου Ευρώπη (Κ.Φ.Α ,ΦΑ.ΣΧ.Α Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου), η κ. Τρυφιάτη Γεωργία του Δ.Σ. Παραδεισίου και η κ. Τετράδη Ευαγγελία του Γραφείου Φυσικής Αγωγής.
– 12:00 μμ : Διέλευση ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
– 13:00 μμ: Πέρας των εκδηλώσεων
Τελετάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ορίζεται η κα. Κούκου Βασιλική

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου