ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το δεξί το 2026 για τον ελληνικό τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
TOYΡΙΣΜΟΣ

Με θε­τι­κούς οιω­νούς -έστω κι αν ακόμη είναι νωρίς- ξε­κι­νά η νέα χρο­νιά για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, με τα πρώτα μη­νύ­μα­τα από τις βα­σι­κές ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές ει­σερ­χό­με­νης κί­νη­σης να είναι εν­θαρ­ρυ­ντι­κά, ενώ αντί­στοι­χα και οι προσ­δο­κί­ες από τις πιο μα­κρι­νές αγο­ρές, εδραιω­μέ­νες και μη, σε Αμε­ρι­κή και Ασία, είναι υψη­λές λόγω της αυ­ξη­μέ­νης αε­ρο­πο­ρι­κής συν­δε­σι­μό­τη­τας.

Μά­λι­στα, ο Ια­νουά­ριος του 2026 ση­μα­το­δο­τεί και το με­γά­λο και πιο ορ­γα­νω­μέ­νο άνοιγ­μα προς την Ινδία με εκ­κί­νη­ση των νέων απευ­θεί­ας πτή­σε­ων, σε μια αγορά η οποία μέχρι σή­με­ρα έχει πολύ μικρό με­ρί­διο στη χώρα μας, ωστό­σο θε­ω­ρεί­ται η πλέον ανερ­χό­με­νη για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό από τις πιο μα­κρι­νές χώρες, σε Ασία, Αμε­ρι­κή και Αυ­στρα­λία.

Επι­πλέ­ον, η τάση για επι­μή­κυν­ση στα άκρα της σεζόν που ήταν εντο­νό­τε­ρη το 2025 φαί­νε­ται ότι συ­νε­χί­ζει και το νέο έτος και απο­τυ­πώ­νε­ται και στα νού­με­ρα του προ­γραμ­μα­τι­σμού των αε­ρο­πο­ρι­κών θέ­σε­ων. Μά­λι­στα, ο Μάρ­τιος πα­ρου­σιά­ζει τη με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση κατά 13% ένα­ντι του Μαρ­τί­ου του 2025, όσον αφορά τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις σε ει­σερ­χό­με­νες διε­θνείς πτή­σεις στη διάρ­κεια της πιο χα­μη­λής σεζόν, με σχε­δόν 1,4 εκα­τομ­μύ­ρια θέ­σεις. Η αύ­ξη­ση για το πρώτο δί­μη­νο της χρο­νιάς, αυτό του Ια­νουα­ρί­ου – Φε­βρουα­ρί­ου, το­πο­θε­τεί­ται σε χα­μη­λό­τε­ρα επί­πε­δα, στο 8,5% ένα­ντι της αντί­στοι­χης πε­ριό­δου του 2025, με 1,13 εκα­τομ­μύ­ριο και λίγο πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις, αντί­στοι­χα.

Τα εν­θαρ­ρυ­ντι­κά μη­νύ­μα­τα όσον αφορά την πο­ρεία του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού το 2026 δια­πι­στώ­νει τόσο ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΣΕΤΕ) Γιάν­νης Πα­ρά­σχης στις πρό­σφα­τες δη­λώ­σεις του όσο και η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος σε σχε­τι­κή της ανά­λυ­ση. Σύμ­φω­να με την ΤτΕ, «η επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου και το άνοιγ­μα σε νέες αγο­ρές, καθώς και η συ­νέ­χι­ση της δυ­να­μι­κής στην κρουα­ζιέ­ρα θα συμ­βά­λουν στην ενί­σχυ­ση -αν και με χα­μη­λό­τε­ρο ρυθμό- των ει­σπρά­ξε­ων από τα­ξι­διω­τι­κές υπη­ρε­σί­ες το νέο έτος». Επι­πλέ­ον, η ΤτΕ απο­δί­δει «ιδιαί­τε­ρη συμ­βο­λή» στα θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του του­ρι­στι­κού κλά­δου και την οι­κο­νο­μία δια­μοι­ρα­σμού μέσω των βρα­χυ­χρό­νιων μι­σθώ­σε­ων, αφού μόνο «κατά το α’ εξά­μη­νο του 2025 οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις αλ­λο­δα­πών σε κα­τα­λύ­μα­τα που δια­τί­θε­νται από δια­δι­κτυα­κές πλατ­φόρ­μες μέσω της οι­κο­νο­μί­ας δια­μοι­ρα­σμού υπε­ρέ­βη­σαν τις αντί­στοι­χες δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις του 2024 κατά 18%». Αντί­στοι­χα, αξιο­ση­μεί­ω­τες φέτος είναι και οι θε­τι­κές επι­δό­σεις της Αθή­νας, όπου το αε­ρο­δρό­μιο έκλει­σε το 2025 με ση­μα­ντι­κή άνοδο στη συ­νο­λι­κή επι­βα­τι­κή κί­νη­ση (εσω­τε­ρι­κού – εξω­τε­ρι­κού, αφί­ξεις – ανα­χω­ρή­σεις), στα 34 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες από τα 31,9 εκα­τομ­μύ­ρια του 2024, με την ελ­λη­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα να κα­θιε­ρώ­νε­ται στα­δια­κά ως ευ­ρω­παϊ­κός προ­ο­ρι­σμός για σύ­ντο­μες απο­δρά­σεις city break. Μόνο οι διε­θνείς αφί­ξεις στο εν­δε­κά­μη­νο Ια­νουα­ρί­ου – Νο­εμ­βρί­ου του 2025, με βάση τα επί­ση­μα στοι­χεία από το Ιν­στι­τού­το του Συν­δέ­σμου Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ), ανήλ­θαν σε 8,25 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες, απο­τε­λώ­ντας ήδη ιστο­ρι­κό ρεκόρ και ξε­περ­νώ­ντας τα συ­νο­λι­κά νού­με­ρα του προη­γού­με­νου ρεκόρ του 2024, οπότε οι διε­θνείς αφί­ξεις στο με­γα­λύ­τε­ρο αε­ρο­δρό­μιο της χώρας έφτα­σαν στο δω­δε­κά­μη­νο στα 7,54 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες. Συ­νο­λι­κά, οι διε­θνείς αφί­ξεις ανά την Ελ­λά­δα στο εν­δε­κά­μη­νο του 2025, με βάση τα επί­ση­μα στοι­χεία των αε­ρο­δρο­μί­ων, ανήλ­θαν σε πάνω από 26,94 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες (+5,8% ετή­σια με­τα­βο­λή εν­δε­κα­μή­νου) έχο­ντας ξε­πε­ρά­σει τα 26 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βα­τών που ήταν οι διε­θνείς αφί­ξεις για το σύ­νο­λο του 2024.

Δια­βά­στε πε­ρισ­σό­τε­ρα στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.