ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΥΑ Ρόδου κατέθεσε νέα προσφυγή κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την τροποποίηση της σύμβασης λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά

Δαμιανός Αθανασίου 5 λεπτά ανάγνωση
ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ

• Στο επί­κε­ντρο η μείωση κόστους που κρίθηκε ανε­παρ­κής, οι λογα­ρια­σμοί που είχαν διο­γκω­θεί και η προ­ο­πτική ολο­κλή­ρω­σης των υδρα­γω­γείων μετά το 2026

Η δια­χεί­ριση του νερού στη Ρόδο επα­νήλθε στα δικα­στή­ρια. Η ΔΕΥΑ Ρόδου κατέ­θεσε νέα προ­σφυγή στο Τρι­με­λές Διοι­κη­τικό Πρω­το­δι­κείο Ρόδου στις 24.11.2025, ζητώ­ντας την ακύρωση ή εναλ­λα­κτικά τη μεταρ­ρύθ­μιση της από­φα­σης 51/2025 του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου Νοτίου Αιγαίου.

Με την απόφαση εκείνη είχε εγκρι­θεί η 3η τρο­πο­ποί­ηση της σύμ­βα­σης παροχής υπη­ρε­σιών για τη δια­χεί­ριση, λει­τουρ­γία και συντή­ρηση του συστή­μα­τος ύδρευ­σης από το φράγμα Γαδουρά, με μείωση της αξίας κατά 201.096,00€ προ ΦΠΑ μέσω μηνιαίας περι­κο­πής 16.758,00€ από τον μήνα 25 έως τον μήνα 36 της εκτέ­λε­σης της σύμ­βα­σης. Η επι­χεί­ρηση υπο­στή­ριξε ότι η μείωση ήταν ανε­παρ­κής, στη­ρι­ζό­ταν σε πλα­νη­μένη εκτί­μηση δεδο­μέ­νων και δικαίου και τελικά επι­βά­ρυνε αδι­καιο­λό­γητα τους κατα­να­λω­τές.

Το επίμαχο σημείο της τρο­πο­ποί­η­σης

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΡ, η Περι­φέ­ρεια είχε εγκρί­νει την 3η τρο­πο­ποί­ηση χωρίς νέα δια­γω­νι­στική δια­δι­κα­σία, κατα­νέ­μο­ντας την περι­κοπή σε 12 μήνες για το διά­στημα 1.7.2025 έως 30.6.2026. Η τεχνική αιτιο­λό­γηση της μείωσης απέδιδε το ποσό στην αφαί­ρεση μισθο­λο­γι­κού κόστους προ­σω­πι­κού και στο κόστος συντή­ρη­σης εξο­πλι­σμού που δεν λει­τουρ­γούσε ακόμη, λόγω μη ολο­κλή­ρω­σης της Β’ φάσης των έργων και ειδι­κό­τερα των κεντρι­κών και νότιων υδρα­γω­γείων. Η ΔΕΥΑ Ρόδου αντέ­ταξε ότι το ύψος της περι­κο­πής δεν αντα­να­κλούσε το πραγ­μα­τικό κόστος των υπη­ρε­σιών που πράγ­ματι παρέ­χο­νταν, αφού μεγάλο τμήμα του φυσικού αντι­κει­μέ­νου παρέ­μενε εκτός λει­τουρ­γίας και άρα θα έπρεπε να αφαι­ρε­θεί πολύ μεγα­λύ­τερο μέρος της δαπάνης.

Το ιστο­ρικό που βάρυνε την κρίση

Η τρέ­χουσα σύμβαση λει­τουρ­γίας και συντή­ρη­σης είχε θεμε­λιω­θεί στην προ­γραμ­μα­τική σύμβαση της 6.6.2022 μεταξύ Περι­φέ­ρειας, Δήμου Ρόδου και ΔΕΥΑ Ρόδου, με στόχο ενιαία λει­τουρ­γία όλων των έργων στο φράγμα Γαδουρά για 5 έτη. Στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό ενσω­μα­τώ­θηκε η προσ­δο­κία ότι θα ολο­κλη­ρώ­νο­νταν και τα νέα τμήματα, δηλαδή το κεντρικό και το νότιο υδρα­γω­γείο, που είχαν δημο­πρα­τη­θεί από 20.5.2021. Ωστόσο η κατα­σκευή παρα­τά­θηκε και, με μετα­γε­νέ­στερη απόφαση οργάνου της Περι­φέ­ρειας, η συνο­λική προ­θε­σμία μετα­κι­νή­θηκε έως 29.1.2027, γεγονός που άφηνε την ενιαία λει­τουρ­γία του νησιού χωρίς τα κρίσιμα νέα σκέλη για μεγάλο τμήμα της διάρ­κειας της σύμ­βα­σης.

Το οικο­νο­μικό απο­τύ­πωμα

Η ΔΕΥΑ Ρόδου ισχυ­ρί­ζε­ται ότι το οικο­νο­μικό αντι­κεί­μενο της σύμ­βα­σης λει­τουρ­γίας και συντή­ρη­σης, μαζί με τα χημικά επε­ξερ­γα­σίας, είχε σχεδόν διπλα­σια­στεί σε σχέση με την προη­γού­μενη περίοδο που αφο­ρούσε μόνο στο βόρειο σκέλος και τις εγκα­τα­στά­σεις επε­ξερ­γα­σίας. Η αύξηση αιτιο­λο­γή­θηκε από την προ­σθήκη των νέων έργων, τα οποία όμως δεν είχαν τεθεί σε λει­τουρ­γία.

Από την Επι­τροπή Παρα­κο­λού­θη­σης στη ΔΟΥ και στις κατα­σχέ­σεις

Η αντι­δι­κία είχε ήδη αφήσει ισχυρό απο­τύ­πωμα. Πρα­κτικά της Επι­τρο­πής Παρα­κο­λού­θη­σης κατέ­γρα­φαν μειο­ψη­φίες εκπρο­σώ­πων του Δήμου και της ΔΕΥΑ Ρόδου σε δια­δο­χι­κούς λογα­ρια­σμούς, με το σκε­πτικό ότι η Περι­φέ­ρεια εφάρ­μοζε εσφαλ­μένη ερμη­νεία της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης και ζητούσε ποσά μεγα­λύ­τερα από τα πραγ­μα­τικά οφει­λό­μενα. Παρά τις ενστά­σεις, είχε βεβαιω­θεί από τη ΔΟΥ Ρόδου οφειλή ύψους 6.537.312,36€ με επα­κό­λου­θες ανα­γκα­στι­κές κατα­σχέ­σεις εις χείρας τρα­πε­ζι­κών ιδρυ­μά­των που δέσμευ­σαν λογα­ρια­σμούς έως 6.384.094,10€. Η ΔΕΥΑ Ρόδου είχε κινηθεί δικα­στικά κατά του χρη­μα­τι­κού κατα­λό­γου και του κατα­σχε­τη­ρίου, ενώ είχε δηλώσει ότι είχε ήδη κατα­βά­λει περίπου 2.400.000€ για να δια­σφα­λί­σει τη λει­τουρ­γία του δικτύου, επι­φυ­λασ­σό­μενη να ανα­ζη­τή­σει όσα θα κρί­νο­νταν αχρε­ω­στή­τως κατα­βλη­θέ­ντα.

Το επόμενο βήμα όπως είχε τεθεί

Η ΔΕΥΑ Ρόδου ζήτησε την ακύρωση ή τη μεταρ­ρύθ­μιση της από­φα­σης 51/2025 ώστε η μείωση να αντα­πο­κρί­νε­ται στο πραγ­μα­τικό εύρος του έργου που παρε­χό­ταν και στις δαπάνες που πράγ­ματι εκτε­λού­νταν. Στόχος ήταν να παγιω­θεί ένα πλαίσιο δια­φα­νούς και ανα­λο­γι­κού επι­με­ρι­σμού κόστους μέχρι την ολο­κλή­ρωση της Β’ φάσης και την πλήρη ένταξη του κεντρι­κού και του νότιου υδρα­γω­γείου στην ενιαία λει­τουρ­γία του νησιού.

Η ΔΕΥΑ Ρόδου παραι­τή­θηκε από τα δικό­γραφα εις βάρος της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου στο Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο

Η υπόθεση που δοκι­μά­ζει τον θεσμικό χάρτη της Ρόδου πήρε χθες νέα τροπή. Η ΔΕΥΑ Ρόδου παραι­τή­θηκε από τα δικό­γραφα που είχε κατα­θέ­σει ενώπιον του Μονο­με­λούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου.

Το μήνυμα είναι διπλό. Από τη μία ανα­γνώ­ριση ότι η δικαιο­δο­σία του πολι­τι­κού δικα­στη­ρίου δεν ευνοεί την ουσια­στική κρίση της δια­φο­ράς. Από την άλλη ανάγκη ανα­σύ­ντα­ξης στρα­τη­γι­κής σε θεσμικό πεδίο που αντι­στοι­χεί στη φύση της υπό­θε­σης. Στο βάθος παρα­μέ­νουν οι απαι­τή­σεις που υπερ­βαί­νουν τα 6,3 εκατ. ευρώ και μια οικο­νο­μική πίεση που ακουμπά τη λει­τουρ­γία του υδρευ­τι­κού έργου του Γαδουρά και την καθη­με­ρι­νό­τητα των πολιτών.

Τι ακριβώς απο­σύρ­θηκε και γιατί

Στο στό­χα­στρο της παραί­τη­σης βρέ­θη­καν τα δικό­γραφα που είχαν κινηθεί στο πολι­τικό ακρο­α­τή­ριο. Η μέχρι τώρα πορεία είχε δείξει ότι η διαφορά ερεί­δε­ται σε προ­γραμ­μα­τική σύμβαση μεταξύ νομικών προ­σώ­πων δημο­σίου δικαίου και ως εκ τούτου η εξέταση από πολι­τικό δικα­στή­ριο παρου­σί­αζε σοβαρά εμπόδια.

Η αντι­πα­ρά­θεση κλι­μα­κώ­θηκε από την άνοιξη του 2025. Στις 13 Μαΐου 2025 βεβαιώ­θη­καν 6.537.312,36 ευρώ από τη ΔΟΥ Ρόδου. Στις 18 Ιουνίου 2025 η Περι­φέ­ρεια ενερ­γο­ποί­ησε κατά­σχεση εις χείρας τρα­πε­ζών για 6.384.094,10 ευρώ. Στο ίδιο διά­στημα ο ανά­δο­χος λει­τουρ­γίας του έργου όχλησε για ανε­ξό­φλη­τες απαι­τή­σεις περίπου 4,9 εκατ. ευρώ γεγονός που μετέ­φερε την πίεση στην καρδιά της ύδρευ­σης. Στις 20 Ιουνίου 2025 η δημο­τική επι­χεί­ρηση υπήχθη σε ρύθμιση στη ΔΟΥ για 7,29 εκατ. ευρώ με προ­σαυ­ξή­σεις χωρίς όμως να κλείσει το μέτωπο με την Περι­φέ­ρεια. Οι αιτή­σεις για προ­σω­ρι­νές δια­τα­γές απορ­ρί­φθη­καν πλήρως. Η μία κρίθηκε ανώριμη λόγω μη εμπρό­θε­σμης επί­δο­σης ανα­κο­πής. Η άλλη απορ­ρί­φθηκε λόγω αναρ­μο­διό­τη­τας πολι­τι­κού δικα­στη­ρίου. Το χθεσινό βήμα έρχεται ως συνέ­χεια αυτής της δικο­νο­μι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.

Το οικο­νο­μικό απο­τύ­πωμα και η πίεση ρευ­στό­τη­τας

Στον πυρήνα βρί­σκε­ται το ποσό των 6.384.094,10 ευρώ που απο­δί­δε­ται στη δημο­τική επι­χεί­ρηση βάσει της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης της 6ης Ιουνίου 2022 για τη λει­τουρ­γία και δια­χεί­ριση του υδρευ­τι­κού έργου από το φράγμα Γαδουρά. Παράλ­ληλα βεβαιώ­θη­καν 6.537.312,36 ευρώ με πράξη είσπρα­ξης από τη φορο­λο­γική αρχή γεγονός που δυσχε­ραί­νει τη φορο­λο­γική ενη­με­ρό­τητα και την καθη­με­ρινή δια­χεί­ριση. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι λογι­στικά σύμβολα. Επη­ρε­ά­ζουν τις πλη­ρω­μές προς τον ανάδοχο, τις προ­μή­θειες, τη μισθο­δο­σία και την αντοχή του συστή­μα­τος σε αιχμές ζήτησης.

Η στάση των θεσμών μετά την παραί­τηση

Η Περι­φέ­ρεια εμφα­νί­ζε­ται σταθερή στη γραμμή διεκ­δί­κη­σης των οφει­λο­μέ­νων με αναφορά στη νομι­μό­τητα των μέτρων που έλαβε. Η δημο­τική επι­χεί­ρηση δια­τυ­πώ­νει το επι­χεί­ρημα ότι η ουσία δεν κρίθηκε και ότι τα κατα­σχε­τή­ρια και οι επι­δό­σεις φέρουν ελατ­τώ­ματα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.