Τοπικές Ειδήσεις

Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου: Έκθεση ιδεών, γενικολογίες και “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το 2026

•Παραδοχή Τσούβαλη και Χαλκιά ότι χάνονται έργα και πόροι • Θα απενταχθούν έργα της Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης, χάνεται το έργο για την αποκατάσταση της βίλας Ακάβη • Ανησυχία από τους δημοτικούς συμβούλους για απουσία έργων για τα χωριά • Την επόμενη εβδομάδα σε
ξεχωριστή συνεδρίαση το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης με την ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.

Πολύωρη συνεδρίαση κατά την οποία αποδείχτηκε η παραδοχή της Δημοτικής Αρχής Ρόδου ότι χάνονται έργα και πόροι από χρηματοδοτικά προγράμματα, ήταν η προχθεσινή, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου όπου κυριάρχησε η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το 2026. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις κοινότητες, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, διαπιστώνοντας την έλλειψη σχεδιασμού έργων για τα χωριά στο νησί.
Επιπλέον, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσούβαλης και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Κώστας Χαλκιάς, παραδέχτηκαν ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι και τόσο… φιλόδοξο, με συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν έργα αλλά και χρηματοδοτήσεις, καθώς δεν προχώρησαν μέσα στις προθεσμίες. Προφανώς, πολλά από αυτά είτε χάνονται οριστικά, είτε δεν πρόκειται να γίνουν αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο.
Αποδείχθηκε πάντως, ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν –περισσότερο- μια “έκθεση ιδεών” παρά το αποτέλεσμα μιας σοβαρής δουλειάς. Ο κ. Τσούβαλης μάλιστα, ομολόγησε ότι χάθηκαν πολλοί μήνες το 2025 καθώς, οι μηχανικοί και οι υπηρεσιακοί, ήταν απασχολημένοι με την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε το 2024 η θεομηνία Bora στο νησί και λόγω της υποστελέχωσης, δεν υπήρξε περιθώριο για πολλή δουλειά…
Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα έλεγαν μέχρι σήμερα σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αλλά και στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδείχθηκε ότι ήταν “έπεα πτερόεντα”… Στην ουσία, χάνονται έργα που ενδεχομένως να μην μπορούν να συνεχιστούν και πόροι από προγράμματα που δεν κατάφεραν να απορροφηθούν.
Και γι’ ακόμη μια φορά, για την Δημοτική Αρχή “φταίνε οι προηγούμενοι” διότι –όπως είπε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ- όταν ανέλαβαν δεν βρήκαν ένα… Ντουμπάι αλλά μια κατάσταση την οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν.
Αναλυτικότερα:

Η ενημέρωση του δημάρχου
Στην αρχική ενημέρωσή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης της ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε. πρότεινε να συζητηθεί σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα (κάτι που έγινε δεκτό από το Σώμα) ενώ για την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Ρόδου με την ΕΤΑΔ (με σημείο αιχμής την διαχείριση των παραλιών) ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε συζητήσεις, ώστε πριν υπογραφτεί, να περιλαμβάνει τους όρους που θα θέσει προς όφελός του, ο Δήμος Ρόδου.
Επίσης αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση με την «Κολοσσός 2047» που αναλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος Ακαδημίας με χρηματοδότηση 5.059.324 ευρώ λέγοντας πως: «Μπορεί να μην αρκούν τα 5 εκ. ευρώ και ενδέχεται να συνεισφέρουμε εμείς, σαν Δήμος με παραπάνω (ίδιους) πόρους».
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Γερονικόλας, είπε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχουν πολλά έργα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και τόνισε πως είναι πλέον αναγκαία, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. «Η Ρόδος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η ανάπτυξη είναι ευθύνη όλων μας –ανεξαρτήτως παράταξης. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός που αν δεν υπάρξει, ο Δήμος κινδυνεύει να κυνηγά την συγκυρία αντί να την διαμορφώνει».
Πολύς λόγος έγινε για τους εργαζόμενους στην ΑΜΚΕ με τον κ. Χαλκιά να δηλώνει ότι δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος κάποιος μισθός για τον μήνα Δεκέμβριο:
«Εκτελέστηκε μια δικαστική απόφαση από την πλευρά των εργαζομένων για δώρα και επιδόματα που δεν είχαν λάβει από προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο πρ/μός τους. Το νομικό τμήμα, μας απάντησε πως δεν είναι εφικτό να γίνει. Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας προκαταβολής μέσα στον Δεκέμβριο –αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό, μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί, νόμιμα, αυτό το τεχνικό ζήτημα. Δεν είναι ταμειακό το πρόβλημα. Έχουμε αποκαταστήσει την ρευστότητα του Δήμου Ρόδου» -ανέφερε.
Για τον κήπο της Ροδιακής Έπαυλης, είπε ότι έκλεισε η πρόσβαση για λόγους ασφαλείας με αίτημα του εργολάβου: «Είναι ένα ακίνητο που βρίσκεται εν μέσω δύο κομβικών οδών που εξυπηρετούσε την πρόσβαση του κοινού. Θ’ ανοίξει και πάλι, μόλις μας το πει ο εργολάβος…».

Ο Σωτήρης Βαγιανός
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή έφερε προς συζήτηση τον στρατηγικό σχεδιασμό της: «Προφανώς και δεν παραλάβαμε το… Ντουμπάι. Αναλάβαμε μια Ρόδο, διαλυμένη ενώ ήρθαν να προστεθούν και οι ζημιές από τη θεομηνία. Έχουμε εκτελέσει ήδη τα 2/4 του σχεδιασμού μας και έχουμε ωριμάσει το 95% ενώ παράλληλα, αποκαταστήσαμε τα πάντα. Μάλλον, σας καλομάθαμε επειδή κάναμε πολλά έργα».

Απαντήσεις για το 1ο ΕΠΑΛ
Στην τοποθέτησή της η αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Σταματία Γιαννέλη αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου όπου αποκολλήθηκαν μεγάλα κομμάτια τσιμέντου λέγοντας πως προχώρησε άμεσα η αναστολή λειτουργίας του σχολείου με αποτέλεσμα, τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεση αποκατάσταση των ζημιών. «Είναι ένα πολύ μεγάλο κτήριο 13.000τ.μ. -η μεγαλύτερη σχολική μονάδα του νησιού και είναι πάρα πολύ δύσκολη η ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το 2026
Εισηγούμενος το θέμα για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ρόδου, για το 2026, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσούβαλης επισήμανε τα εξής:
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2026, κινήθηκε πάνω στις ανάγκες της καθημερινότητας και των Τοπικών Κοινοτήτων. Κοιτώντας τις ανάγκες των Τ.Κ. στο νησί, παρατήρησα ότι το 80% των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, ζητούσαν ασφαλτοστρώσεις και επέκταση δημοτικού φωτισμού. Σε ό,τι αφορά τις μελέτες, είχαμε μια δυσκολία στην ένταξή τους καθώς, πέρσι οι περισσότεροι μηχανικοί μας απουσίαζαν γι’ αρκετούς μήνες για να καταγράψουν τις ζημιές από την θεομηνία Bora (χάσαμε το ¼ του έτους).
Η Υπηρεσία μας λαμβάνοντας υπόψη τα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, την ανάγκη αποπληρωμής ήδη εκτελεσμένων έργων, την ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται καθώς και τις άμεσες ανάγκες δημοπράτησης νέων έργων συνέταξε το συνημμένο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2026. Σύμφωνα με αυτό η προβλεπόμενη πίστωση των Συνεχιζόμενων Έργων που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα για το έτος 2026 ανέρχεται στο ποσό των 4.687.681,00€.

Η προβλεπόμενη πίστωση για το έτος 2026 των Συνεχιζόμενων Έργων που χρηματοδοτούνται από Ίδιους Πόρους του Δήμου και πιστώσεις ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ Σχολείων, ανέρχεται στο ποσό των 8.553.010,00€. Όσον αφορά στα νέα έργα, έχουν περιληφθεί 37 συνολικού προϋπολογισμού 7.910.000,00€- τα οποία συνδέουμε με πολυετή δαπάνη προκειμένου να μπορέσουν να δημοπρατηθούν – με πίστωση για το έτος 2026 – 2.690.000,00€, εκ των οποίων 500.000€ από το ΕΣΠΑ 2021-2027, 50.000 από το INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, 1.890.000,00€ από ίδιους πόρους και ΣΑΤΑ, 100.000,00 από πόρους ΣΑΤΑ σχολείων και 150.000,00 € από εισφορά λόγω ένταξης ή επέκτασης πολεοδομικών σχεδίων».
Για το κομμάτι των έργων της Μεσαιωνικής Πόλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χαλκιάς είπε: «Έχουμε κινηθεί με γνώμονα την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων έργων. Προσωπικά, αυτό το θεωρώ παθογένεια αλλά είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορώ να την αρνηθώ. Ζητούμενο είναι, αυτά τα συνεχιζόμενα έργα –πολλά από τα οποία έρχονται από το παρελθόν- να μπορέσουν να προχωρήσουν. Θα είμαι ειλικρινής… κάποια από αυτά ίσως, να απενταχθούν επειδή πρόκειται για έργα που χρονίζουν, ο βαθμός ολοκλήρωσής τους είναι πολύ μικρός και οι προθεσμίες της χρηματοδότησής τους λήγει στις 31.12.2025. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ιστορικό συγκρότημα του κτηρίου Ακάβη (στη συμβολή των οδών Παπαλουκά και Βορείου Ηπείρου) που έχει πάρα πολύ χαμηλό βαθμό ολοκλήρωσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φταίνε οι κρατικές υπηρεσίες που θα θεωρήσουν ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως, αυτό το έργο. Θα αναζητήσουμε νέα χρηματοδότηση για να αποκαταστήσουμε αυτό το συγκρότημα. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη η ταχεία ολοκλήρωση τέτοιων έργων, επειδή έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας».
Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους και δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα του Τεχνικού Προγράμματος. Η Δημοτική Αρχή, δέχτηκε κριτική από πολλούς δημοτικούς συμβούλους που διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό, έργα στις Δημοτικές Ενότητες και στα χωριά.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πού εντοπίζεται η διαφορά στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος; Επιπλέον, εάν χαθούν κάποια έργα από πού θα αναζητηθούν οι χρηματοδοτήσεις, αφού αυτό είναι ανησυχητικό». Εξέφρασε επίσης την απορία, για ποιον λόγο δεν περιελήφθησαν οι προτάσεις των προέδρων των τοπικών συμβουλίων στο τελικό πρόγραμμα.
Ο κ. Καμπούρης δεν έλαβε ουσιαστικές και σαφείς απαντήσεις –όπως και οι άλλοι σύμβουλοι που ζήτησαν ενημέρωση για τα έργα σε κοινότητες που δεν εμφανίζονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος, σε μια γενικόλογη τοποθέτησή του, επιχείρησε να δικαιολογήσει την πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Είπαμε να δώσουμε βαρύτητα σε κάποια πράγματα στα οποία θεωρούμε ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως το οδικό δίκτυο (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμός). Με βάση τα οικονομικά δεδομένα καταφέρνουμε να υλοποιηθούν κάποια έργα και να μην χρειαστεί, το 2027, να μιλάμε για έργα που δεν υλοποιήθηκαν το 2026. Κι εδώ είμαστε, του χρόνου τέτοια εποχή να συζητήσουμε εάν το πετύχαμε ή όχι. Θα επιθυμούσαμε ένα πιο πλούσιο Τ.Π. αλλά επιλέξαμε να βαδίσουμε με βάση τα οικονομικά μας».

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Άλλα θέματα
Στο 2ο θέμα: Μη αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου ανταποδοτικού Τέλους Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού και διατήρηση των απαλλαγών και μειώσεων των ευπαθών ομάδων από το τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2026, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαλκιάς είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για επιχειρήσεις που λειτουργούν λίγους μήνες να υποβάλουν αίτημα για μειωμένα τέλη. «Έχουν τεθεί κάποια ζητήματα όπως για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
Ο νόμος έχει πρόβλεψη γι’ αυτό –για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερο από εννέα μήνες. Τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα για να χρεωθούν λιγότερο.
Επιπλέον, στις χαμηλές χρεώσεις εντάσσονται οι ευάλωτες ομάδες, κοινωνικό τιμολόγιο, επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν (με ειδική κατηγορία όπου θα εντάξουμε και αυτές που έχουν μικρή παραγωγή αστικών αποβλήτων όπως τα ξυλουργεία, η κλωστοϋφαντουργία, αλουμίνια κ.ο.κ.)
Επειδή έχει τεθεί ένα αίτημα για κάποια απομακρυσμένα χωριά κ.λπ. ο νομοθέτης έχει ήδη προβλέψει να γίνεται η χρέωση με βάση την πραγματική παραγωγή αποβλήτων. Το θέμα θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος “Πληρώνω όσο Πετάω” –ένα σύστημα θεσμοθετημένο που θα εφαρμοστεί από το 2028. Σκοπός μας είναι να ολοκληρώσουμε μετρήσεις μέσα στο 2026 σε περίπου 50 τομείς και από εκεί και πέρα, θα μπούμε στη διαδικασία να μεταβάλουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού» -ανέφερε.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου