ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νικόλαος Μπόνης: «Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο δικαιωματικά πρέπει να το έχει και η Ρόδος!»

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΠΟΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο δικαιωματικά πρέπει να το έχει και η Ρόδος!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τη ση­μα­σία και τον ρόλο της ανα­πτυ­ξια­κής εται­ρεί­ας Κ2 για τα νησιά που βρί­σκο­νται στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και τους στό­χους της, που είναι η προ­ώ­θη­ση με­γά­λων έργων και επεν­δύ­σε­ων από εται­ρεί­ες – κο­λοσ­σούς, ξε­κα­θά­ρι­σε στην συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στη “δ” ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λός της, κ. Νι­κό­λα­ος Μπό­νης.

Πα­ράλ­λη­λα, μι­λά­ει για την προ­σω­πι­κό­τη­τα του πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου και πόσο ση­μα­ντι­κό ρόλο παί­ζει στην εξω­στρέ­φεια της πε­ριο­χής και την αξιο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων projects στην Ελ­λά­δα, αλλά και για την ανά­γκη να επα­νέλ­θουν στην Ρόδο, οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ.

Κύριε Μπόνη, πότε ξε­κί­νη­σε η λει­τουρ­γία της Κ2 και, μέχρι σή­με­ρα, με τι έχει ασχο­λη­θεί;

Η Κ2 ιδρύ­θη­κε το 2021 από την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και από το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Τα­μείο. Είναι ένας ανα­πτυ­ξια­κός ορ­γα­νι­σμός στο πλαί­σιο της δη­μιουρ­γί­ας ανά­λο­γων ορ­γα­νι­σμών από την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, με στόχο να κα­λύ­ψουν τις αδυ­να­μί­ες που έχει ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός στην ευ­ε­λι­ξία κά­ποιων πραγ­μά­των. Είναι μια Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία, αλλά έχου­με υπο­χρέ­ω­ση να ανε­βά­ζου­με στη “Διαύ­γεια” όλες τις πρά­ξεις που γί­νο­νται και ν’ ακο­λου­θού­με κά­ποια πράγ­μα­τα (π.χ. προ­σλή­ψεις) που δεν μπο­ρούν να γί­νουν, όπως στον ιδιω­τι­κό τομέα. Συ­νε­πώς, η Κ2 δη­μιουρ­γή­θη­κε από την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου για να κα­λύ­ψει κά­ποιο κενό που υπήρ­ξε στην ευ­ε­λι­ξία. Έχει απο­δει­χθεί ότι είναι καλό ερ­γα­λείο, διότι δεν είναι τυ­χαίο ότι όλες οι και­νο­το­μί­ες που έρ­χο­νται στη χώρα μας μέσα από την κυ­βέρ­νη­ση με εται­ρεί­ες που θέ­λουν να επεν­δύ­σουν κ.λπ., έρ­χο­νται σ’ εμάς. Η Κ2 είναι μια εται­ρεία η οποία ιδρύ­θη­κε γι’ αυτόν ακρι­βώς τον σκοπό: δη­λα­δή για να μπο­ρέ­σει να “τρέ­ξει” και­νο­το­μί­ες και να εφαρ­μό­σει πράγ­μα­τα που δεν έχου­με στη χώρα μας. Εμείς ως Κ2 ανα­λά­βα­με μετά από αί­τη­μα που δε­χθή­κα­με από τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, να τρέ­ξου­με το πολύ με­γά­λο έργο της ηλε­κτρο­κί­νη­σης και την υπη­ρε­σία vehicle sharing «AstyGo» στην Αστυ­πά­λαια (και σε όλο τον κόσμο) από τον όμιλο Volkswagen σε συ­νερ­γα­σία με την εται­ρεία και τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία –κυ­ρί­ως το Με­τα­φο­ρών που για ό,τι χρειά­στη­κε έγινε με πάρα πολύ γρή­γο­ρους ρυθ­μούς σε επί­πε­δο νο­μο­θε­σί­ας- να προ­χω­ρή­σου­με σε αυτό το εγ­χεί­ρη­μα. Κα­τα­φέ­ρα­με μέσα σε τρεις μήνες από την ημε­ρο­μη­νία που μας ανα­τέ­θη­κε να το “τρέ­ξου­με”, το στή­σα­με, το νο­μο­θε­τή­σα­με και το λει­τουρ­γή­σα­με.

Μι­λή­στε μας γι’ αυτό το project στην Αστυ­πά­λαια.

Το νησί της Αστυ­πά­λαιας με­τα­μορ­φώ­θη­κε σε ένα “πρά­σι­νο” νησί, με φω­το­το­βολ­ταϊ­κά πάρκα, με ανε­μο­γεν­νή­τριες. Σή­με­ρα, έφτα­σε το 50% της πα­ρα­γω­γής να κα­λύ­πτε­ται από Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας. Το υπό­λοι­πο κομ­μά­τι που υπήρ­χε στο νησί, ήταν να δη­μιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ώστε οι κά­τοι­κοι να αντι­κα­τα­στή­σουν τα γη­ρα­σμέ­να αυ­το­κί­νη­τα που λει­τουρ­γούν με θερ­μι­κό κι­νη­τή­ρα, από ηλε­κτρι­κά αυ­το­κί­νη­τα. Αυτό έχει επι­τευ­χθεί στο 50% πε­ρί­που στο νησί –αλλά το πρό­γραμ­μα συ­νε­χί­ζει να είναι ανοι­χτό από την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, καθώς υπάρ­χει, αφε­νός μια με­γα­λύ­τε­ρη επι­δό­τη­ση σε σχέση με την υπό­λοι­πη χώρα, και αφε­τέ­ρου μια επι­δό­τη­ση από τον όμιλο Volkswagen. Επι­πρό­σθε­τα, έχει αντι­κα­τα­στα­θεί το ένα ταξί που υπάρ­χει στο νησί με ηλε­κτρι­κό όχημα, ενώ όλα τα οχή­μα­τα του Δήμου, του Λι­με­ναρ­χεί­ου και της Αστυ­νο­μί­ας, είναι δωρεά από τον όμιλο Volkswagen και είναι ηλε­κτρι­κά, ενώ το ασθε­νο­φό­ρο του νη­σιού είναι το πρώτο στην Ευ­ρώ­πη που είναι… ηλε­κτρι­κό. Επί­σης, υπάρ­χει ηλε­κτρο­κί­νη­ση στο νησί σε τρία σκέλη: το πρώτο το έχει η Κ2 -είναι μια υπη­ρε­σία on demand αστι­κής με­τα­κί­νη­σης για κα­τοί­κους και επι­σκέ­πτες, το δεύ­τε­ρο είναι η ενοι­κί­α­ση αυ­το­κι­νή­του με την ώρα και το τρίτο σκέ­λος είναι σκού­τερ και ηλε­κτρι­κά πο­δή­λα­τα, τα οποία μπο­ρεί κά­ποιος να νοι­κιά­σει μέσα από μια έξυ­πνη εφαρ­μο­γή και δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα με­τα­κί­νη­σης στο νησί, με “πρά­σι­νη” ενέρ­γεια. Αυτό επι­τυγ­χά­νε­ται με ένα φω­το­βολ­ταϊ­κό σύ­στη­μα που έχου­με εγκα­τα­στή­σει στον χώρο που είναι το hub των αυ­το­κι­νή­των για συ­ντή­ρη­ση και φόρ­τι­ση των οχη­μά­των δια­θέ­το­ντας κα­θα­ρή ενέρ­γεια στην Αστυ­πά­λαια. Σκο­πός της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης είναι το νησί να φτά­σει να λει­τουρ­γεί ολο­κλη­ρω­τι­κά στο 100% με Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας και η με­τα­κί­νη­ση να γί­νε­ται απο­κλει­στι­κά με ηλε­κτρι­κά οχή­μα­τα. Εμείς, κα­λύ­πτου­με όλο το φάσμα καθώς και την αστι­κή με­τα­κί­νη­ση –η οποία, δυ­στυ­χώς στα μικρά νησιά μας, δεν υπάρ­χει. Σκο­πός του ανα­πτυ­ξια­κού ορ­γα­νι­σμού (Κ2) είναι αυτό το μο­ντέ­λο να εφαρ­μο­στεί και στα υπό­λοι­πα νησιά της Πε­ρι­φέ­ρειάς μας. Αυτή την πε­ρί­ο­δο, δου­λεύ­ου­με το ίδιο business plan σε ένα άλλο νησί (με­γα­λύ­τε­ρο από την Αστυ­πά­λαια) στις Κυ­κλά­δες.

Από εκεί και πέρα, υπάρ­χει το με­γά­λο project “Rhodes Co-Lab”. Θα ήθελα να μας μι­λή­σε­τε και γι’ αυτό.

Είναι γνω­στό, ότι η Κ2 σε συ­νερ­γα­σία με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου έχει σε εξέ­λι­ξη και το με­γά­λο εγ­χεί­ρη­μα μαζί με την TUI, το γνω­στό “Rhodes Co-Lab”, για τη Ρόδο. Είναι τε­ρά­στιο έργο, είναι ένας… πα­γκό­σμιος πι­λό­τος! Η αλή­θεια είναι ότι τα­ξι­δεύ­ο­ντας σε άλλες πε­ριο­χές της Ευ­ρώ­πης, βλέ­που­με ξε­νο­δο­χεία τα οποία είναι πι­στο­ποι­η­μέ­να από αντί­στοι­χους φο­ρείς του εξω­τε­ρι­κού κι έχουν το πι­στο­ποι­η­τι­κό της “sustainability”. Αυτό λοι­πόν, θέ­λου­με να γίνει για όλο το νησί της Ρόδου. Αφορά σε ένα με­γά­λο εγ­χεί­ρη­μα με την TUI και την ΠΝΑι. Εμείς έχου­με εμπλα­κεί στη λει­τουρ­γία και στο στή­σι­μο, ώστε να φτά­σου­με σε ένα ση­μείο και να μπο­ρέ­σου­με να το κά­νου­με πράξη. Υπάρ­χει ήδη άρι­στη συ­νερ­γα­σία με την Ένωση Ξε­νο­δό­χων Ρόδου, αλλά και τους υπό­λοι­πους φο­ρείς του νη­σιού, οι οποί­οι εμπλέ­κο­νται ενερ­γά, ώστε αυτό το εγ­χεί­ρη­μα –που είναι το πρώτο στην Ευ­ρώ­πη και αφορά στο νησί της Ρόδου- να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Το project ξε­κί­νη­σε πριν από δύο πε­ρί­που χρό­νια από την ΠΝΑι και η Κ2 ενε­πλά­κη στο μέτρο που μπο­ρού­με να δώ­σου­με την ευ­ε­λι­ξία που απαι­τεί­ται έχο­ντας το know how.

Όλα αυτά, γί­νο­νται από εδώ, από τη Ρόδο, από την εται­ρεία Κ2 που στε­γά­ζε­ται στο Πα­λαιό Προ­ξε­νείο, στο κέ­ντρο της πόλης, το οποίο δια­τη­ρή­σα­με σε­βό­με­νοι την ιστο­ρι­κό­τη­τα του χώρου.

Συ­νε­πώς, η Κ2 είναι ένας ορ­γα­νι­σμός ο οποί­ος ιδρύ­θη­κε από την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κι έχει κα­τα­στεί το πρό­τυ­πο, αλλά και ο φο­ρέ­ας όλων των νέων τε­χνο­λο­γιών και επεν­δύ­σε­ων που γί­νο­νται στη χώρα. Μέσω της Κ2 μπο­ρεί να επι­τε­λε­στεί αυτό που δεν μπο­ρεί να κάνει η ΠΝΑι με άλλο τρόπο. Ση­μειώ­νε­ται πως όλοι οι ανα­πτυ­ξια­κοί ορ­γα­νι­σμοί που έχουν ιδρυ­θεί, προ­σπα­θούν να μά­θουν πώς είναι δυ­να­τόν να υλο­ποι­η­θούν έργα που έρ­χο­νται από πα­γκό­σμιους κο­λοσ­σούς. Δεν είναι τυ­χαίο που ονό­μα­τα τε­ρά­στιου βε­λη­νε­κούς έρ­χο­νται να συ­νερ­γα­στούν με την ΠΝΑι, ενώ την ίδια ώρα στην υπό­λοι­πη χώρα κά­ποιοι ανα­ζη­τούν τρό­πους να κά­νουν κάτι ανά­λο­γο. Εδώ, υπάρ­χει ένας άν­θρω­πος (ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης) και μία εται­ρεία (η Κ2) που μπο­ρούν να συ­νεν­νοη­θούν με τέ­τοιες εται­ρεί­ες – κο­λοσ­σούς για να φέ­ρουν εις πέρας, έργα που είναι πολύ δύ­σκο­λο να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν με την υπάρ­χου­σα ελ­λη­νι­κή γρα­φειο­κρα­τία.

Έχει ση­μα­σία να ση­μειώ­σου­με ότι η Κ2 έχει προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, παίρ­νει χο­ρη­γί­ες από τις με­γά­λες εται­ρεί­ες, αλλά δεν παίρ­νει χρη­μα­το­δο­τή­σεις από ευ­ρω­παϊ­κά ή άλλα προ­γράμ­μα­τα.

Μιας και μι­λά­με για την ανά­πτυ­ξη, θα ήθελα ένα σχό­λιο για την επα­να­φο­ρά των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ και στη Ρόδο.

Θα μι­λή­σω ως πο­λί­της και ως πρώην πρό­ε­δρος του ΕΣΡ. Ο ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο δι­καιω­μα­τι­κά πρέ­πει να το έχει και η Ρόδος! Η αλή­θεια είναι ότι έχου­με δώσει πολ­λές μάχες για την επα­να­φο­ρά του. Ωστό­σο, το γε­γο­νός πως επα­νήλ­θε σε κά­ποια νησιά απο­τε­λεί μια θε­τι­κή εξέ­λι­ξη. Θα συ­νε­χί­σου­με τον αγώνα μέχρι να επα­νέλ­θει και στη Ρόδο. Σχε­τι­κά με το Με­τα­φο­ρι­κό Ισο­δύ­να­μο, δεν λει­τούρ­γη­σε όσον αφορά στις επι­χει­ρή­σεις. Για τους ιδιώ­τες, λει­τούρ­γη­σε προς την σωστή κα­τεύ­θυν­ση. Θα σας έλεγα ότι θα ήταν κα­λύ­τε­ρο να μεί­νει το Με­τα­φο­ρι­κό Ισο­δύ­να­μο όπως θε­σπί­στη­κε για τους ιδιώ­τες και να επα­νέλ­θει ο μειω­μέ­νος ΦΠΑ στην “πηγή” –δη­λα­δή στις επι­χει­ρή­σεις. Όλα είναι αλ­λη­λέν­δε­τα και γνω­ρί­ζου­με πως οι αυ­ξή­σεις με­τα­κυ­λί­ο­νται στην αγορά και στον κα­τα­να­λω­τή. Γι’ αυτό λέω ότι η επα­να­φο­ρά των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ και στη Ρόδο θα μπο­ρού­σε να επι­λύ­σει πολλά προ­βλή­μα­τα και να μας κά­νουν πιο αντα­γω­νι­στι­κούς ακόμη και σε σχέση με άλλες πε­ριο­χές της Ελ­λά­δας.

Θα ήθελα να σας ζη­τή­σω ένα σχό­λιο για τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο. Η πα­ρου­σία και η δρα­στη­ριό­τη­τά του έχει δια­δρα­μα­τί­σει σο­βα­ρό ρόλο στην ανά­πτυ­ξη της πε­ριο­χής μας;

Ασφα­λώς. Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος δια­νύ­ει την τρίτη θη­τεία του στην ΠΝΑι και, πα­ράλ­λη­λα, εκ­προ­σω­πεί επά­ξια τη χώρα μας. Δεν είναι τυ­χαίο το γε­γο­νός πως εκλέ­χθη­κε στην προ­ε­δρία της ΕΝΠΕ, ενώ όλα τα σύγ­χρο­να projects στην Ελ­λά­δα έρ­χο­νται στο Νότιο Αι­γαίο. Αυτό δεν είναι τυ­χαίο! Οφεί­λε­ται στον ίδιο τον Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο, ο οποί­ος χαί­ρει της εμπι­στο­σύ­νης, τόσο της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης όσο και των Ευ­ρω­παί­ων. Συ­νε­πώς εκ­προ­σω­πεί επά­ξια τον τόπο μας, και είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τα­τος σε ό,τι κι αν ανα­λά­βει.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.