Την αυτόματη διαγραφή όσων φοιτητών δεν περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά μητρώα των πανεπιστημίων, επειδή η εγγραφή τους έγινε σε χρόνο προγενέστερο της μηχανογράφησης του φοιτητολογίου, ζητάει η Σύνοδος Πρυτάνεων από το υπουργείο Παιδείας. Το αίτημα διατυπώθηκε χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου, και ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της προθεσμίας που έχει δοθεί στα ΑΕΙ για να στείλουν τους καταλόγους των φοιτητών που θα διαγραφούν. Επίσης, η Σύνοδος ζητάει και μικρή παράταση για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων από φοιτητές που διαγράφονται.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζεται από πρυτάνεις, τα ΑΕΙ έχουν πολλούς φοιτητές που έκαναν την εγγραφή τους πριν οργανωθεί ηλεκτρονικά το φοιτητολόγιο· αυτό προσδιορίζεται πριν από τη δεκαετία του ’90. Βεβαίως, η κατάσταση σε κάθε ΑΕΙ είναι διαφορετική. Γι’ αυτό, πρυτάνεις ζητούν να υπάρξει αυτόματη διαγραφή όσων «αιωνίων» φοιτητών δεν υπάρχουν στο μηχανογραφημένο φοιτητολόγιο.
Υπ. Παιδείας: Από σήμερα οι αιτήσεις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών φοιτητών – Πότε λήγει η προθεσμία
Τα στοιχεία της Συνόδου Πρυτάνεων για τους λιμνάζοντες φοιτητές έχουν ταξινομήσει τους φοιτητές ανά δεκαετία με βάση το έτος εγγραφής. Παράλληλα, υπάρχουν 21.344 φοιτητές τεσσάρων ΑΕΙ που εμφανίζονται με απροσδιόριστο έτος εγγραφής λόγω μη ύπαρξης φοιτητολογίου στα ΑΕΙ. Με βάση τα στοιχεία της Συνόδου Πρυτάνεων, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) υπάρχει εγγεγραμμένος από το 1933 και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1938. Ο συνολικός αριθμός των λιμναζόντων φοιτητών που δεν πρόλαβαν τη μηχανογράφηση του φοιτητολογίου εξαρτάται από το έτος που έγινε η μηχανογράφηση σε κάθε ίδρυμα.
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι για να γίνει δεκτό το αίτημα των πρυτάνεων θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφισθεί νομοθετική τροπολογία, καθώς το πλαίσιο των διαγραφών ορίζεται από νόμο. Η αλλαγή της νομοθεσίας δεν μπορεί να γίνει με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη άφηναν αιχμές κάνοντας λόγο για ολιγωρία και παρελκυστική πολιτική των πρυτάνεων στο θέμα, καθώς ο νόμος για τις διαγραφές των φοιτητών ισχύει από το 2021.
ΕΚΠΑ: Ζητούν παράταση για τους αιωνίους
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τον Δεκέμβριο θα διαγραφούν από τα μητρώα των ελληνικών πανεπιστημίων περίπου 285.000 φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τόσο τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής τους όσο και την παράταση που τους έδωσε ο νόμος 5224 του 2025. Αντιθέτως, πάνω από 30.000 φοιτητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άρα μπορούν να αξιοποιήσουν τη διορία που τους δίνει ο νόμος.
Πηγή: kathimerini.gr















