ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ανεργία και ανισότητες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέγεθος γραμμάτων

Η ανερ­γία και οι αυ­ξα­νό­με­νες ανι­σό­τη­τες με­τα­ξύ των πλου­σί­ων και των φτω­χών βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο των ανη­συ­χιών των ηγε­τών για το 2015, σύμ­φω­να με την ετή­σια με­λέ­τη με τίτλο «Προ­ο­πτι­κές της πα­γκό­σμιας ατζέ­ντας» που δό­θη­κε σή­με­ρα στη δη­μο­σιό­τη­τα από το Πα­γκό­σμιο Οι­κο­νο­μι­κό Φό­ρουμ, η έδρα του οποί­ου βρί­σκε­ται στη Γε­νεύη.

Οι ανη­συ­χί­ες αυτές βρί­σκο­νται στις δύο πρώ­τες θέ­σεις του κα­τα­λό­γου με τις 10 κύ­ριες τά­σεις που ανα­μέ­νουν για το 2015 αυτοί που παίρ­νουν τις απο­φά­σεις στον κόσμο και ερω­τή­θη­καν από το Φό­ρουμ.

Το Πα­γκό­σμιο Οι­κο­νο­μι­κό Φό­ρουμ ορ­γα­νώ­νει κάθε χρόνο τον Ια­νουά­ριο το Φό­ρουμ του Ντα­βός, το ετή­σιο ρα­ντε­βού της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μι­κής και πο­λι­τι­κής ελίτ.

Συ­νο­λι­κά 1.800 ει­δι­κοί του Φό­ρουμ ερω­τή­θη­καν σχε­τι­κά με τις ανη­συ­χί­ες των ηγε­τών για τους 12 με 18 επό­με­νους μήνες.

Πέ­ρυ­σι οι δύο κύ­ριες ανη­συ­χί­ες των ηγε­τών ήταν οι εντά­σεις στη Συρία και τη Βό­ρεια Αφρι­κή, καθώς και το χάσμα με­τα­ξύ πλου­σί­ων και φτω­χών.

«Η ση­μα­σία που απο­δί­δε­ται στην ανι­σό­τη­τα και την ανερ­γία», που είναι πρώ­τες στον φε­τι­νό κα­τά­λο­γο, «δεί­χνει πως αυτές οι ανη­συ­χί­ες επι­δει­νώ­θη­καν σε σχέση με τα προη­γού­με­να χρό­νια», ανα­φέ­ρει το Φό­ρουμ.

Οι ει­δι­κοί ανα­φέ­ρουν επί­σης πως δύο τά­σεις έκα­ναν την εμ­φά­νι­σή τους σ’ αυτή την ετή­σια με­λέ­τη για πρώτη φορά αφό­του άρ­χι­σε, το 2010. Πρό­κει­ται για την ενί­σχυ­ση του γε­ω­στρα­τη­γι­κού αντα­γω­νι­σμού (4η θέση), όπως οι αυ­ξα­νό­με­νες εντά­σεις ανά­με­σα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και την άνοδο του εθνι­κι­σμού (8η θέση).

Η έλ­λει­ψη ηγε­σί­ας πρό­κει­ται να επι­δει­νω­θεί το 2015, σύμ­φω­να μ’ αυ­τούς που παίρ­νουν τις απο­φά­σεις. Το­πο­θε­τούν την ανη­συ­χία αυτή στην 3η θέση, από την 7η στην οποία βρι­σκό­ταν το 2014.

Αυτοί που παίρ­νουν τις απο­φά­σεις ανη­συ­χούν επί­σης σχε­τι­κά με το πε­ρι­βάλ­λον Έτσι η επι­δεί­νω­ση της ρύ­παν­σης στις ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες βρί­σκε­ται στην 6η θέση, ακρι­βώς μπρο­στά από τον πολ­λα­πλα­σια­σμό των ακραί­ων με­τε­ω­ρο­λο­γι­κών φαι­νο­μέ­νων.

Ο φόβος της λει­ψυ­δρί­ας βρί­σκε­ται στην 9η θέση, μπρο­στά από την αυ­ξη­μέ­νη ση­μα­σία της υγεί­ας για την οι­κο­νο­μία, κάτι που κα­τα­δει­κνύ­ει “τη σχέση ανά­με­σα σ’ έναν πλη­θυ­σμό με καλή υγεία και μια υγιή οι­κο­νο­μία”.

Το ση­μείο αυτό υπο­γραμ­μί­ζει την ανη­συ­χία για τις λοι­μώ­δεις νό­σους, σύμ­φω­να με το Φό­ρουμ, σ’ ένα πλαί­σιο πα­γκό­σμιας υγειο­νο­μι­κής κρί­σης η οποία συν­δέ­ε­ται με την επι­δη­μία του ιού Έμπο­λα.

Το Φό­ρουμ κα­τέ­τα­ξε επί­σης αυτές τις τά­σεις για το 2015 ανα­λό­γως γε­ω­γρα­φι­κής πε­ριο­χής.

Οι προ­κλή­σεις ανά πε­ριο­χή

Στην Ευ­ρώ­πη, τα πρό­σω­πα που λαμ­βά­νουν τις απο­φά­σεις θέ­τουν ως προ­τε­ραιό­τη­τα την αντι­με­τώ­πι­ση προ­κλή­σε­ων όπως η οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη, η και­νο­το­μία, η ανερ­γία των νέων και οι σχέ­σεις Ε.Ε. – Ρω­σί­ας.

Στη Βό­ρεια Αμε­ρι­κή, αυτοί που λαμ­βά­νουν τις απο­φά­σεις θέ­τουν στο Νο1 των προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζουν για το 2015 τη μεί­ω­ση των ανι­σο­τή­των, τις γε­ω­πο­λι­τι­κές ανα­κα­τα­τά­ξεις και την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή.

Στην Ασία, οι προ­τε­ραιό­τη­τες αυτών που απο­φα­σί­ζουν είναι οι γεωπoλι­τι­κές εντά­σεις και οι διαρ­θρω­τι­κές οι­κο­νο­μι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις.

Στη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή, οι κύ­ριες προ­κλή­σεις είναι η δια­φθο­ρά, η εκ­παί­δευ­ση και οι αυ­ξα­νό­με­νες ανι­σό­τη­τες.

Στη Μέση Ανα­το­λή και τη Βό­ρεια Αφρι­κή, η επί­μο­νη ανερ­γία των νέων, οι πο­λι­τι­κές με­τα­βά­σεις και οι κοι­νω­νι­κές εντά­σεις έρ­χο­νται επι­κε­φα­λής του κα­τα­λό­γου με τις προ­κλή­σεις του 2015.

Τέλος στην υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή η εκ­παί­δευ­ση, η σωστή δια­κυ­βέρ­νη­ση και οι υπο­δο­μές είναι οι κύ­ριες προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν αυτοί που λαμ­βά­νουν τις απο­φά­σεις.

Thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.