Με τον Αύγουστο προ των πυλών και τις πληρότητες σε πολλά ξενοδοχεία της χώρας να κινούνται ακόμα και στο 50%, πράγμα πρωτόγνωρο για τους επαγγελματίες της φιλοξενίας, το φετινό καλοκαίρι αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα της χώρας, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που προσδοκούν αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.
Όπως τονίζει στο Tornos News η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, την φετινή χρονιά θα τη σφραγίσουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, από επισκέπτες νεότερης ηλικίας που επιλέγουν τον προορισμό τους όχι βάσει προτίμησης, αλλά βάσει τιμής. Για αυτούς δεν έχει σημασία την τελευταία στιγμή που θα κάνουν κράτηση αν θα πάνε Κρήτη, Ζάκυνθο ή Ίμπιζα, αφού το κριτήριο τους είναι η τιμή του τουριστικού πακέτου, με τους Έλληνες ξενοδόχους να προβαίνουν σε εκπτώσεις για την προσέλκυση τους.
Περιγράφοντας τα δεδομένα που οδήγησαν στην παραπάνω διαπίστωση, η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ υπενθυμίζει ότι η εικόνα άλλαξε ραγδαία από την άνοιξη και μετά. Η χρονιά είχε ξεκινήσει για την Ελλάδα με τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι προκρατήσεις καταγράφονταν αυξημένες πάνω από 20% σε σχέση με το 2024 και η αγορά έστελνε αισιόδοξα μηνύματα μέχρι και την έκθεση ITB στο Βερολίνο. Ωστόσο, από το Πάσχα και έπειτα, η ευρωπαϊκή οικονομική πίεση στα νοικοκυριά φρέναρε τη ζήτηση, με την ελληνική αγορά να βιώνει ένα «πάγωμα» που αυτό αποτυπώθηκε και στις κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία .
Όπως εξηγεί η Χριστίνα Τετράδη, «οι ευρωπαϊκες οικογένειες πίεσαν τον προϋπολογισμό τους και έσπευσαν να κλείσουν από νωρίς τις προσφορές που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία μεγάλη καθυστέρηση στις κρατήσεις, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, καθώς όλα γίνονται την τελευταία στιγμή». Άλλωστε όταν κλείνονται οι πρώτες κρατήσεις οι τιμές που δίνονται είναι με σημαντικές εκπτώσεις, τουλάχιστον 20%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων στη Βόρεια Ελλάδα οι επιχειρηματίες δίνουν μάχη για να προσελκύσουν τουρίστες από τα Βαλκάνια ακόμα και τώρα, ενώ στα νησιά παρατηρείται μια εναλλαγή τουριστών που αποφασίζουν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή αν θα ταξιδέψουν στη Ζάκυνθο ή… στην Ίμπιζα, ανάλογα με τις τιμές.
Φυσικά, εδω να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας βραχυχρόνια μίσθωση που οι τιμές των εν λόγω καταλυμάτων σε πολλές περιπτώσεις είναι καθόλα ανταγωνιστικές, με τα ξενοδοχεία να χάνουν σημαντικό μερίδια προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι απαντάνε στα παραπάνω με δυναμικό ψηφιακό μάρκετινγκ, επενδύοντας σε Google Ads, διαφημίσεις σε Trivago, Expedia κλπ– μια στρατηγική που έχει μεν αποτέλεσμα, αλλά και υψηλό κόστος για τις μονάδες. Παρά τις προσπάθειες, ο φετινός Αύγουστος δεν θυμίζει για πολλούς τα προηγούμενα χρόνια, όταν η πληρότητα έφτανε ταβάνι από τον Μάιο. Προσδοκία φυσικά όλων είναι ακόμα και την τελευταία στιγμή η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι να αγγίξει τα περσινά επίπεδα.
Τέλος, η κυρία Τετράδη κάνει λόγο για μια ευκαιρία και για το ελληνικό κοινό να βρει ακόμα και τώρα εξαιρετικές τιμές σε Ελληνικά ξενοδοχεία, αρκεί να τις αναζητήσει στο διάδρομο. Αναφερόμενη στις τιμές για τους Έλληνες, η κυρία Τετράδη ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχουν διαφορετικές τιμολογήσεις – οι τιμές είναι ίδιες για όλους, Έλληνες και ξένους, γιατί όλα είναι πλέον στο διαδίκτυο και προσβάσιμα παγκοσμίως».
Πηγή: tornosnews.gr