Τοπικές Ειδήσεις

Τέλος Ιουλίου θα παρουσιαστεί η πρώτη φάση του Πολεοδομικού Σχεδίου της Κω

«Τέλος Ιουλίου θα παρουσιαστεί η πρώτη φάση του τοπικού  πολεοδομικού σχεδίου της Κω»
«Εμείς δεν έχουμε θέμα με τη χρήση της οικίας Μπρουνέττη. Μας ενδιαφέρει να σωθεί το μνημείο, να αποκατασταθεί. Η κακοποίηση του μνημείου είναι αυτό που μας ενοχλεί»

«Δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η οικία Μπρουνέττη να κακοποιηθεί από όποιον την ενοικιάσει, διότι έχει χαρακτηριστεί μνημείο» δηλώνει στον «Σ» ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω Γιώργος Χρυσουλάκης. Εξηγεί πως η χρήση του ακινήτου ως «γενικής κατοικίας» που σημαίνει ότι, μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, από κατοικία μέχρι ξενοδοχείο κ.λ.π., δεν έχει καμία σημασία. Μάλιστα, παραλλήλισε τη συγκεκριμένη υπόθεση με την περίπτωση Τζελσομίνο. «Εμάς μας ενδιαφέρει να σωθεί το μνημείο, να αποκατασταθεί. Η κακοποίησή του είναι αυτό που μας ενοχλεί» δηλώνει ξεκάθαρα.

Παράλληλα, μας μιλά για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κω, η πρώτη φάση του οποίου ενώ προβλεπόταν να παρουσιαστεί αρχές Ιουνίου, τελικά, επειδή ζήτησαν παράταση οι μελετητές, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην τοπική επιτροπή στην οποία προεδρεύει και η ανοιχτή παρουσίαση του σχεδίου θα γίνει προς το τέλος Ιουλίου.

Τέλος, εξηγεί το πώς θα λειτουργήσει το ψηφιοποιημένο αρχείο της Πολεοδομίας, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως και του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, έχει αυστηρό χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2026, ειδάλλως, θα χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, ας ξεκινήσουμε τη σημερινή μας κουβέντα με την οικία  Μπρουνέττη, με το κτίριο που στέγαζε την 80 ΑΔΤΕ. Ανατρέχοντας στο αρχείο της εφημερίδας,  το 2022 είχατε δηλώσει ότι επιθυμία σας είναι, η διάσωση του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς και του Οινοποιείου. Βλέπουμε τώρα την ΕΤΑΔ Α.Ε. να ενοικιάζει το κτίριο. Πώς το σχολιάζετε;

Γ.Χ.: Καταρχάς, η κατοικία Μπρουνέττη έχει κηρυχθεί μνημείο, με ένα ΦΕΚ του 2016. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει περίπτωση όποιος και αν το πάρει, να το κακοποιήσει. Θα είναι από πάνω του η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως έγινε και με το Τζελσομίνο. Οπότε, είτε σε ιδιώτη πάει, είτε ενδιαφερθεί ο δήμος ή κάποιος άλλος φορέας, νομίζω ότι δεν διατρέχει το μνημείο κανένα κίνδυνο.

Ερ: Ναι, το αντιλαμβάνομαι αυτό, αλλά το ερώτημα είναι, γιατί δεν το πήρε ο δήμος. Γνωρίζω ότι είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν απέδωσαν. Γιατί;

Γ.Χ.: Ο δήμος δεν το πήρε γιατί αυτό βγήκε στον πλειστηριασμό για πώληση το 2013 με 2014, με τιμή εκκίνησης 1.450.000 ευρώ. Δεν έλαβε μέρος στον πλειστηριασμό η  τότε δημοτική αρχή και κατά συνέπεια παρέμεινε στο δημόσιο. Το ζήτημα είναι ότι δεν κινδυνεύει αυτό όπως κινδύνευε ο Ναυτικός Όμιλος.

Ερ: Στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΑΔ Α.Ε. αναφέρει ότι η χρήση του ακινήτου είναι «γενική κατοικίας» που σημαίνει ότι, μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Από κατοικία μέχρι ξενοδοχείο κ.λ.π.

Γ.Χ.: Δεν μας πειράζει αυτό. Και το Τζελσομίνο καφετέρια και εστιατόριο έγινε. Εμείς δεν έχουμε θέμα με τη χρήση. Εμάς μας ενδιαφέρει να σωθεί το μνημείο, να αποκατασταθεί και φυσικά, επειδή αυτά τα κτίρια έχουν ένα ετήσιο κόστος συντήρησης αρκετά υψηλό, αν το πάρει ιδιώτης από κάπου πρέπει να αντλήσει χρήματα. Η κακοποίηση του μνημείου είναι αυτό που μας ενοχλεί.

Ερ: Κατά την άποψή σας, θα μπορούσε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό ο δήμος και να το ενοικιάσει αξιοποιώντας το αναλόγως; Διότι προτάσεις για την αξιοποίησή του υπάρχουν.

Γ.Χ.: Βεβαίως, αλλά αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους, διότι, εάν χρειαστεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου, θα αναφερθεί το ποσό που θα «χτυπήσει» ο δήμος τον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οπότε, οι δυνητικοί ενοικιαστές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων μέχρι που είναι διατεθειμένος ο δήμος να φτάσει το ποσό.

Ερ: Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε, αλλά ίσως να υπάρχει τρόπος. Απομένει να το δούμε. Ας αλλάξουμε θέμα. Τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Αρχές Μαΐου μου είχατε πει ότι, αρχές Ιουνίου θα παρουσιαστεί στην Κω η πρώτη του φάση και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο ΤΕΕ και στο ΥΠΕΝ. Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και ακόμα δεν το έχουμε δει.

Γ.Χ.: Θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα η πρώτη φάση, δηλαδή τα σενάρια, στην Τοπική Επιτροπή στην οποία προεδρεύω εκ μέρους του ΤΕΕ και στην οποία συμμετέχουν η κυρία Λάλου, Αρχιτεκτόνισσα, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος από το υπουργείο και η κυρία Αντωνοπούλου εκ μέρους του δήμου. Αφού παρουσιαστούν σε εμάς, θα κανονίσουμε ημερομηνία που θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση, όπως έγινε και με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, προς το τέλος του Ιουλίου.

Ερ: Η καθυστέρηση της παρουσίασης πού οφείλεται;

Γ.Χ.: Δόθηκε μια μικρή παράταση. Θα πρέπει να τονίσω ότι, επειδή η δράση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το πρόγραμμα Ελλάδα 2, δεν υπάρχουν περιθώρια για παρατάσεις παρά μόνο εάν εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδάλλως, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα έχουμε επισημάνει αυτά στους μελετητές, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν. Θα πρέπει, λοιπόν, να παραδοθούν τα πάντα, με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, στο τέλος Απριλίου του 2026 το αργότερο. Δηλαδή, και η δεύτερη φάση θα πρέπει να παραδοθεί τέλος Απριλίου 2026. Φανταστείτε ότι θα πάνε κάπου 300 διατάγματα μαζεμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2027 να έχουν πάρει εγκρίσεις και αριθμό ΦΕΚ για να δοθούν τα χρήματα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να πάρουμε τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ: Θυμίστε μου ποιο είναι το μελετητικό γραφείο.

Γ.Χ.: Μελετητής είναι η ομάδα Ρoϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. η οποία είναι σύμπραξη μελετητών. Είναι ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν διάφορα τεχνικά γραφεία, γιατί χρειάζονται πάρα πολλές ειδικότητες.

Ερ: Άρα, η καθυστέρηση οφείλεται στο τεχνικό γραφείο.

Γ.Χ.: Ναι, ζήτησαν περισσότερο χρόνο, αλλά εν πάση περιπτώσει, το έχουμε πει και το λέμε και ευθέως, ότι, αντιλαμβανόμαστε πως η χρονική πίεση μπορεί να οδηγήσει και σε κάποια λάθη, κάποιες μικρές αστοχίες, αλλά ο μη σχεδιασμός είναι χειρότερος από έναν σχεδιασμό με κάποιες ελλείψεις ενδεχομένως.

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, ας κλείσουμε τη συνέντευξη με την ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας μας. Ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει ουκ ολίγες φορές. Πείτε μας δυο λόγια για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Γ.Χ.: Μιλάμε για ψηφιοποίηση 22 χιλιάδων φακέλων, οι οποίοι αφορούν την Κω και την Νίσυρο. Θα έχει τελειώσει η ψηφιοποίηση μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και το έργο θα το παραδώσει ο εργολάβος στο ΤΕΕ, το οποίο είναι φορέας υλοποίησης, όπως και στο προηγούμενο έργο.  Από κει και πίσω, όλα αυτά θα παραδοθούν συνολικά στο τέλος Απριλίου του ’26 στο υπουργείο και θα περαστούν σε ΦΕΚ. Θα πρέπει να πούμε ότι, δεν γίνεται μόνο ψηφιοποίηση όλου του φακέλου της αδείας. Γίνεται ψηφιοποίηση και των σχεδίων και των τεχνικών περιγραφών και οποιονδήποτε εγγράφων έχει μέσα η άδεια, όλου του φακέλου. Σε δεύτερη φάση όμως, θα γίνει και γεωχωρική κατανομή.

Ερ: Τι σημαίνει αυτό; 

Γ.Χ.: Ότι οι άδειες θα καταγραφούν στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο οποίος θα περιέχει όλες τις εθνικές γραμμές, αιγιαλούς, παραλίες, δάση, αρχαιολογικούς χώρους, διάφορες ζώνες οικιστικού ελέγχου, θα περιέχει όλους τους όρους δόμησης,  όλα τα σχέδια πόλης, όλους τους οικισμούς. Θα κάνεις κλικ στο οικόπεδο και θα βλέπεις τι άδειες έχουν εκδοθεί. Αυτό σημαίνει γεωχωρική κατανομή. Δηλαδή, θα δίνει μια πληροφορία αυτός ο χάρτης, που ένας μηχανικός ήθελε μήνες για να τη συλλέξει και ο ιδιώτης είχε κόστος. Είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και πέραν τούτου, αυξάνει τη διαφάνεια, μηδενίζει τη διαφθορά, τις οποίες παρεμβάσεις εκ των υστέρων κ.λ.π.

Ερ: Δηλαδή, εάν θέλω τον φάκελο του σπιτιού μου ολοκληρωμένο, θα μπορώ με ένα αίτημα, με ένα κλικ,  να τον έχω;

Γ.Χ.: Βεβαίως. Θα έχουν πρόσβαση οι μηχανικοί, οι δικηγόροι με κάποια εξουσιοδότηση από τον ιδιώτη. Όπως κάνουμε σήμερα στην Πολεοδομία που πάμε μία αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση ή μία εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη ότι μας εξουσιοδοτεί να πάρουμε τον φάκελό του. Το ίδιο πράγμα θα γίνεται ψηφιακά και με ένα κλικ, ενδεχομένως πληρώντας ένα πολύ μικρό ανταποδοτικό κόστος, θα σου έρχονται όλα τα σχέδια στον υπολογιστή σου. Στο αρχείο της Πολεοδομίας δεν έχουν πρόσβαση μόνο οι μηχανικοί, έχουν και οι ιδιώτες. Αν θέλει κάποιος ιδιώτης να πάει μόνος του να δει το φάκελό του και να φωτοτυπήσει, να σκανάρει σχέδια, μπορεί, έχει το δικαίωμα αρκεί να έχει έννομο συμφέρον. Το ίδιο πράγμα θα μπορεί να γίνει και ψηφιακά. Θα έχει πρόσβαση στους φακέλους που τον αφορούν, πιθανότατα με τους κωδικούς taxis και θα μπορεί να πάρει τα σχέδιά του χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του, χωρίς να έχει τον κόστος του σκαναρίσματος, με ένα κλικ.

Ερ: Και πότε είπατε ότι θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία;

Γ.Χ.: Θα ανέβουν στο σύστημα τέλος του 2027. Και αυτό θα γίνει γιατί το έχει αναλάβει το ΤΕΕ, γιατί χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. Οπότε όπως καταλαβαίνετε,  δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει.

Πηγή: stathmosnet.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου