Η Booking.com δημοσίευσε την ετήσια έρευνα για τα τουριστικά καταλύματα στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας αισιοδοξία και σημαντικές προκλήσεις, όπως τη στελέχωση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Την πέμπτη έκδοση του European Accommodation Barometer δημοσίευσε πρόσφατα η Booking.com, σε συνεργασία με τη Statista, παρουσιάζοντας τις απόψεις 1.160 στελεχών τουριστικών καταλυμάτων από όλη την Ευρώπη σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του κλάδου ενόψει της θερινής σεζόν του 2025.
Συγκρατημένη αισιοδοξία – Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ περιφερειών
Παρά το ασταθές γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, το 63% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καταλυμάτων εκφράζουν θετική πρόβλεψη για την επόμενη περίοδο, ποσοστό σχεδόν ισότιμο με το ρεκόρ του 2024 (65%) και αισθητά υψηλότερο από το χαμηλό του 2022 (38%).
Ωστόσο, η αισιοδοξία διαφοροποιείται σημαντικά ανά περιοχή. Στη Νότια Ευρώπη (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) επικρατεί ιδιαίτερα θετικό κλίμα, σε αντίθεση με την Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία), όπου οι προσδοκίες είναι πιο συγκρατημένες. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Σκανδιναβία, Ιρλανδία) τοποθετούνται ενδιάμεσα.
Παράλληλα, το 62% των καταλυμάτων δηλώνουν πρόθεση να διατηρήσουν σταθερή επενδυτική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα ξενοδοχειακά brands υιοθετούν πιο ενεργητικές στρατηγικές επένδυσης σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες και χαμηλότερης κατηγορίας μονάδες, οι οποίες παραμένουν πιο επιφυλακτικές.
Προκλήσεις στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και στην επιμόρφωση
Με μια επιχειρησιακά απαιτητική σεζόν, οι ανάγκες για προσλήψεις βρίσκονται στο επίκεντρο. Κατά μέσο όρο, η έρευνα της Booking.com ανέδειξε ότι οι ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές μονάδες σχεδιάζουν να προσλάβουν 3,59 εργαζομένους τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά μεταξύ ανεξάρτητων και αλυσίδων είναι σημαντική: τα ανεξάρτητα καταλύματα σκοπεύουν να προσλάβουν 2,72 άτομα, ενώ οι αλυσίδες φτάνουν τους 5,85.
Οι θέσεις χαμηλής ειδίκευσης καλύπτονται πιο εύκολα, ωστόσο οι προσλήψεις σε διοικητικές και εξειδικευμένες θέσεις (μάρκετινγκ, πωλήσεις, γενική διεύθυνση) παραμένουν δύσκολες. Οι υψηλές απολαβές (56%) και η δυσκολία επίτευξης ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (52%) είναι οι κύριοι λόγοι για τη δυστοκία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού.
Επιπλέον, το 47% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες ή εμπειρία. Η εκπαίδευση προσωπικού θεωρείται δαπανηρή και δύσκολα εφαρμόσιμη, ειδικά στις μικρές μονάδες, που συνήθως δεν διαθέτουν επαρκείς δομές ή διαχειριστική επάρκεια.
Ενδεικτικά, το 17% των ανεξάρτητων καταλυμάτων δεν προσφέρει καθόλου προγράμματα κατάρτισης, σε αντίθεση με μόλις 2% των ξενοδοχειακών αλυσίδων. Οι αλυσίδες έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξωτερικούς παρόχους εκπαίδευσης (49%) και σε διαδικτυακά προγράμματα (42%), ποσοστά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα ανεξάρτητα καταλύματα (29% και 24%, αντίστοιχα).
Ψηφιακός μετασχηματισμός και Τεχνητή Νοημοσύνη – Διευρυνόμενο ψηφιακό χάσμα
Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών καταλυμάτων αναγνωρίζει τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως στους τομείς του μάρκετινγκ (66%), της εξυπηρέτησης πελατών (63%) και της διαχείρισης εσόδων (61%). Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν: το υψηλό κόστος εφαρμογής (61%) και η πολυπλοκότητα ενσωμάτωσης (58%) είναι οι βασικοί αποτρεπτικοί παράγοντες.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων ελλείψεων σε τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες, το 53% των καταλυμάτων δηλώνει ότι η έλλειψη τεχνογνωσίας αποτελεί εμπόδιο για την υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας και AI. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι δυσκολίες αυτές συχνά υπερτερούν των δυνητικών οφελών, ενισχύοντας το ψηφιακό χάσμα στον κλάδο και μειώνοντας τη δυνατότητα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας.
Όπως σημείωσε ο Carlo Olejniczak, VP & Managing Director EMEA της Booking.com: “Χαιρόμαστε που η νέα έκδοση του Barometer καταγράφει θετική προοπτική ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, όμως αναγνωρίζουμε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μέσα από αυτήν την έρευνα, συνεχίζουμε να δίνουμε φωνή στους επαγγελματίες της φιλοξενίας και να προωθούμε τη διατομεακή συνεργασία για την ενίσχυση του τουριστικού οικοσυστήματος στην Ευρώπη”.
Πηγή: traveldailynews.gr