Μετά από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πριν από τον Δεκέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι έχει πολλές αφορμές να προχωρήσει ακόμα και άμεσα σε αλλαγές προσώπων στο υπουργικό του συμβούλιο, έχει καταλήξει στο να προχωρήσει στον ανασχηματισμό στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Θεωρείται σίγουρο ότι πολλά από τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα υπουργεία θα αλλάξουν χέρια, μια και στις σημειώσεις του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πολλές αναφορές σε υπουργούς με αφορμή δυσλειτουργίες και προβληματικούς χειρισμούς.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όποτε και αν γίνουν τελικά οι αλλαγές, αυτές θα είναι και οι τελευταίες μέχρι τις εθνικές κάλπες.
Με άλλα λόγια θα έχουμε να κάνουν με έναν «εκλογικό ανασχηματισμό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ορισμένοι προεξοφλούν την είσοδο περισσότερων μελών της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας με ταυτόχρονη περαιτέρω μείωση των λεγόμενων εξωκοινοβουλευτικών.
Την ίδια ώρα κλεισμένο δείχνει και το εκλογικό «παράθυρο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό φαίνεται πλέον να εκτείνεται από τον Σεπτέμβριο του 2026 μέχρι το αργότερο τον Ιανουάριο του 2027.
Κάθε σενάριο περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών νωρίτερα, μοιάζει πολύ τραβηγμένο και δεν συνάδει με την πολιτική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στέλεχος κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι για την ΝΔ ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει εφικτός έστω και αν κάτι τέτοιο σήμερα φαντάζει μάλλον απίθανο.
Το στοιχείο στο οποίο ποντάρει το κυβερνών κόμμα είναι η κυβερνησιμότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάρτηση με την παντελή απουσία πρότασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επειδή πάντως υπάρχουν και οι πιο «υποψιασμένοι», δεν λείπουν και οι πρώτες σκέψεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο εταίρος σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
Ορισμένοι ήδη δείχνουν προς την κατεύθυνση του κόμματος Σαμαρά, εφόσον τελικά αυτό δημιουργηθεί, ενώ υπάρχουν και εκείνοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου που δεν έλεγαν όχι σε δεύτερες εκλογές, με στόχο την πλειοψηφία.
Πηγή: vradini.gr