Τοπικές Ειδήσεις

Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να αναλάβουν την εξουσία

Αρνείται εμμέσως τον διάλογο ο Ρώσος πρόεδρος, θέτοντας ως προϋπόθεση τον τερματισμό των μαχών και καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι, περιγράφοντας την κυβέρνησή του ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Ανελέητα σφυροκοπείται η Ουκρανία για δεύτερη ημέρα από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες επελαύνουν από το πρωί της Παρασκευής στο Κίεβο. Με τις ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται συνεχώς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας σε επιχειρησιακή συνεδρίαση για την πρόοδο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, με μέλη του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος, κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιωτικούς να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, καθώς, όπως είπε, «φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία, παρά με αυτήν τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».

Νωρίτερα, ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για την Ουκρανία, μετά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένκσι να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητώντας σχετικά με μια ουδέτερη κυβέρνηση.

Αρνείται εμμέσως τον διάλογο ο Ρώσος πρόεδρος, θέτοντας ως προϋπόθεση τον τερματισμό των μαχών και καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι, περιγράφοντας την κυβέρνησή του ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Όπως είπε ο Πούτιν, στις μάχες δεν συμμετέχουν Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά εθνικιστές, τους οποίους συνέκρινε με τρομοκράτες. «Οι μάχες δεν δίνονται με τακτικά στρατεύματα, οι Ουκρανοί εθνικιστές παίζουν τον ρόλο των αποσπασμάτων» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: Μην επιτρέψετε στους νεοναζί και (Ουκρανούς ριζοσπαστικούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους πρεσβυτέρους σας ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε ο Πούτιν. Και συνέχισε: «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία ενεργούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

«Ναι σε υψηλού επιπέδου συνομιλίες» – Κρεμλίνο: Έτοιμοι να στείλουμε αντιπροσωπεία στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Πούτιν μετέφερε μέσω του Κινέζου προέδρου το μήνυμα πως είναι πρόθυμος να ξεκινήσει «υψηλού επιπέδου συνομιλίες» με τον Ουκρανό πρόεδρο, αποδεχόμενος τη σχετική πρόταση Ζελένσκι.

Προηγουμένως, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε απαντήσει θετικά υπό τον όρο πως οι Ουκρανοί «θα καταθέσουν τα όπλα τους», ενώ την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και της προεδρικής διοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Πούτιν ανακοίνωσε ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, μόνο την αποστρατιωτικοποίηση της, ωστόσο σήμερα ο ρωσικός στρατός έχει εισβάλλει στο βόρειο Κίεβο.

Νωρίτερα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ρώσο ηγέτη είχε δηλώσει: «Θέλω να απευθυνθώ ξανά στη Ρωσική Ομοσπονδία… Ας καθίσουμε κάτω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να σταματήσουμε τους θανάτους». Η κίνηση έρχεται μία ημέρα αφότου το Κίεβο διέκοψε τους διπλωματικούς της δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Η πρωτεύουσα δέχεται διαρκώς χτυπήματα τόσο από αέρος όσο και από χερσαίες δυνάμεις ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, 137 Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες «ισχυρές» κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν «εισβολέα» και «παρία της διεθνούς κοινότητας».

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν  το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου