ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο – Τουρκικό κύκλωμα πίσω από τα ναυάγια των τελευταίων ημερών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
83

Είδαμε τα πολ­λα­πλά μακά­βρια ευρή­ματα σε παρα­λίες των Kυκλάδων. Πτώματα σε προ­χω­ρη­μένη σήψη που ξέβρασε η θάλασσα. Η προ­έ­λευσή τους; Πλε­ού­μενα δια­κι­νη­τών που βυθί­στη­καν ή προ­σά­ρα­ξαν στο Αιγαίο. Από κάπου ξεκί­νη­σαν όμως, και κάποιοι τα γέμισαν. Αυτά τα ερω­τή­ματα – τι κρύ­βε­ται πίσω από αυτά τα ευρή­ματα αυτά τα ναυάγια – είναι πλέον πολλά.

Το ίδιο δου­λε­μπο­ρικό κύκλωμα φέρεται να βρί­σκε­ται πίσω από τα σκάφη με τους μετα­νά­στες που απέ­πλευ­σαν στα τέλη Δεκεμ­βρίου από τις ακτές της Τουρ­κίας & βυθί­στη­καν στο Αιγαίο παρα­σέρ­νο­ντας στο θάνατο δεκάδες αλλο­δα­πούς μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Ελέγ­χε­ται από Τούρ­κους δου­λε­μπό­ρους με έδρα τη γει­το­νική χώρα, ενώ ενεργό ρόλο φέρεται να δια­δρα­μα­τί­ζει σύμφωνα με απο­κλει­στι­κές πλη­ρο­φο­ρίες της ΕΡΤ και ένας επίσης Τούρκος, έγκλει­στος σε φυλακή της Ελλάδας. Έχει συλ­λη­φθεί το 2018 από το Λιμε­νικό για ανά­μειξή του σε υπόθεση παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μετα­να­στών.

Συνο­λικά 15 σκάφη εκτι­μά­ται ότι απέ­πλευ­σαν ταυ­τό­χρονα από τις ακτές της Τουρ­κίας στο διά­στημα μεταξύ 20 & 21 Δεκεμ­βρίου. Τα τέσσερα βυθί­στη­καν στην Ελλάδα και τα 11 κατά­φε­ραν στις 24 &25 Δεκεμ­βρίου να φτάσουν στην Ιταλία, μετα­φέ­ρο­ντας πάνω από 1.000 άτομα.

Οι δια­σω­θέ­ντες κατέ­θε­σαν ότι πλή­ρω­σαν 10.000 – 12.000 ευρώ ο καθένας για τη μετα­φορά τους στην Ιταλία.

Οι μετα­νά­στες που δια­σώ­θη­καν από το ναυάγιο της Πάρου κατέ­θε­σαν ότι λίγο μετά τον απόπλου τους (από το Τσεσμέ) τους προ­σέγ­γισε τουρ­κική ακταιω­ρός με τους δια­κι­νη­τές τους καθη­συ­χά­ζουν λέγο­ντάς τους “μη φοβάστε έχουμε μερι­μνή­σει γι’ αυτό”.

Πράγ­ματι η ακταιω­ρός υπο­χώ­ρησε και το πλοιά­ριο συνέ­χισε το μοιραίο δρο­μο­λό­γιό του.

Το πλοίο που βυθί­στηκε στη Φολέ­γαν­δρο (πάνω από 35 αγνο­ού­με­νοι) απέ­πλευσε από Αλι­καρ­νασσό (11 νεκροί). Το πλοίο που βυθί­στηκε στα Αντι­κύ­θηρα από την Μαρ­μα­ρίδα και της Πάρου από το Τσεσμέ (16 νεκροί).

Το πλοιά­ριο που βυθί­στηκε στην Πάρο είναι σωστική βάρκα από ιταλικό κρουα­ζιε­ρό­πλοιο που είναι από το 2019 παρο­πλι­σμένο στο λιμάνι του Αλί Αγά για σκραπ. Υπάρ­χουν ακόμα 30 τέτοια σκάφη στο λιμάνι του Αλί Αγά.

Ρεπορ­τάζ: Γιάννης Σου­λιώ­της

Πηγή: ΕΡΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.