ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας και εμπορίας ταξιδιωτικών κ.λπ. εγγράφων καθώς και διακίνησης μεταναστών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κύκλωμα πλαστογραφίας

Συ­νε­λή­φθη­σαν 2 αλ­λο­δα­ποί ενώ ανα­ζη­τού­νται ακόμη 2 αλ­λο­δα­ποί

Κα­τα­σχέ­θη­καν πε­ρισ­σό­τε­ρα από 900 τα­ξι­διω­τι­κά κ.λπ. έγ­γρα­φα με την αξία του συ­νό­λου των κα­τα­σχε­θέ­ντων να εκτι­μά­ται ότι υπερ­βαί­νει τις 400.000 ευρώ

Από το Τμήμα Δια­χεί­ρι­σης Με­τα­νά­στευ­σης της Διεύ­θυν­σης Αλ­λο­δα­πών Ατ­τι­κής, σε συ­νερ­γα­σία με την Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών και την Διεύ­θυν­ση Αντι­με­τώ­πι­σης Ει­δι­κών Εγκλη­μά­των Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), εξαρ­θρώ­θη­κε κύ­κλω­μα το οποίο δρα­στη­ριο­ποιού­νταν στην πλα­στο­γρα­φία και εμπο­ρία τα­ξι­διω­τι­κών κ.λπ. εγ­γρά­φων καθώς και στη δια­κί­νη­ση με­τα­να­στών.

Σε επι­χεί­ρη­ση, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την 7η και 8η Δε­κεμ­βρί­ου 2021, σε πε­ριο­χές στο κέ­ντρο της Αθή­νας, συ­νε­λή­φθη­σαν δύο αλ­λο­δα­ποί, ως βα­σι­κά μέλη του κυ­κλώ­μα­τος.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη δύο αλ­λο­δα­πών που ανα­ζη­τού­νται, σχη­μα­τί­στη­κε δι­κο­γρα­φία για –κατά πε­ρί­πτω­ση- εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση, διευ­κό­λυν­ση ει­σό­δου-εξό­δου από τη Χώρα, κα­το­χή δια­βα­τη­ρί­ων και τα­ξι­διω­τι­κών εγ­γρά­φων τρί­των προ­σώ­πων, πλα­στο­γρα­φία, απο­δο­χή προ­ϊ­ό­ντων εγκλή­μα­τος και νο­μο­θε­σία περί όπλων.

Ει­δι­κό­τε­ρα, μετά από κα­τάλ­λη­λη αξιο­ποί­η­ση και ανά­λυ­ση πλη­ρο­φο­ρια­κών στοι­χεί­ων και δε­δο­μέ­νων, προ­έ­κυ­ψε ότι οι ανω­τέ­ρω δρά­στες είχαν συ­στή­σει εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση με σκοπό την κατ’ επάγ­γελ­μα διορ­γά­νω­ση πα­ρά­νο­μων δια­κι­νή­σε­ων με­τα­να­στών και την εμπο­ρία – πλα­στο­γρα­φία τα­ξι­διω­τι­κών εγ­γρά­φων.

 

Πιο ανα­λυ­τι­κά, τα μέλη της ορ­γά­νω­σης για την επί­τευ­ξη του σκο­πού τους, είχαν με­τα­ξύ τους δια­κρι­τούς ρό­λους με τους δύο συλ­λη­φθέ­ντες να έχουν ανα­λά­βει τη συλ­λο­γή, από­κρυ­ψη και εμπο­ρία των τα­ξι­διω­τι­κών εγ­γρά­φων. Αρ­χι­κά εξα­σφά­λι­ζαν με­γά­λη πο­σό­τη­τα τέ­τοιων εγ­γρά­φων και στη συ­νέ­χεια τα διέ­θε­ταν σε άλλα δί­κτυα δια­κί­νη­σης με­τα­να­στών σε πο­σό­τη­τες χον­δρι­κής.

 

Μά­λι­στα, για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της εγκλη­μα­τι­κής τους δρά­σης, χρη­σι­μο­ποιού­σαν την μέ­θο­δο «lookalike», η οποία συ­νή­θως πα­ρα­τη­ρεί­ται στις πα­ρά­νο­μες προ­ω­θή­σεις με­τα­να­στών αε­ρο­πο­ρι­κά.

 

Συ­γκε­κρι­μέ­να, «δειγ­μά­τι­ζαν» τα προς πώ­λη­ση έγ­γρα­φα σε υπο­ψή­φιους αγο­ρα­στές, μέσω ηλε­κτρο­νι­κής δια­κί­νη­σης, ώστε να πραγ­μα­το­ποιεί­ται σύ­γκρι­ση των ει­κο­νι­ζό­με­νων προ­σώ­πων με τους υπό προ­ώ­θη­ση με­τα­νά­στες και να επι­λέ­γο­νται τα κα­τάλ­λη­λα έγ­γρα­φα.

Η τιμή κάθε εγ­γρά­φου κυ­μαι­νό­ταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανά­λο­γα με το είδος του και τη χώρα προ­έ­λευ­σης.

Στο πλαί­σιο των ερευ­νών που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν εντο­πί­στη­καν σε οικία πε­ρισ­σό­τε­ρα από 900 τα­ξι­διω­τι­κά κ.λπ. έγ­γρα­φα προ­ερ­χό­με­να κυ­ρί­ως από διά­φο­ρες ευ­ρω­παϊ­κές και τρί­τες χώρες. Με­τα­ξύ αυτών, από τη διε­νέρ­γεια μα­κρο­σκο­πι­κών και αρ­χεια­κών ελέγ­χων, δια­πι­στώ­θη­κε η ύπαρ­ξη και εξαρ­χής πλα­στών εγ­γρά­φων, ενώ η αξία του συ­νό­λου των κα­τα­σχε­θέ­ντων εκτι­μά­ται ότι υπερ­βαί­νει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, με­τα­ξύ άλλων, βρέ­θη­καν και κα­τα­σχέ­θη­καν:

 

· 627 δελ­τία ταυ­τό­τη­τας,

· 111 δια­βα­τή­ρια,

· 77 προ­ξε­νι­κές θε­ω­ρή­σεις ει­σό­δου (visa),

· 48 άδειες ικα­νό­τη­τας οδή­γη­σης και άδεια κυ­κλο­φο­ρί­ας,

· 5 άδειες δια­μο­νής και ει­δι­κό δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας ομο­γε­νούς,

· 2 βε­βαιώ­σεις εγ­γρα­φής πο­λί­τη Τρί­της Χώρας,

· 2 δελ­τία αι­τού­ντος διε­θνή προ­στα­σία και δελ­τίο αι­τού­ντος άσυλο,

· ευ­ρω­παϊ­κή κάρτα υγεί­ας,

· GPS, 2 τά­μπλετ, 7 κι­νη­τά τη­λέ­φω­να και κάρτα SIM,

· 8 μα­χαί­ρια και ανα­δι­πλω­μέ­νο στι­λέ­το,

· 2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυ­το­κί­νη­το.

Ση­μειώ­νε­ται ότι, από τα ανω­τέ­ρω κα­τα­σχε­θέ­ντα έγ­γρα­φα, 216 δελ­τία ταυ­τό­τη­τας, 50 δια­βα­τή­ρια, 8 άδειες ικα­νό­τη­τας οδή­γη­σης και 4 άδειες δια­μο­νής έχουν δη­λω­θεί ως κλα­πέ­ντα – απο­λε­σθέ­ντα έντυ­πα, τα οποία στην πλειο­ψη­φία τους προ­έρ­χο­νται από άλλες ευ­ρω­παϊ­κές, κυ­ρί­ως, χώρες.

 

Τα κα­τα­σχε­θέ­ντα έγ­γρα­φα και ψη­φια­κά πει­στή­ρια θα απο­στα­λούν στη Διεύ­θυν­ση Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών για ερ­γα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις, το χρη­μα­τι­κό ποσό θα πα­ρα­δο­θεί στο Τα­μείο Πα­ρα­κα­τα­θη­κών και Δα­νεί­ων για σύ­στα­ση πα­ρα­κα­τα­θή­κης ενώ το όχημα θα πα­ρα­δο­θεί στη Διεύ­θυν­ση Δια­χεί­ρι­σης Δη­μο­σί­ου Υλι­κού.

 

Οι συλ­λη­φθέ­ντες, με τη δι­κο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στη­κε σε βάρος τους, οδη­γή­θη­καν στην αρ­μό­δια ει­σαγ­γε­λι­κή Αρχή και ακο­λού­θως πα­ρα­πέμ­φθη­καν σε Ανα­κρι­τή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.