Συνεντεύξεις

«Εχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στο νησί»

«Να εμπιστευτούν την Ιατρική Επιστήμη και τους ιατρούς τους και να εμβολιαστούν, ώστε να κτιστεί το επιθυμητό ‘τείχος ανοσίας’ και να προχωρήσουμε επιτέλους παρακάτω», προτρέπει τους συμπολίτες μας, ο κ. Μιχάλης Βολονάκης – πνευμονολόγος – φυματιολόγος και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, απαντάει σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη του κορωνοϊού στη Ρόδο, τους εμβολιασμούς, τις επιφυλάξεις πολλών συμπολιτών μας, το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την υποχρεωτικότητα σε κάποιες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, οι οποίοι όμως, ‘ήταν αυτοί που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας….».
• Κύριε Βολονάκη, να ξεκινήσουμε από τη μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών στην Ρόδο. Τελικά, δεν φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα αν και υπήρξαν εμβόλια και κεντρικά σημεία, όπως το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο.
Κα. Ντόκου, να θυμηθούμε όλοι ότι σε κάποια φάση της πανδημίας ο Ροδιακός λαός δικαιολογημένα εξαγριώθηκε και κινητοποιήθηκε, γιατί το νησί μας είχε μείνει πίσω στην οργάνωση του εμβολιασμού και στην προμήθεια των εμβολίων, ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Τότε συνεργάστηκαν όλοι οι φορείς και δημιουργήθηκε το μέγα εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο σημειωτέον ήταν το πρώτο σε επαρχιακή πόλη, τη λειτουργία του οποίου στήριξαν κατά κύριο λόγο ιδιώτες ιατροί μέλη του Ι.Σ.Ρ. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε αυτό το εμβολιαστικό κέντρο και τις 24 γραμμές εμβολιασμού που λειτουργούσαν και να πετύχουμε τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, αποτελώντας το παράδειγμα, ενόψει της τουριστικής περιόδου, σαν ναυαρχίδα του τουρισμού, όπως αρεσκόμαστε να αποκαλούμαστε, εντούτοις κυμανθήκαμε στα μέτρια επίπεδα της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι, σήμερα που μιλάμε έχουν ολοκληρωθεί περίπου 76.000 εμβολιασμοί στο νησί μας.
• Ειδικά για όσους συμπολίτες μας επιμένουν, υπάρχει περίπτωση ένα κομμάτι να πειστεί τελικά και να εμβολιαστεί; Υπάρχουν και άνθρωποι που φοβούνται. Τι θα τους λέγατε;
Είναι γεγονός πως από τους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, δεν είναι όλοι αρνητές και αντιεμβολιαστές. Ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς, όπως σωστά είπατε, είναι άνθρωποι σκεπτόμενοι, προβληματισμένοι και σε ένα βαθμό δικαιολογημένα φοβισμένοι. Αυτούς ακριβώς τους συμπολίτες μας πρέπει να προσεγγίσουμε και με επιχειρήματα να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Η Ιατρική Επιστήμη, η οποία έχει επίκεντρο την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου, με τα επιτεύγματά της έχει εξαφανίσει ασθένειες του παρελθόντος και έχει εκτοξεύσει το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτή η Επιστήμη, πιστή στις αρχές και στις αξίες της, προσέφερε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο, το αποτελεσματικότερο μέχρι στιγμής τουλάχιστον όπλο απέναντι σε έναν φονικό ιό, το οποίο είναι πια και επίσημα εγκεκριμένο και δοκιμασμένο εννέα σχεδόν μήνες με δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.
• Σε λίγο ανοίγουν τα σχολεία. Πόσο σας ανησυχεί αυτό και τι πρέπει να γίνει;
Μάθαμε στην πανδημία ότι κάθε δραστηριότητα που ‘ανοίγει’ προκαλεί ανησυχία. Πόσω μάλλον όταν αυτή η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από συγχρωτισμό πολλών ανθρώπων για πολλές ώρες και σε κλειστούς χώρους. Μια τέτοια ‘δραστηριότητα’ είναι και τα σχολεία. Πέρα όμως από την εύλογη ανησυχία, έχουμε τα στοιχεία του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα οποία τα σχολεία δεν αποτέλεσαν χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Σε αυτό το σημείο αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, που φρόντισαν για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στους γονείς για τη συνεργασία και βέβαια στους μικρούς μας πρωταγωνιστές τα παιδιά, που επέδειξαν απαράμιλλη ωριμότητα και πειθαρχία και εφάρμοσαν σε μέγιστο βαθμό όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα τη σωστή χρήση μάσκας. Με όλα αυτά παρακαταθήκη, αλλά και με τον εμβολιασμό σε μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών και σιγά-σιγά και των μαθητών νομίζω πως θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από ανοιχτά, αλλά και ασφαλή σχολεία.
• Για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-12 ετών και 12 ετών και πάνω, είστε σύμφωνος;
Η Ιατρική του σήμερα είναι η επιστήμη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε υποθέσεις και προσωπικές απόψεις. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν κυρίως από τις μελέτες. Όλες λοιπόν οι μελέτες που έγιναν στα παιδιά και στους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω απέδειξαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και έδωσαν το πράσινο φως στις αρμόδιες επιτροπές υγείας να εισηγηθούν τον εμβολιασμό στις ηλικίες αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά και στους εφήβους από 12 ετών και άνω έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες σε χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών και για τις ηλικίες 5-12 ετών, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Και εγώ λοιπόν σαν ιατρός και υπηρέτης της Ιατρικής Επιστήμης στο σύνολό της και όχι στην εφαρμογή της a la carte, δεν έχω παρά να συμφωνήσω.
• Όσον αφορά στη νέα μετάλλαξη Mu πώς εξελίσσεται στη χώρα μας; Τι γνωρίζουμε και πώς θα την αντιμετωπίσουμε;
Η μετάλλαξη Mu πρωτοεμφανίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, ενώ την 1η Ιουλίου καταγράφηκε στις αναφορές του ΕΟΔΥ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παραλλαγή αυτή προς το παρόν χαρακτηρίζεται ¨παραλλαγή ενδιαφέροντος¨, σύμφωνα με τον ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας και βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και μελέτη από τις επιστημονικές αρχές. Στη χώρα μας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά μικρός και συμβαδίζει με τον παγκόσμιο επιπολασμό της παραλλαγής Mu που είναι κατώτερος του 0,1%. Τα καλά νέα όμως είναι ότι με τα ως τώρα δεδομένα τα εμβόλιά μας, προστατεύουν σημαντικά τον πληθυσμό έναντι της σοβαρής νόσησης από όλα τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν μέχρι τώρα στην κοινότητα. Άρα και για αυτό το στέλεχος η στρατηγική αντιμετώπισής του είναι η ίδια και περιλαμβάνει τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή συγχρωτισμού.
• Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τον τουρισμό. Η Ρόδος φέτος είχε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν και είδαμε ότι οι περισσότεροι που κόλλησαν κορωνοϊό (και όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία κ.λπ.) ήταν ντόπιοι και όχι τουρίστες.
Πράγματι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των αρμόδιων φορέων φέτος η Ρόδος είχε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν. Επίσης, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούσαν ντόπιους και όχι τουρίστες. Σε αυτό συνέβαλαν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων ξένων επισκεπτών του νησιού είναι εμβολιασμένοι, οι έλεγχοι και η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ, ή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στα σημεία εισόδου της χώρας και η υποχρεωτική ύπαρξη αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό σαν προϋπόθεση για την αναχώρηση από την Ελλάδα και τον επαναπατρισμό των τουριστών. Βέβαια, στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί και η εξαιρετική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες του τουρισμού, που προστάτεψε και τους επισκέπτες, όσο και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
• Κατά την άποψή σας, πότε μπορούμε να μιλάμε για το “τείχος της ανοσίας” στη Ρόδο;
Η μετάδοση του ιού θα σταματήσει, όταν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα αναπτύξει εκείνα τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού και δεν θα μολύνεται μετά από έκθεση στον ιό, δηλαδή θα έχει αποκτήσει ανοσία. Τότε θα μιλάμε για την ‘ανοσία της αγέλης’. Αυτή η ‘ανοσία της αγέλης’ μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους, είτε με φυσικό τρόπο, δηλαδή να νοσήσει ο κόσμος, είτε με τον εμβολιασμό. Το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η ‘ανοσία της αγέλης’ εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη μεταδοτικότητα του ιού. Επειδή η μετάλλαξη Δ που επικρατεί σήμερα είναι μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος, το ποσοστό εμβολιασμού της τάξεως του 70-75% του ενήλικου πληθυσμού που αποτέλεσε τον στόχο στην αρχή της πανδημίας, έχει αυξηθεί σε περίπου 85%, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Άρα, έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να χτίσουμε το πολυπόθητο “τείχος ανοσίας” στο νησί μας.
• Πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποια επαγγέλματα όπως π.χ. στους υγειονομικούς;
Οι υγειονομικοί ήταν αυτοί που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Είναι αυτοί που στερήθηκαν ρεπό, άδειες, πάλεψαν πολλές φορές με ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας και δυστυχώς έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με αρκετές απώλειες. Αυτοί λοιπόν που πάλεψαν και εξακολουθούν να παλεύουν με το θεριό, απορώ πώς δεν μπορούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Θεωρώ λοιπόν ότι αδικούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς με τη στάση μας, που αναγκάζει την πολιτεία να επιβάλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, όταν θα έπρεπε εμείς πρώτοι να αποτελούμε το παράδειγμα προς μίμηση και να δείχνουμε τον δρόμο. Συμφωνώ λοιπόν με την υποχρεωτικότητα για οποιοδήποτε κλάδο, ο οποίος έρχεται σε επαφή με πολλούς πολίτες, για να καταφέρουμε επιτέλους να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να προτρέψω τους συμπολίτες μας να εμπιστευτούν την ιατρική επιστήμη και τους ιατρούς τους και να εμβολιαστούν, ώστε να κτιστεί το επιθυμητό “τείχος ανοσίας” και να προχωρήσουμε επιτέλους παρακάτω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου