Ειδήσεις

Τα χειρότερα είναι μπροστά στο μέτωπο του κορονοϊού

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης, και ενώ διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η ανησυχία των λοιμωξιολόγων εντείνεται. Εκφράστηκε άλλωστε ανοικτά κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, καθώς όσο προχωράμε προς το χειμώνα, πέφτει η θερμοκρασία και μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, η διασπορά αναμένεται πως θα είναι μεγαλύτερη. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου γρίπης από τα μέσα του μήνα.

“Αναμέναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία να είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας. Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής σχολής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε” συμπλήρωσε.

Στο δεύτερο κύμα της επιδημίας

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χτύπησαν ξανά κόκκινο, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Χθες ανακοινώθηκαν 399 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 55 συνδέονταν με γνωστές συρροές. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 87 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη μέση ηλικία τους να μειώνεται και να ανέρχεται στα 67 έτη. 213 από τα κρούσματα, πάνω από τα μισά για ακόμη μια φορά, εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονταν με γνωστές συρροές, ενώ εννιά ανέφεραν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

“Αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου” εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε αναμονή ακόμη η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική

Προς το παρόν, αν και η καθολική χρήση μάσκας φαίνεται πως είναι το επόμενο μέτρο στην περίπτωση που η κατάσταση στην Αττική επιδεινωθεί, παραμένει στο συρτάρι.

“Ανά τριήμερο σταθμίζουμε τα δεδομένα και το θέμα των μέτρων, όπως το ξέρετε και εσείς από την εμπειρία σας, είναι ένα δυναμικό ζήτημα το οποίο βασίζεται σε πολλές παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προτιμούμε πολλές φορές να είμαστε πιο αυστηροί μέχρι να στεγανοποιήσουμε συγκεκριμένους, διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους, παρά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία” είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου