Τοπικές Ειδήσεις

Τιμητική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό για το Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών με τον έναν και μοναδικό μαθητή

Το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, το Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών με τον έναν και μοναδικό μαθητή, έλαβε τιμητική διάκριση για το βίντεο με το οποίο συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό «Το νερό που θέλουμε», ενώ τα έργα από άλλα τέσσερα σχολεία της Ελλάδας είναι μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διενεργήθηκε μέσω του Water Museums Global Network, το οποίο προσκάλεσε μαθητές 6 έως 18 ετών να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους για την κληρονομιά του νερού αλλά και τις απειλές των υδάτινων πόρων μέσα από βίντεο, ζωγραφική και φωτογραφία.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που προξένησε το ξέσπασμα του COVID-19, περίπου 7.000 μαθητές και 24 Μουσεία Νερού από διάφορες χώρες συμμετείχαν συνολικά στον διαγωνισμό από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020.

Ο διαγωνισμός στοχεύει να ενεργοποιήσει νέους ανθρώπους ώστε να οραματιστούν ένα αειφόρο μέλλον για τον πλανήτη, προβάλλοντας την πολυδιάστατη υδάτινη κληρονομιά κάθε χώρας και προωθώντας τον σεβασμό γι’ αυτή, μέσα από την ανάδειξη ορθών πρακτικών χρήσης και διαχείρισης του νερού.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε οργανισμός και μουσείο που εκθέτει οτιδήποτε σχετικό με υδάτινη κληρονομιά οφείλει να δίνει προσοχή όχι μόνο στη διαφύλαξή του και τη σωστή μετάδοση των πυκνών στρωμάτων Ιστορίας που εμπεριέχονται στους πολύτιμους υγρούς μας θησαυρούς, αλλά και στη σύνδεσή τους με την παγκόσμια κρίση νερού», υπογραμμίζει ο Eriberto Eulisse, διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Μουσείων Νερού, πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Υδρολογικού Προγράμματος (IHP) της UNESCO (UNESCO-IHP).

Η ψηφιακή έκθεση των έργων

Η ψηφιακή έκθεση με έργα που υποβλήθηκαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό θα λάβει μεγάλη προβολή σε διεθνές επίπεδο και θα αναπαράγεται σε video screen στα κεντρικά της UNESCO για πολλούς μήνες.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα των μαθητών και των σχολείων που ξεχώρισαν (102 έργα συνολικά), ενώ η κριτική επιτροπή επέλεξε τους έξι τελικούς νικητές (δύο ανά κατηγορία και ανά ηλικιακή ομάδα 6-12, 12-18).

Νικητές από όλο τον κόσμο

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία βίντεο 13-18 ετών πήγε στο Hangzhou Xiaoshan N. 2 Vocational School από την Κίνα και στην κατηγορία βίντεο 6-12 ετών στο σχολείο Francisco F Guardia από το Μεξικό. Το δεύτερο βραβείο πήραν στην κατηγορία βίντεο 13-18 ετών το σχολείο Victor Hugo από το Μαρόκο και το Apnek Leaders Club από την Τυνησία, και στην κατηγορία βίντεο 6-12 ετών το Don Milani Lower Secondary School από την Ιταλία και το Δημοτικό Σχολείο Αρκιών από την Ελλάδα.

Στην κατηγορία ζωγραφικής και φωτογραφίας διακρίθηκαν σχολεία από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, την Τυνησία, το Εκουαδόρ, τη Ρουμανία, την Κίνα, την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Η έκθεση φιλοξενεί έργα μαθητών πέντε σχολείων από την Ελλάδα.

«Περπερούνα» – Δημοτικό Σχολείο των Αρκιών
Βίντεο, το οποίο κέρδισε ειδική διάκριση (special mention)

Η Περπερούνα ήταν η φυτομορφική μεταμφίεση ενός ατόμου. Η παρατεταμένη περίοδος έλλειψης νερού έθετε πάντα σε κίνδυνο την ετήσια παραγωγή και τις καλλιέργειες των αγροτών. Έτσι, οι χωρικοί έντυναν κάποιον με διάφορα χόρτα, διάφορα βότανα και λουλούδια. Περπατούσε σε όλο το χωριό και όλοι του έριχναν νερό. Οι άνθρωποι φώναζαν: «Περπερούνα, περνά, ρίξτε του νερό!» και τραγουδούσαν ένα τραγούδι. Η Περπερούνα έμενε βρεγμένη ως το κόκαλο. Πολλοί του έδιναν χρήματα και γλυκά για την ευγενική προσφορά και τη θυσία του.

Η δασκάλα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα και ο μοναδικός μαθητής της, Χρήστος, στους Αρκιούς

«Είχαμε πει από πέρυσι να κάνουμε ένα πρότζεκτ για το νερό, με τις δυσκολίες που έχουμε εδώ – λειψυδρία, έξι μήνες δεν βρέχει ούτε σταγόνα, έχουμε ξηρασία…», δηλώνει στο ert.gr η δασκάλα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα.

«Όταν μάθαμε για τον διαγωνισμό με τον Χρήστο, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά μας αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε. Για αρκετό καιρό σκεφτόμασταν τι θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε. Οπότε αποφασίσαμε, επειδή μας αρέσουν πολύ τα ήθη και τα έθιμα, που πολλά είναι ξεχασμένα, αντί να δείξουμε κάτι για τη θάλασσα ή για πηγάδια και τρόπους προμήθειας νερού σ’ ένα ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, να αναπαραστήσουμε ένα έθιμο, την Περπερούνα, που υλοποιούνταν στα χωριά σε περιόδους ξηρασίας, σε περιοχές της Μακεδονίας. Έντυναν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι με φυλλωσιές, γύριζε σ’ όλο το χωριό και ο κόσμος του έριχνε νερό».

Ο Χρήστος ετοιμάζεται για την αναπαράσταση του εθίμου της Περπερούνας

«Έντυσα κι εγώ τον Χρήστο με φυλλωσιές απ’ το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Είχαμε και οκτώ κατοίκους που μας ακολουθούσαν, μια και είμαστε πολλοί λίγοι εδώ, 35 κάτοικοι όλοι κι όλοι. Μας βιντεοσκόπησε ένας κύριος από την Πάτμο που έτυχε να είναι εδώ εκείνη την ημέρα. Ήταν μάλιστα Δευτέρα 9 Μαρτίου, μία ημέρα πριν μας κλείσουν μέσα για τον κορονοϊό. Το στείλαμε και πήραμε το τρίτο τιμητικό βραβείο στην κατηγορία βίντεο στα δημοτικά σχολεία! Χαρήκαμε πολύ γιατί ήταν 400 συμμετοχές από όλον τον κόσμο».

Πηγή: ert.gr


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου