Kαι νέα διάσταση προσέλαβε χθες η υπόθεση της διαγραφής της υποχρέωσης για την καταβολή γης σε χρήμα με “φωτογραφική διάταξη” στο νέο νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που αφορά αποκλειστικά και μόνο ξενοδόχους της Ιξιάς και του Φαληρακίου, που έχουν ευνοηθεί με αυξημένους όρους δόμησης.
Η συγκεκριμένη “φωτογραφική διάταξη”, που αποφάσισε να προσβάλει ενώπιον του ΣτΕ η δημοτική αρχή ως αντισυνταγματική, έρχεται ως συνέχεια άλλης, που είχε ομοίως καταγγελθεί από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου ως “φωτογραφική” με την οποία δόθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ειδικοί όροι δόμησης στην περιοχή της Ιξιάς.
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 1986 ΠΔ για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής Ιξιάς της Κοινότητας Ιαλυσού.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου ενοχλημένο από την έκδοση της συγκεκριμένης διάταξης είχε αποστείλει την ακόλουθη αποκαλυπτική επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
“Κύριε Υπουργέ,
Πριν από λίγες μέρες παραλήφθηκε στη Ρόδο το Π.Δ. που καθορίζει χρήσεις γης και ειδικούς όρους δόμησης σε τμήμα της περιοχής “Ιξιά” Ρόδου.
Εχουμε ακόμα την πληροφορία ότι επίκειται η έκδοση ανάλογης απόφασης για τις περιοχές “Κολύμπια” και “Φαληράκι”.
Το Τ.Ε.Ε. Τμήμα Δωδεκανήσου, αδυνατεί να κατανοήσει τη σπουδή έκδοσης αυτών των διαταγμάτων και αποφάσεων τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες και στις τρεις αντίστοιχες περιοχές. Γ.Π.Σ.Ρόδου – Ιαλυσού Καλυθιών (Φαληράκι) – Αφάντου (Κολύμπια).
Ποιοι είναι οι ιδιαίτεροι λόγοι που επιβάλλουν την επίσπευσή τους;
Το ερώτημα αυτό στην περιοχή μας τουλάχιστον σχολιάσθηκε ποικιλότροπα και από τον τύπο με κύριο άξονα το χαρακτηρισμό του Π.Δ. της περιοχής “Ιξιά” σαν “φωτογραφικού”.
Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί ο καθορισμός αυξημένου συντελεστή δόμησης στην Ιξιά όταν η μελέτη ΕΠΑ Ρόδου μιλάει για έλεγχο των τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή αυτή, όταν οι προτάσεις χωροταξικής οργάνωσης της Δωδεκανήσου του ΥΠΕΧΩΔΕ (1984) θεωρούν κορεσμένο τουριστικά το τρίγωνο Ρόδου-Ιαλυσού -Φαληράκι, όταν ο Ε.Ο.Τ. θεωρεί την ΙΞΙΑ ημικορεσμένη περιοχή με δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχείων μέχρι 100 κλινών;
Με αυτό τον τρόπο στην πράξη αλλά κύρια στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου, μπαίνει σε αμφισβήτηση τουλάχιστον το νόημα των μελετών ΕΠΑ πριν ακόμα ολοκληρωθούν και τεθούν σε ισχύ.
Παρόλα αυτά είναι λογικό να δεχθούμε ότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι εντελώς απαραίτητες ρυθμίσεις, μέχρι να τελειώσουν οι μελέτες ΕΠΑ.
Πιστεύουμε όμως ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν άστοχες ή άκαιρες παρεμβάσεις, από έλλειψη ενημέρωσης για τις ιδιομορφίες κάθε τόπου, είναι να αποκεντρωθεί η αρμοδιότητα υπογραφής τέτοιων ρυθμίσεων σε επίπεδο Νομαρχίας με αντίστοιχη συμμετοχή των τοπικών φορέων.
Μετά από αυτά και μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος από διοικητική άποψη, παρακαλούμε τουλάχιστον να τηρούνται στοιχειώδεις διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δ/νουσα Υπηρ.ΕΠΑ, TEE Τμήμα Δωδ/σου, Μελετητές ΕΠΑ κ.λ.π.).
Σημειώνουμε ότι για την περιοχή “Κολύμπια”, έχει ήδη παραδοθεί από τους μελετητές ΕΠΑ η Α’ φάση του Γ.Π.Σ. της ευρύτερης περιοχής”.
Ο τότε Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ.Κουλουμπής απάντησε στην παρέμβαση του ΤΕΕ ως εξής:
“Επειδή το πρόσφατο διάταγμα που καθορίζει χρήσεις γης και ειδικούς όρους δόμησης στην περιοχή Ιξιάς Ιαλυσού Ρόδου έχει σχολιασθεί ποικιλότροπα, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τα εξής:
1. Στα θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη έχουμε μία αγαστή και πολύ παραγωγική συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, δηλαδή το ΥΠΕΘΟ και τον EOT. Αντιμετωπίζουμε συνολικά τα θέματα που αφορούν τη χωροθέτηση και την οικοδόμηση τουριστικών μονάδων, δηλαδή το τι μπορεί να κτίζεται, πού και πώς. Ετσι, ήδη ρυθμίστηκαν θέματα ελέγχου της τουριστικής ανάπτυξης σε κορεσμένες ή υπερφορτισμένες περιοχές. Παράλληλα, βελτιώνουμε τις πολεοδομικές διατάξεις για τουριστικές εγκαταστάσεις προβλέποντας και όρους για τις νέες μορφές τουριστικών καταλυμάτων (επιπλωμένα διαμερίσματα, τουριστικά χωριά κ.λ.π.). Από κοινού πάντα με τους συναρμόδιους φορείς προχωρούμε στο σχεδιασμό ζωνών τουριστικής ανάπτυξης. Στη θεσμική αυτή δουλειά συνεπικουρούμαστε από εκπρόσωπο του TEE.
2. Ειδικά για τη Ρόδο εκτός από το ΓΠΣ της Ρόδου η ΕΠΑ έχει επεκταθεί και σε άλλους κυρίους τουριστικούς οικισμούς Καλυθιών και Αφάντου. Πρόσφατα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα συστάθηκε ομάδα με θέμα την ειδική χωροταξική και περιβαλλοντολογική μελέτη των ανατολικών ακτών της νήσου Ρόδου, με συμμετοχή και εκπροσώπων της Νομαρχίας.
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να καθορισθούν χρήσεις γης και ειδικοί όροι δόμησης σε όλη την περιοχή, έτσι ώστε να γίνει η καλύτερη εκμετάλλευση των τουριστικών πόρων με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής.
Ωστόσο, όπως εξάλλου κι εσείς επισημαίνετε, δεν είναι δυνατό να περιμένουμε να τελειώσουν οι μελέτες και οι προγραμματισμένες ρυθμίσεις όταν έχουμε συγκεκριμένες αξιόλογες προτάσεις για επενδύσεις. Ετσι έχουμε την ενάργεια να αντιμετωπίζουμε κατά περίπτωση αυτές τις καταστάσεις και να δίνουμε τη λύση αφού πρώτα εξετάζονται με τις επιπτώσεις και τη διασύνδεση με την γενικότερη πολιτική μας.
Ετσι έγινε και με την περίπτωση του διατάγματος της Ιαλυσού. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού μας πληροφόρησαν ότι στην περιοχή αυτή έχουν εκδηλωθεί “αξιόλογες προτάσεις για τουριστικές επενδύσεις που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Εθνική Οικονομία και που θα αναβαθμίσουν την τουριστική υποδομή του νησιού” και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί από πολεοδομικής πλευράς η υλοποίησή τους.
Πράγματι προωθήσαμε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες μας και προχωρήσαμε, με τη σύμφωνη γνώμη τους, στην πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, που περιλαμβάνει την αύξηση του συντελεστή. Ο συντελεστής που καθορίστηκε είναι ο μικρότερος από όσους έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στην περιοχή (είναι 0,45 ενώ όλα τα άλλα ξενοδοχεία της περιοχής πλησιάζουν το 1). Σύμφωνα με τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, η ρύθμιση αυτή είναι εναρμονισμένη με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθούμε για την περιοχή δηλαδή για την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των τουριστικών εγκαταστάσεων και τον έλεγχο χρήσεων που είναι ασυμβίβαστες με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Μετά από αυτά είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις σας για την παραπάνω ρύθμιση. Αναφέρεστε γενικά σε “άστοχες ή άκαιρες” παρεμβάσεις χωρίς όμως να προσδιορίζετε τί το άστοχο ή άκαιρο είχε η παρέμβαση αυτή, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι λογικές.
Η ρύθμιση στην Ιξιά έγινε σε ανταπόκριση στο αίτημα αρμόδιου για θέματα επενδύσεων Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο χαρακτηρισμός της άμεσης ανταπόκρισής μας σε αναπτυξιακά προβλήματα σαν “Φωτογραφική ρύθμιση” θα ήταν τουλάχιστον ατυχής.
Οσον αφορά το αίτημά σας για την αποκέντρωση των ρυθμίσεων αυτών σε επίπεδο Νομαρχίας αυτό θα ήταν σκόπιμο μέσα βέβαια στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής για τον τομέα, και εφόσον την εισήγηση για την οικονομική και αναπτυξιακή σκοπιμότητα των επενδύσεων θα κάνουν οι αρμόδιοι γι αυτό φορείς.
Πάντως επειδή πιστεύουμε ότι η συνεργασία σας στις γενικότερες ρυθμίσεις που έχουν προγραμματισθεί για τη Ρόδο θα συμβάλει στην διαμόρφωση των καλύτερων λύσεων δώσαμε εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας”.
Σημειώνεται ότι στους κόλπους των μηχανικών βοούσε τη συγκεκριμένη περίοδο ότι η ρύθμιση είχε γίνει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανέγερση του ξενοδοχείου Hilton στην περιοχή με αυξημένη δόμηση.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/to-t-e-e-iche-thesi-gia-tin-ixia-thema-ki-allis-fotografikis-diataxis/