«Σκανδαλώδης» η διάταξη που απαλλάσσει ξενοδόχους από την εισφορά γης σε χρήμα

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, με δηλώσεις που έκανε χθες στα τοπικά ΜΜΕ, την διάταξη στο νέο νόμο για την «αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από τη Βουλή με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή εισφοράς γης σε χρήμα όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν ανεγερθεί στο Φαληράκι και στην Ιξιά και συγκεκριμένα σε περιοχές που ισχύουν ειδικοί συντελεστές δόμησης δυνάμει Προεδρικών Διαταγμάτων των ετών 1972, 1979 και 1986.
Για το θέμα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η “δ” την 9η Αυγούστου 2013, ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε τα εξής:
“Θεωρώ πως είναι σκάνδαλο το ΠΔ που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Είναι φωτογραφική διάταξη που αφορά μόνο το νησί της Ρόδου και απαλλάσσει από εισφορά σε γη και χρήμα δύο περιοχές του νησιού μας που έχουν αυξημένους συντελεστές δόμησης δηλαδή την Ιξιά και το Φαληράκι.
Ο Δήμος Ρόδου είχε ζητήσει να διευθετηθούν αυτά. Υπήρχε αμφισβήτηση. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση με φωτογραφική διάταξη και απαλλάσσει τους ξενοδόχους. Το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν μπορεί να χαρίζουν χρήματα η γή σε ξενοδόχους. Ετοιμάζεται αντίδραση από το Δήμο Ρόδου. Με την ευκαιρία που έρχεται ο κ Μανιάτης θα είναι ο πρώτος που θα δεχθεί την έντονη διαμαρτυρία του Δήμου Ρόδου. Θα ζητήσουμε να ανακληθεί η διάταξη. Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό. Δεν έγινε καμία συζήτηση με το Δήμο Ρόδου. Είναι θέμα που άπτεται της πολιτικής ηθικής. Η διάταξη τέθηκε την τελευταία στιγμή. Κάποιος που δεν γνώριζε δεν θα μπορούσε να το καταλάβει».
«Με πείραξε ο τρόπος που έγινε το θέμα. Σημαίνει πως κάποιοι μπορούν να παρεμβαίνουν και να χαρίζονται τα χρέη σε οποιονδήποτε» πρόσθεσε ο δήμαρχος ο οποίος τόνισε ότι δεν γνωρίζει το ύψος της απώλειας των εσόδων που θα έχει ο Δήμος από τη συγκεκριμένη υπόθεση…
“Δεν γνωρίζω πόσα χρήματα χάνει ο Δήμος γιατί μετατρέπεται η γη σε χρήμα. Το τίμημα είναι κάτι που συζητιέται με τους ξενοδόχους. Έχει σημασία να ξεκινήσει η διαδικασία για να δούμε ποιοι οφείλουν για να κλείσει το θέμα. Όμως κάποιοι τρέχουν για να κλείσουν εκκρεμότητες χρόνων με απαράδεκτο τρόπο και να χαριστούν τα χρήματα αυτά”.
“Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν τα συμφέροντα τους. Φταίει η κυβέρνηση και οι υπουργοί που τα υποστηρίζουν αυτά. Θα στείλουμε επιστολές και θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται. Το ΠΔ είναι φωτογραφικό και ακυρώνεται μόνο με διάταξη νόμου”, τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Όπως έγραψε η “δ”, η συγκεκριμένη διάταξη, που πέρασε απαρατήρητη από τη δημοτική αρχή, που φέρεται να επιδιώκει την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων δεκαετιών και συγκεκριμένα την είσπραξη οφειλών από την εισφορά γης σε χρήμα από 63 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κρίνεται από πολιτικούς μηχανικούς της Ρόδου, ως αντισυνταγματική.
Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι δεν αντιμετωπίζει τους ξενοδόχους με ισότιμα κριτήρια ενώ δημιουργεί επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων στις ίδιες περιοχές, αφού τα ξενοδοχεία έξω από τα όρια των περιγραμμάτων που περιλαμβάνονται στα Π.Δ. είναι υποχρεωμένα στην καταβολή της εισφοράς.
Από την άλλη υπάρχουν πολιτικοί μηχανικοί που θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη τακτοποιείται μια σοβαρή εκκρεμότητα, που υπήρχε μεταξύ ξενοδόχων και της δημοτικής αρχής, αφού η εισφορά γης σε χρήμα προβλέπεται μόνο για εκτός σχεδίου περιοχές και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ως άνω περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικοί συντελεστές δόμησης. Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μπορούν να καθορίζονται ειδικές διατάξεις υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης ή καταβολής αποζημίωσης για την ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ σε άλλο εδάφιο προβλέπεται ότι δύναται να επεκταθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη και σε άλλες περιοχές!
Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 51 παρ. 8 του νέου νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων αναφέρονται τα εξής: «Οι διατάξεις της περ. 7 της παρ. Ε του άρθρου 8 του από 6.10.1978 Π.Δ/τος (Δ ́ 538),ως ισχύει, περί παραχώρησης έκτασης στον οικείο δήμο δεν έχουν εφαρμογή στις ανεγερθείσες ή προς ανέγερση τουριστικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις των ειδικών Π.Δ/των από 31.1.1972 (Δ ́ 40), 26.1.1979 (Δ ́ 132) και 26.7.1986 (Δ ́ 639). Τυχόν βεβαιωθέντα παραγράφονται και τυχόν καταβληθέντα δεν αναζητούνται. Σε κάθε περίπτωση με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζονται ειδικές διατάξεις υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης ή καταβολής αποζημίωσης για την ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων στις ως άνω περιοχές». Με το από 31.1.1972 (Δ ́ 40) Βασιλικό Διάταγμα καθορίζονται περιοχές της Ρόδου για την εφαρμογή του συστήματος ελεύθερης δομήσεως σε περιοχές των Αφάντου και του Φαληρακίου. Με το από 26.1.1979 (Δ ́ 132) Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι συντελεστές δόμησης και οι όροι δόμησης εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στη Ρόδο και με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα 26.7.1986 (Δ ́ 639) οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής της Ιξιάς της τότε κοινότητας Ιαλυσού. Το όλο ζήτημα, πριν την ψήφιση του νέου νόμου, είχε προκαλέσει προστριβές μεταξύ ξενοχόδων και της δημοτικής αρχής. Ορισμένοι ξενοδόχοι που κλήθηκαν για τακτοποίηση υποστήριξαν ότι εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση ενώ δεν έλειπαν εκείνοι που μιλούσαν για απόπειρα απάτης σε βάρος τους από τη δημοτική αρχή που επιδιώκει αθέμιτα να εισπράξει χρήματα που δεν της οφείλονται!!